Gästblogg: Mats Alfredsson - Gatufotografering

Mats Alfredsson är en av Sveriges mest kända gatufotografer, eller street photographer, som Mats själv titulerar sig. Mats passion är att dokumentera mänskliga beteenden. I det här blogginlägget berättar Mats om sin kärlek för gatufotograferingen och hur det kom sig att det just blev gatufotografering som Mats fastnade för.

news_20180827_1.jpg

Gatufoto har förändrat mitt liv! Det är en av mina starkaste fotografiska insikter.

Jag har alltid varit intresserad av människor och mänskliga beteenden, men det var först när jag kopplade samman det med foto som allt föll på plats. Idag, tretton år efter att jag hörde talas om genren första gången, har jag lärt känna människor över hela världen. Från USA till Australien och vidare till Asien och Europa.

bild_2_gatufoto.jpg

Drivkraft och inspiration

Drivkraften är fotografiet, katalysatorn är sociala medier. Vart jag än reser idag möter jag likasinnade, ofta efter kontakt via Facebook och Instagram. Vi ses för att fotografera en stund, prata gatufoto, ta en öl och dela erfarenheter. Det kan vara Spyros i Grekland, Gabi i Israel, Dmitry i England eller Yiannis i Australien. Tack vare intresset för gatufoto har världen öppnat sig för mig. Street Photography är stort runt hela klotet och intresset växer.

Alla kan göra det. Det handlar om att fånga ögonblicket i den offentliga miljön. Mötet mellan människa och miljö, personer du inte känner och troligen heller inte träffat tidigare. Oftast är bilden tagen innan personen uppfattat att du finns där. Ber du om lov i förväg är ögonblicket borta och kommer inte tillbaka.

bild_3_gatufoto.jpg

Arbetet som gatufotograf

Som gatufotograf tränar du dina sinnen varje dag. Du förutser en händelse innan den uppstår. Du lär dig att se hur människa och omgivning fungerar i samspel. Det kan vara färger, bakgrunder, upprepningar. Ofta ett sekundsnabbt ögonblick. Du kommer snart upptäcka att du ser allt detta även när du inte har kameran dig. Dina ögon är din kameralins.

När jag ibland får frågan om hur jag motiverar att ta bilder utan att fråga först, kränker jag inte människors integritet? Nej, jag tänker inte så. Jag tycker det är nödvändigt att dokumentera den värld vi lever i just nu, så osminkat som möjligt. Tänk vad tråkigt det varit om vi idag inte haft möjlighet att se bilder från 50-, 60, 70-talet. Människor, kläder, frisyrer, bilar, skyltar m m. De flesta människor jag pratat med som ifrågasatt genren tycker om att se sådana bilder. När jag svarar att det är det jag gör just nu blir svaret oftast; ”jag tänkte inte på det just så”.

bild_4_gatufoto.jpg

Det är just därför jag tycker det är så viktigt att med kontinuitet printa ut de bästa bilderna. Då riskerar de inte att krascha och försvinna i en död hårddisk. Vi fotograferar mer än någonsin, men utan printar, utställningar och böcker riskerar det mesta att falla i glömska.

Jag fotograferar i både färg och svartvitt. Motivet avgör vad det stannar i. Nuförtiden arbetar jag endast med fasta objektiv, 35 eller 21 mm. Det ökar utmaningen och tvingar mig att komma nära. Brännvidden gör att det finns bilder jag får låta bli att ta för att jag inte hinner dit, men då får det vara så.

bild_5_gatufoto.jpg

Mötet med människor

Min fotostil handlar mycket om att skapa närvaro i bilden och få betraktaren att känna att hon finns just där i ögonblicket. Målet är att återskapa känslan jag upplevde och helst lite bättre. Inspirationen finns oftast i ”äkta” miljöer, i det genuina. Det kan vara en gammal, lite skitig pub, eller i gränder med streetart och betong. Helst med människor som hör hemma just där. Mer och mer upplever jag att kameran är mitt pass till det okända.

Jag drivs av mötet med människor och den ständiga förändringen. Alltid med drivkraften att en dag ta den perfekta bilden, du vet aldrig vad som väntar bakom nästa gathörn.

Den perfekta bilden kommer dock aldrig. Att vara nöjd dödar lusten.

bild_6_gatufoto.jpg

Om Mats

Mats Alfredsson är en internationell Street Photographer, föreläsare och workshopsledare. Hans passion är att dokumentera mänskliga beteenden. Mats är också en av nio medlemmar i det internationella streetkollektivet ”The Street Collective” med fotografer från Indien, USA, Israel, Tyskland, Frankrike, Vietnam, Marocko och England.

Mats är född 1956. Under 80-talet arbetade han som journalist och pressfotograf och där föddes också lusten att fånga ögonblicket och människan. Under de senaste 13 åren har Mats varit djupt involverad i gatufotograferandets utveckling i Sverige men också internationellt. Han har drivit workshops och arrangerat gatufotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago.

Mats var en av upphovsmännen till de stora fotopromenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Han har gjort ett flertal separatutställningar. I Sverige, men också i USA. 2015 gav han ut boken Chicago Streetwalk.

Mats fotograferar med blandad utrustning. Leica, Fujufilm och Canon. Valet beror på förhållanden, ljus och vilket humör han befinner sig på just då.

Vill du se fler bilder tagna av Mats, se @Matsstreetphoto, matsalfredsson.com och Mats Alfredsson Streetphoto.

I Mats fotoväska

  • Fujifilm X100f
  • Canon 5d Mark III
  • Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
  • Canon EF 50mm f/1,2L USM
  • Canon EF 85mm f/1,2L II USM
  • Leica M240
  • Summilux f 1,4, 21 mm
  • Summilux f 1,4, 35 mm

 


2018-08-27

Dela

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn