En spännande introduktion till havs

Vi var en liten grupp exalterade personer som möttes upp vid båten en onsdagsmorgon i februari. Vi var alla klädda i "high fashion"-kläder, det vill säga overaller med hög synlighet, och blev väl mottagna av Ole Martin Dahle eller ”Örnmannen” som han också kallas. Även om det regnande horisontellt när vi klättrade ombord ribbåten som skulle ta oss ut på äventyr denna morgon – så fanns där inga sura miner.

Med oss på båten hade vi Kai Jensen, Olympus-ambassadör och känd norsk naturfotograf, samt Lorens Marklund, som jobbar för Olympus Sverige. Det var mycket nytt för oss – både framför och bakom kameran.

_2050617.jpg

Lorens hade, nästan andaktsfullt, utrustat oss med kameror med olika objektiv innan vi gick ombord. Det var dessutom inte vilka kameror som helst utan vi hade nöjet att få testa den helt nya Olympus OM-D E-M1 Mark III, så ny att den inte officiellt var lanserad än. Men här var den, på säkrast möjliga sätt fäst runt halsen på ett gäng norrmän och svenskar.

_2050554.jpg

”Örn!”, ropar Ole Martin, och ja, han hade rätt – med en kurs rakt emot oss kommer en örn majestätiskt flygande, med jämn hastighet och vind under vingspannet. Vi placerar oss längs kanten på båten, tar en snabb titt på kamerainställningarna och följer örnen noga med kameran. Det är helt tyst, koncentrationsnivån är hög och inte bara vår utan också kamerans fokus och väderbeständighet får jobba idag.

_2050509.jpg

Den ena örnen efter den andra kommer flygandes och medan Ole Martin kastar ut egenfångad fisk för att locka till sig de majestätiska fåglarna har vi full fokus bakom kameran. Lyckligtvis håller både overall och kamerautrustningen vad de lovar och alla ler bakom kameran.

_2050487-2.jpg

Dyblöta och kalla, men med ett stort leende på läpparna lägger båten till vid kajen och vi hjälper varandra i land. ”Tror ni att ni har några bra bilder då?” frågar Kai och ler. Alla nickar och det finns en gemensam entusiasm för att kolla igenom sina bilder. ”Attans också”, viskar min svenska kollega och ler lite, ”Nu vill jag köpa en ny kamera”. Jag nickar – jag tror att vi alla känner likadant efter en denna fantastiska dag.

IMG_2730.JPG