Gästblogg: Att sitta i gömsle vid Hornborgasjön – Elisabeth Landberger

Elisabeth Landberger är i grund och botten naturfotograf, men hon jobbar även med andra genrer. De senaste åren har hon lagt fokus på att hålla kurser inom foto och har samarbetat med flera olika aktörer, inte minst oss på SP. Hon brinner för andras växande och lärande inom foto och är en mycket uppskattad kursledare. Med sin bakgrund som formgivare och keramiker har Elisabeth nära till konstnärliga uttryck i sina bilder. Det syns inte minst i hennes multiexponeringar på tranor. Här berättar hon mer om sina möten med tranorna och visar slutresultatet av sin tranfotografering!

Årets höjdpunkt – trandansen i Hornborgasjön

Det finns ett vårtecken som jag alldeles särskilt väntar på – tranornas ankomst till Hornborgasjön. Redan i början av mars brukar de första anlända. Men inte förrän i april når antalet fåglar sin kulmen. Det kan vara över 25 000 individer där samtidigt!

Tips på utrustning för att fotografera tranor

Så, vad behöver du då ha med dig? Jag rekommenderar att ha två kamerahus. Det är bra av flera olika anledningar, men framför allt om något skulle krångla. Ofta kommer tranorna nära, men inte alla gånger. Därför är det bra att du har något långt med dig, gärna ett objektiv upp till 600mm eller längre. En telezoom är utmärkt så att du kan variera brännvidden när de kommer nära. Ett stativ är att föredra eftersom det annars blir många timmars handhållning. Du behöver också en ficklampa eller pannlampa, varma kläder och mat och dryck för hela dagen. Och kom ihåg minneskort och batterier. De flesta gömslen är i dagsläget låga – 140 cm i höjdled – så du kan inte stå i dem. Jag brukar använda en läskback att sitta på. Då blir sitthöjden utmärkt.

När du väl har kommit på plats är det bara att vänta in fåglarna. Inflygningen på morgonen kan vara riktigt fin, med mängder av fåglar i motljus mot en ibland färgsprakande himmel. Fåglarna kommer från sjön där de har övernattat, så gluggarna i riktning mot öster är därför att föredra om du vill fotografera när fåglarna kommer emot dig.

Bakgrunden till mitt fotograferande av tranor

Tranor har alltid spelat en central roll i mitt liv. Redan som barn blev jag introducerad för de stora fåglarna. Som så mycket annat naturrelaterat var det min morfar som stod för den introduktionen. Jag minns tydligt våra promenader ner till myren på sommarkvällarna. Vi smög försiktigt den sista biten för att inte störa tranorna. Där stod de – stolta och ståtliga, mitt ute på myren och trumpetade i solens sista strålar. Det var fullkomligt magiskt. Dessa tranpromenader kom att bli en tradition och också ett slags bevis för mig att livet går sin gilla gång. Jag fylldes alltid av total lycka där och då, tillsammans med min morfar och tranorna. Än idag har de en mycket speciell plats i mitt hjärta.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_7646_D.jpgISO 400, f/6,6, 1/1250, 490mm

Men det var inte förrän 2013 – tjugotvå år efter att mina och morfars promenader hade upphört – som jag slog slag i saken och bestämde mig för att åka till Hornborgasjön för att se ett lite större antal tranor. Jag bokade gömsle och gav mig av. Numera är mina gömslesittningar min absoluta höjdpunkt på året. Det är som en drog! Det finns ingenting som jag ser fram emot så mycket som dessa 16 timmar i lådan.

Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter under åren och berätta lite kort om hur det går till. För vem vet? Kanske är det du som kryper ur gömslet när jag kommer dit nästa år.

ElisabethLandbergerPhotography_tranor_SPblogg_DSC_9418.jpgISO 1250, f/2,8, 1/800, 170mm

Boka gömsleplats i tid

En sak är säker – inget år är det andra likt. Du vet aldrig hur fåglarna tänker bete sig. Inte heller kan du veta hur vädret kommer att vara, åtminstone inte om du bokat långt i förväg, vilket ofta är en förutsättning om man vill få en plats ett specifikt datum.

Med hjälp av statistiken på transtat.lansstyrelsen.se kan du göra en bedömning av vilket datum som kan tänkas passa bäst för ditt besök. De allra flesta åker till Hornborgasjön utan att boka gömsle, och du kan ta väldigt fina bilder bara genom att stå vid staketen som avgränsar området. Att stå i närheten av kyrkan är ett bra tips. Men, ska du boka gömsle kan det vara bra att veta att bokningen öppnar den 1 oktober varje år. Tidigare fanns det sju gömslen, men de senaste åren har de bara haft fem. De gömslen som står placerade på kanterna är de populäraste och blir alltid uppbokade först. Dessa gömslen är nummer 1, 4 och 5.

Förberedelser kvällen innan

Kvällen före själva sittningen samlas alla gömslesittare för ett kort informationsmöte. Då får du också möjlighet att åka ut till gömslet. Vissa väljer att stanna och sova kvar i gömslet medan andra endast passar på att lämna kvar lite packning där. Jag brukar göra det senare för att slippa ha så mycket att bära på följande morgon. Väljer du att inte stanna och sova i gömslet, utan istället sova någon annanstans, ska du vara tillbaka i gömslet senast 04:30 påföljande morgon. Det är ungefär en timme innan de första fåglarna brukar flyga in. Den timmen kan du behöva så att du hinner bo in dig i det trånga utrymmet med alla saker du har med dig.

Alla gömslesittare får också en spann med korn att strö ut kring gömslet. En gång i tiden kom tranorna till Hornborgasjön för potatisen som odlades till de många brännvinsbrännerierna i området. Idag får de korn. Stora skördetröskor strör ut korn över hela området, men de kommer inte åt precis överallt. Ytan mellan gömslet och vattnet är för smal för de stora maskinerna, så just där kan det vara klokt att strö ut lite extra. Du kan lätt gömma stora portioner korn bakom grästuvor och får då en chans att påverka var du vill att fåglarna ska ställa sig. Men det är inte ett hundra procent vattentätt tips. Det finns ju andra fåglar på plats också. Svanar, änder och gäss gillar också korn, men det är värt att göra ett försök. Inte ett enda korn brukar finnas kvar vid slutet av dagen. De är grundliga i sitt ätande.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg__FRU4462_A.jpgISO 1000, f/5,6, 1/640, 300mm

Personligen brukar jag inte lägga så mycket möda på inflygningen. Jag tycker mer om när fåglarna är nära.

I år satt jag i gömsle 5. Det var riktigt gråmulet väder på morgonen. Men olika väder funkar ju för olika saker. Just gråmulet är perfekt för att jobba med långa slutartider på olika sätt:

ElisabethLandbergerPhotography_tranor_SPbloggDSC_9491.jpgISO 2500, f/10, 1/30, 300mm

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_5708.jpgISO 64, f/9, 0,8 sek, 600mm

Några timmar senare lättade molnen och det blev riktigt fint ljus.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_6349.jpgISO 200, f/6,3, 1/800, 600mm

Experimentera med multiexponering

Du kanske ibland, som jag, blir helt uppslukad av ditt skapande när du fotograferar. Jag brukar i förväg påminna mig själv om att jobba på olika sätt – använda både långa och korta slutartider, ta närbilder och miljöbilder, och även vara noga med att hålla koll på vad som händer i den motsatta fotoriktningen. Gömslena har gluggar i alla väderstreck och ljusriktningen blir således olika från glugg till glugg.

En av mina specialiteter, och också min favoritteknik när det gäller tranorna, är att jobba med multiexponeringar i kameran. Det innebär att du lägger ihop två eller fler bilder till en och samma bild vid själva fotograferingstillfället. Det är den teknik jag jobbar överlägset mest med när jag besöker tranorna.

Funktionen multiexponering finns i många kameror, men inte alla. Det fungerar också på lite olika sätt beroende på vilken kameramodell du har. I vissa modeller kan du se den första bilden du har tagit som ett svagt lager i bakgrunden, innan du tar de andra bilderna. Det kan vara till hjälp vid själva kompositionen. Jag har flera kameror som fungerar på det sättet och en som inte gör det. Jag använder faktiskt helst min Nikon D850 till just den här tekniken, och i den kan jag inte se bilden som jag har tagit, utan jag får göra det lite på känn och memorera den första bildens utsnitt. Det arbetssättet fungerar bäst för mig.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_6675_B.jpgMultiexponering – ISO 160, f/6,3, 1/2000, 600mm

Jag jobbar alltid med endast två bilder, inte fler. Ett tips är att ha en tydlig idé på hur du vill ha slutresultatet. Att bara skjuta på helt random blir ofta inte jättelyckat. I efterbehandlingen brukar jag lägga på en blågrå ton. Då får bilden just den ton och känsla som jag vill förmedla. Jag använder då ett filter från antingen Analog Efex Pro eller Exposure.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_6111_D.jpgMultiexponering – ISO 650, f/6,3, 1/500

Vad kan du förvänta dig att få uppleva då, under dina 16 timmar? Initialt kommer troligtvis tranorna att vara en bit ifrån gömslet, men med lite tur kommer de närmare eftersom. Hur nära? Du kan få dem på klappavstånd! De kommer under dagen att ägna större delen av tiden åt att äta. Putsning av fjäderdräkten är också något de lägger en hel del tid på, och de kommer att bjuda på dans:

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_7755_A.jpgISO 800, f/6,3, 1/100, 600mm

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_7135_A.jpgISO 400, f/6,3, 1/3200, 410mm

Har du tur får du bra väderförhållanden. Just när det gäller tranfotografering vid Hornborgasjön gillar jag när det är riktigt blåsigt och dimmigt, det blir snyggt med fjädrarna. Mitt önskeväder är snöfall.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg__FRU4832_B.jpgISO 400, f/6,3, 1/500, 600mm

Väljer du att tillbringa all din tid i gömslet med att fotografera kan det hända att du känner dig en smula mör sent på eftermiddagen. Jag rekommenderar att spara lite på krutet inför utflygningen – alltså när tranorna återvänder till sjön för natten. Det kan vara rätt mäktigt och ibland är det väldigt fint ljus.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_ELL_8033_A.jpgISO 800, f/6,3, 1/640, 490mm

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg__FRU5600_A.jpgMultiexponering – ISO 50, f/20, 1/25, 600mm

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg_DSC_0986_A.jpgISO 1250, f/6,3, 1/400, 500mm

Njut av din vistelse

Det blir många timmar i lådan. Passa på att njuta. Mot slutet av den sista timmen, just i samband med att tranorna ska lämna platsen, brukar jag faktiskt lägga ifrån mig min fotoutrustning och bara vara. Vinden brukar ha mojnat, och från att ha varit ett myller av tranor och ibland ett rejält oväsen, blir det alldeles stilla.

När den sista tranan lämnar kullarna sitter jag ensam kvar i gömslet, minneskorten är fulla med nya bilder och jag är full med nya minnen. Fast jag nog inte riktigt ensam. För enligt tradition är min morfar med mig. Det är jag säker på.

ElisabethLandbergerPhotography_SPblogg__DSC6078_A.jpgISO 640, f/6,3, 1/500, 600mm

 

Se mer av Elisabeth:

Hemsida: www.elisabethlandberger.com
Instagram: @elisabethlandberger 
Facebook: Elisabeth Landberger Photography


Sanna Wikström

2020-05-23

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.