Våra bästa julklappstips för den som vill börja vlogga

Julklappstips - Vlogga med mobiltelefon som kamera

Att vlogga eller videoblogga som det också kallas genom att lägga upp filmklipp i sociala medier har de senaste åren blivit mycket populärt och vi har fått flera nya kändisar som börjat sina karriärer via sociala medier. Är du eller någon i din närhet sugen på att börja vlogga? Vi har samlat produkterna som gör det lätt att komma igång.

Enkel vloggkamera

Den billigaste kameran är den som troligtvis redan finns i din telefonen eller surfplatta och är ett utmärkt sätt att komma igång. Tänk på att den framåtriktade selfiekameran oftast har lägre upplösning och inte klarar av mörka miljöer lika bra som kameran på baksidan av telefonen. Använder du den vanliga kameran på baksidan kommer du inte se dig själv i skärmen men du kommer som sagt troligtvis få bättre kvalité på det inspelade materialet.

Julklappstips - Mikrofon till telefon f�r vlogg

Bättre ljud till telefonen

Om du spelar in med telefonen bör du köpa en extern mikrofon eller en mygga som höjer kvalitén på det inspelade ljudet. Med en riktad extern mikrofon får du bättre kontroll över vilket ljud som spelas in om du är i miljöer med mycket ljud runt dig. Röde VideoMic Me kopplas in direkt i telefonens 3,5mm headsetuttag och går att vinkla så den kan användas för både den framåt- och bakåtriktade kameran.

En mikrofon ger bäst ljud om den är relativt nära ljudkällan. Om du använder en mygga kan du placera mikrofonen nära munnen och den stannar kvar på samma avstånd till munnen även om du rör dig framför kameran. Aputure A.lav EZ kan anslutas till telefoner med 3,5 mm headsetuttag och har du en telefon med lightningkontakt kan du använda Sennheiser ME 2 ClipMic Digital. Här hittar du alla våra mikrofoner som passar till telefoner.

Julklappstips - Mobiltelefon som vloggkamera

Stativ till mobiltelefon

För att du ska kunna placera och vinkla telefonen rätt är det smidigt att placera telefonen i en hållare med bordsstativ. Matin Octopod och Joby GripTight gorillapod Pro har klämfäste för mobiltelefoner och böjbara ben som gör att stativen kan placeras på ett bord eller klämmas runt föremål. Det går även bra att hålla i stativbenen så stativet blir som en kort selfiestick.

Hållare för surfplatta

Filmar du med en surfplatta och vill fästa den på ett stativ för att sedan montera mikrofon, belysning och andra tillbehör? Makayama har hållare som passar olika modeller av iPad och dessa hållare har en stativgäng i botten av hållaren samt tillbehörssko i toppen. Vill du montera en vidvinkellins för att få med mer av rummet i filmen så kan du montera olika 37 mm filter på hållaren. Här hittar du alla hållare från Makayama och här hittar du alla våra stativ och hållare för telefoner och surfplattor.

Julklappstips - Stativ till telefon f�r vlogg

Ständigt på språng?

Vill du vara mobil och kunna röra dig fritt med telefonen finns det olika hållare och stativ som gör det lättare att hålla telefonen och vissa av dem gör det också möjligt att montera mikrofon och belysning på hållaren. Selfiesticken är en klassiker och BK10 från Benro fungerar även som ett vanligt bordsstativ. Vill du kunna fästa olika tillbehör på telefonen har Shoulderpod olika smarta hållare med handtag. Den lite enklare S2 Grip gör att du alltid har ett stadigt grepp om telefonen och den mer avancerade R2 Pocket Rig låter dig fästa en mikrofon i hållarens tillbehörssko.

Rör du dig mycket när du filmar och upplever problem med att filmerna blir skakiga, finns det olika gimbals som med sina motorer motverkar dina rörelser och minimerar skakningar av telefonen. DJI Osmo mobile balanserar telefonen i tre axlar och har en egen app som låter dig kontrollera gimbalen och har även stöd för livesändning i olika sociala medier.

Bra kamera för vlogg

När du köper en kamera för att vlogga med är det viktigt att kameran har både mikrofoningång och vinklingsbar skärm. Externa mikrofoner ger dig bättre ljud i jämförelse med den inbyggda mikrofonen och den vinklingsbara skärmen gör att du kan se dig själv när du filmar. Många föredrar en liten kompakt kamera som är enkel att ta med och som inte väger så mycket och att det även går att ta bra stillbilder med den. Tänk på att filmning drar mycket batteri så det kan vara bra att komplettera med flera batterier så du alltid är redo att filma. Här hittar du alla våra kameror som både har vinklingsbar skärm och mikrofoningång via 3,5 mm telekontakt. Några kameror som är bra att vlogga med är Panasonic Lumix DMC-FZ1000, Canon EOS M5, Olympus OM-D E-M5 Mark II och Panasonic Lumix DC-GH5.

Julklappstips - Bra kamera att vlogga med

Mikrofon till vloggkamera

Det första tillbehöret du ska satsa på till din vloggkamera är en bra mikrofon. Om ljudet är dåligt i en film stänger många av direkt även om innehållet i filmen är riktigt bra. Ska du filma många olika miljöer och kunna starta inspelningen snabbt är det smidigt med en kameramonterad mikrofon. Mikrofonerna finns i olika prisklasser och Röde Videomic Go och Videomic Pro+ är två populära och bra mikrofoner som passar bra till vloggkameran. Nackdelen med en kameramonterad mikrofon är att den tar upp ganska mycket miljöljud och att du måste vara ganska nära mikrofonen när du pratar för att ljudet ska bli bra. En mikrofon tar upp ljudet bäst om den är ganska nära ljudkällan och vill du kunna röra dig fritt är det smidigt med en trådlösa mygga. Då är mikrofonen hela tiden på samma avstånd till munnen och du behöver inte trassla in dig i kablar. Röde Link Filmmaker kit är ett komplett paket med sändare, mottagare och mygga som går att ansluta till både en traditionell kamera och med kabeln SC7 även mobiltelefoner.

Stativ till vloggkamera

Ett stativ är bra att ha så du kan vinkla kameran precis så som du vill ha den. Ett bordssativ går att ställa i exempelvis en bokhylla så den kommer upp i lagom höjd och är ett bra stativ att börja med. Fördelen med ett bordsstativ är att det också går att använda som en kort selfiestick när du är ute på språng. Benro PP1, Joby Gorillapod SLR Zoom och Joby Gorillapod Video är tre olika bordsstativ som inte väger mycket vilket gör de enkla att ta med oavsett var du spelar in.

Ett riktigt trebensstativ ger dig mer frihet att placera kameran precis där du vill ha den för att exempelvis få rätt bakgrund i filmerna. Tänk på att det är smidigt med att stativ som inte väger så mycket så det lätt går att ta med om du ska spela på olika platser. Benro T880EX ett bra stativ att börja med och vill du ha ett mer stadigt stativ finns exempelvis Benro Travel iTrip 15. Här hittar du alla våra trebensstativ.

Är du ständigt på språng och vill ha mjuka kameraåkningar ska du använda en gimbal. Zhiyun Crane 2 klarar kameror upp till 3,2 kg och den stabiliserar kameran och motverkar skakningarna som uppstår när du rör på dig.

Julklappstips - Belysning f�r vlogg

Belysning och ljussättning

Beroende på var du spelar in kan du behöva komplettera med extra belysning för att få bra resultat. En LED-lampa är strömsnål och det går ofta att justera färgtemperaturen så den matchar omgivningsljuset. Det finns olika lampor beroende på hur mycket ljus du behöver. Aputure AL-M9 som är en väldigt kompakt lampa som ger dig upplättningsljus och LedGo LG-E116C som är lite större och ger mer ljus. Vill du få snygga runda reflektioner i ögonen ska du kolla på LedGo LG-R320C eller Rotolight NEO.

Strömförsörjning

När du filmar drar kameran eller telefonen extra mycket batteri, se därför till att du har reservbatteri med dig. Filmar du med mobiltelefon är det bra att ha med sig en powerbank så du inte får slut på ström och kan fortsätta filma.

Läs mer på vår sida med tips till den som vill börja vlogga!

Missa inte våra andra julklappstips:


2017-12-01

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.