Fototips till dina sociala medier med fotograf Viggo Lundberg

Varje dag laddas det upp någonstans runt 100 miljoner bilder enbart på Instagram. Det betyder att konkurrensen om synligheten är hård och du har bara någon millisekund på dig att fånga intresset från den som tittar, innan personen scrollar vidare. Att fotografera för dina sociala medier skiljer sig egentligen inte från någon annan typ av fotografering. Det är samma gamla tumregler gäller – men ibland kan du behöva tänka lite annorlunda. Ljus, direkthet och känsla blir ännu viktigare än annars.

Viggo Lundberg är en självlärd yrkesfotograf och filmare från Stockholm. Han har blivit uppmärksammad både i Sverige och utomlands för inte minst hans drönarbilder av den nordiska naturen. Oavsett om han fotograferar från luften eller marken, resereportage, lifestyle fotografering åt företag eller rörlig bild – är det viktigt att materialet ska kunna fungera på dina sociala medier.

profilbild_1-1.jpg

Keep it simpel

Om din bild upplevs som rörig tar det längre tid för ögat uppfatta vad det är som är centralt i bilden. Därför är enkelhet nyckeln för att få synas i flödet och dess rasande tempo. Håll din bild renodlad och hellre än att tänka ut vad som kan adderas är det bättre att fundera på om det är något du kan plocka bort.

Dessutom kommer en majoritet av alla som ser din bild att titta på den på en liten mobilskärm. Det kan vara bra att komma ihåg när du redigerar din bild och ofta kan du ta ut svängarna lite mer eftersom formatet är så litet. Men tänk på att många mobilskärmar förstärker färgmättnaden så ta inte i för mycket och kolla gärna på din bild i mobilen innan publicering för att se hur slutresultat blir.

simpel.jpg

Utrustning och inställningar: DJI Mavic Pro @f/2,2 ISO 100 och 1/640s.

Ljus, ljus, ljus

Som vanligt är ljuset allt, oavsett vilket media du fotograferar för. Utomhus kan du försöka planera in så att du fotar under gyllene timmen, den där stunden på dagen när solen står lågt vid gryning och skymning som ger ett varmt, mjukt ljus – det kan du enklare skapa magi med. Sommarnätter i norden bjuder också på en väldigt lång blå timme, den stund innan gryningen eller efter solnedgången då himlen färgas blå. Det starka, hårda ljuset mitt på dagen är ofta den svåraste stunden att få till bra bilder i.

ljus.jpgUtrustning och inställningar: Canon EOS 70D med Canon 24-70mm f/4 L och @f/5,6, ISO 100 samt 1/200s.

Bildkomposition

När det kommer till kompositionen av dina bilder kan du behöva tänka lite annorlunda. Nästan alla som fördjupat sig om så bara lite grann inom fotograferande har hört om tredjedelsregel eller ”rule of thirds”. Tänk dig att du delar in bilden i tredjedelar där du placerar ditt objekt längs en av dessa linjer till höger eller vänster. På de flesta sociala medier är kvadratiska bilder, eller ett stående format att föredra för att få så mycket skärmyta som möjligt. För ett stående format på Instagram beskär du bilden så att den är 1350px lång med bredden 1080px. När du vänder kameran för att fotografera i stående läge kan du många gånger ta med dig tänket för tredjedelar, men i ett kvadratiskt foto kan det oftast passa bättre med en centrerad bild.

Det finns såklart massor att säga om bildkomposition. Du kan använda dig av ledande linjer i bilden för att styra blicken dit du vill eller rama in ditt motiv med en förgrund som ”stör” lite. Prova dig fram!

komposition.jpgUtrustning & inställningar: DJI Mavic Pro och @f/2,2, ISO 100 och 1/100s. 

Du behöver inte flyga jorden runt

Det är lätt att börja jämföra sig med andra. Gör inte det. Instagram svämmar över av fantastiska bilder från jordens alla hörn och särskilt som landskapsfotograf kan det vara lätt att tänka att du måste åka till de där vackra platserna långt borta för att fånga unika bilder. Men det nordiska landskapet är fantastiskt. Utforska din närmiljö, du har förmodligen storslagen natur precis runt hörnet!

Detsamma gäller din utrustning. Särskilt som nybörjare är det ofta inte kameran som sätter begränsningarna. Med en instegsmodell där du kan göra manuella inställningar kan du ta utmärkta bilder. Lär dig din kamera från grunden och våga fotografera i helt manuellt läge. Lite längre fram kan du börja fundera på om du eventuellt ska uppgradera eller kanske köpa till fler objektiv.

flyg inte jorden runt.jpgUtrustning och inställningar: Canon 5D Mark III med Canon 70-200mm f/4 L samt @f/4, ISO 200 och 1/500s. 

Räkna inte likes

Sociala medier kan vara ett fantastiskt redskap för fotografer. En plattform där du kan visa upp dina bilder för en bredare publik, knyta kontakter med andra fotointresserade, eller som en portfolio för att hitta nya kunder och samarbetspartners.

Inte minst kan du inspireras av andra. Pinterest är ett exempel på en bra plattform för att skapa moodboards och spara bilder från andra fotografer som du tycker om och vill inspireras av. På Instagram kan du också spara andras inlägg och sortera i olika kategorier. Låt inspirationen flöda, men kom ihåg att inte kopiera rakt av utan hitta din egen grej!

Många menar att den snabbaste vägen till många följare är att försöka hålla sig till en nisch och ta så enhetliga bilder som möjligt så att andra direkt ser vad de kan förvänta sig från dig. Mitt tips är att inte lägga så mycket fokus på det. Hitta istället ditt eget bildspråk och stil. Så småningom kommer en röd tråd växa fram som syns i det du lägger upp.

Att nå ut med sina bilder till många kan såklart vara roligt. Men kom ihåg att få likes eller följare inte betyder att din bild är dålig! De stora sociala medier-plattformarna styrs av algoritmer som gör att din bild inte kommer upp i flödet hos alla dina följare. Plattformen vill att du ska betala för att synas hos fler och för att nå ut någorlunda behöver du vara aktiv och interagera med andra. Men även när du gör det kommer dina bilder ibland hamna i skuggan – just för att försöka få dig att betala. Så försök att låta bli att räkna likes och ha roligt istället!

avslutande bild.jpgUtrustning och inställningar: Canon 5D Mark III med Canon 70-200mm f/4L och @f/4,5, ISO 100 och 1/500s. 

Följ Viggo på instagram här


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.


Judith Kirkhoff

2019-06-12

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK