Vintersportfotografens bästa tips för magiska bilder i snön
Vinterlandskap, skidåkning och vackra vyer kan vara fantastiskt att fånga på bild. Här delar vintersportfotografen och Canon-ambassadören Richard Walch med sig av sina bästa tips för bättre fotografering i skidbacken – från att välja rätt vinterkamera till de bästa fokuseringsinställningarna för att fånga alla händelser. Inspireras och ta del av tipsen här!
Det stilla miraklet med ett snötäckt landskap, spänningen när skidåkare störtar nedför pisterna... Upplev inte bara euforin i vinterlandskap – dokumentera dem för alltid med hjälp av fotograferingstipsen från den professionella vintersportfotografen och Canon-ambassadören Richard Walch.
Om du någonsin har försökt fånga ett snömotiv som badar i solljus vet du att det inte räcker med att bara sikta och fotografera för att få till den perfekta vinterbilden. ”Oavsett vart du åker – det viktigaste är att du inväntar en fantastisk dag med nysnö och blå himmel och bara ger dig upp i bergen med kameran”, säger Richard.
1. Välj rätt kamera för vintern
”När du befinner dig i backen vill du ha en kamera som är kraftfull och kompakt”, säger Richard. ”Du kommer också att behöva en sökare, eftersom det ofta blir för ljust uppe i bergen för att komponera en bild via bara en skärm. Om du vill fotografera en snabb actionsport måste du ha en kamera med snabb bildhastighet – allt över fem bilder per sekund.
”Canon EOS M50 och Canon EOS M50 Mark II uppfyller de kraven. Båda har kraftfulla APS-C-sensorer för att ta bilder med skarpa detaljer och Dual Pixel CMOS AF för snabb och exakt fokusering.
”Du kan dessutom enkelt parkoppla dem med din smartphone via wifi. Det gör att du kan överföra bilder till din telefon även om det inte finns någon nätverkstjänst uppe i bergen. Så fort du får täckning eller wifi kan du dela dina bilder med resten av världen på sociala medier.”
2. Fånga det perfekta ögonblicket
”Soluppgångar och solnedgångar ger vackra ljusförhållanden för fotografering i backen. Däremot är vädret i bergen svårt att förutse och kan ändras snabbt. Jag skulle rekommendera att gå upp på berget så tidigt som möjligt. På så sätt är du redan på plats när det perfekta ljuset kommer.
”Canon EOS M50 är en bra kamera att använda i svagt ljus, som vid soluppgångar och solnedgångar. Dess DIGIC 8-processor är mycket avancerad, så den ger fortfarande utmärkta resultat om du behöver höja ISO lite för att kompensera bristen på ljus. Försök att kombinera den med objektivet Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, som ger imponerande landskapsbilder”.
3. Använd rätt inställningar
”För att undvika att snön ser grå ut på bilder med mycket vitt, är min utgångspunkt en särskild kombination av inställningar”, säger Richard. ”När du fotograferar snabba, rörliga motiv behöver du dessutom ”frysa” skid- eller snowboardåkaren på bilden för att undvika rörelseoskärpa.” Richard rekommenderar i båda fallen att du ställer in kameran på M-läget (manuell), slutartiden på 1/2000 sekunder, bländaren på f/8 och ISO på 200.
”Du måste ställa in kameran på metoden AI Servo AF för kontinuerlig fokusering. Knepet är att vägleda autofokus. Det betyder att så fort du ser motivet måste du börja fotografera. Kamerans autofokus lär sig från bild till bild. Den förstår i vilken riktning och hastighet motivet rör sig och kommer att förutse var nästa bild kommer att vara. Det tar vanligtvis kameran två till tre bilder för att förstå vad som pågår. Alla Canon-kameror har riktigt bra autofokus.”
När du använder AI Servo AF är det bättre att ta korta bildserier i serietagning för att undvika att fylla bufferten och göra kameran långsammare.
4. Ställ dig ovanför motivet och observera
”Om du fotograferar rakt uppför ett berg ser det platt ut. Du ska alltid fotografera motivet antingen från sidan eller lite underifrån.
”Undvik poseringsbilder. Du ska vara tredjepartsobservatör och personen på bilden som åker skidor eller snowboard ska titta i sin färdriktning. När det gäller porträtt är det antingen ett porträtt rakt i ansiktet där du står nära och pratar med personen eller så är du en fluga på väggen och dokumenterar vad som händer. Testa inget däremellan.”
5. Tänk på temperaturförändringar och ta med extra batterier
”När du går in i värmen från att ha varit ute i den kalla backen immar kameraobjektivet snabbt igen. Därför är det viktigt att du lämnar din utrustning ute till slutet av dagen. Se till att du har en stadig ryggsäck för att skydda utrustningen om du skulle ramla och starka UVP-solglasögon för att skydda ögonen mot solljus och snöbländning.
”Låga temperaturer kan dessutom tömma kameran på ström mycket snabbt, så det är bäst att du tar med dig två extra batterier för att klara hela dagen. Frusna händer gör det svårt att använda utrustningen, så se till att ta med dig varma handskar som ändå ger dig normal rörlighet!”
6. Var inte rädd för att fotografera mot solen
”Det är riktig välsignelse när solen bryter igenom molnen när man fotograferar i bergen. Å andra sidan kan ljuset reflekteras i snön och ge överexponerade bilder om kameran inte är korrekt inställd.
”Det bästa sättet att förhindra överexponering i dessa förhållanden är att manuellt ställa in slutartiden på 1/2000 sekunder, bländaren på f/8 och ISO på 200. Om du fotograferar i automatiskt läge bör du se till att kompensera exponeringen genom +1 till +3 steg, annars blir bilderna för mörka. Men var inte rädd för att fotografera mot solen. Det är på det sättet du får några av de bästa vintersportbilderna.
”Solen ger motljus i snön som yr när skidåkaren eller snowboardåkaren rör sig. Ännu bättre är om du kan få solen precis bakom personen. Objektiven vi har nu är riktigt kraftfulla.
”Med snö nära till hands kan du prova att kasta upp den i luften och fotografera rakt mot solen. Det ger en fantastisk effekt.”
7. Packa för den perfekta selfien
”Planeringen av den perfekta selfien i bergen börjar innan du ger dig iväg på semestern. Färgstarka jackor och täckbyxor sticker verkligen ut mot en vit bakgrund och kan ge en riktigt slående selfie.
”När det gäller kompositionen är en vacker bergskedja en imponerande bakgrund. För korrekt exponering är det bäst att solen lyser direkt i personens ansikte, eller från sidan. Om du vill fotografera rakt mot solen behöver du använda blixt för att lysa upp ansiktet.”
8. Utmana dig själv ordentligt nästa gång!
När du lyckas få till den perfekta bilden i besvärliga förhållanden kan vinterfotografering vara riktigt tillfredsställande. När du har bemästrat de här tipsen på din semester i vinter menar Richard att fotoentusiaster ska ta nästa steg genom att söka mer spektakulära platser nästa gång – destinationer som gör semestern extraordinär och ger ännu mer imponerande bilder.
”Europa är fullt av fantastiska platser för fotografering i backar. De kända skidorterna i Schweiz och Frankrike är helt otroliga, men det finns så många mindre kända platser som inte bör förbises”, säger han. ”Varför inte utmana dig själv genom att åka till Mount Elbrus i Ryssland eller Akureyri på Island?”
Se mer av Richard Walch
Hemsida: www.richardwalch.com
Instagram: @richardwalch
2021-02-24
Dela