Lär dig mer om datorer

Computer Workspace

Är du sugen på en ny dator? För att underlätta vid valet är det bra om du funderar på vad du ska använda din dator till. När du kommit fram till det är det lättare att leta efter de egenskaper din nya dator behöver. Här kan du läsa om några specifikationer som är bra att ha koll på för olika användningsområden. Du får också tips om några olika datorer, skärmar och tillbehör som passar inom kategorierna vlogg, podd, streaming, redigering och musik. Häng med!

Vlogg-, podd- och streamingdator

Letar du en dator som fungerar bra inom flera olika användningsområden? Kanske vill du använda den till att skriva på, surfa runt på internet, streama film eller titta på vloggar?

Vid den här typen av användning krävs det att datorn har en stark "hjärna" – processorn. Storleken på internminnet (RAM) avgör hur mycket datorn kan jobba med samtidigt. Ju högre processor och RAM desto lättare arbetar datorn vid multitasking och streaming. Datorn får dessutom en längre livstid när processorn inte hela tiden måste jobba på högsta kapacitet. Därför kan det vara värt att satsa på en mer kraftfull processor, trots att du kanske inte kommer att utnyttja all kraft i den.

En extra bonus med en kraftfull processor är att din dator kommer att klara av lättare redigering av bild och video.

 

Redigeringsdator

Arbetar du mycket med bilder, videor eller annat grafiskt material så behöver du extra kraft i din dator. Förutom processorn och internminnet är också grafikkortet en viktig del att titta på. Det vanligaste är att du har ett grafikkort som sitter på moderkortet, men du kan också välja att använda ett separat dedikerat grafikkort. Det separata grafikkortet lättar på belastningen från processorn och gör att datorn får full respons, vilket gör att du får ett jämnt arbetsflöde vid redigering av både bilder och videor.

Det finns olika klasser på grafikkort och ju högre videominne de har desto kraftigare redigering klarar de av.

Tillbehör för redigering

När du redigerar en stor mängd bilder eller långa filmer handlar det mycket om att ha ett produktivt arbetsflöde. Långa dagar framför datorn kräver ergonomisk utrustning och tillbehör som underlättar och effektiviserar arbetet.

Ritplattor och redigeringskontroller är exempel på sådan utrustning. Med en ritplatta använder du en penna för att skapa och får samma känsla som att rita på ett papper. Det finns olika modeller att välja mellan – se det du ritar direkt i ritplattans skärm, eller koppla plattan till din dator och se resultatet i datorskärmen. Testa dig fram och känn efter vad som passar dig bäst!

En redigeringskontroll är fysiska knappar och reglage som du programmerar med dina favoritinställningar. Koppla kontrollen till din dator och använd snabbknapparna för presets och reglage för att finjustera funktioner såsom exponering, skärpa och färger i dina bilder.

 

 

Tillbehören som är ett måste för alla datorer

För att kunna använda din dators fulla kapacitet finns det en mängd kringutrustning att komplettera den med. Här rekommenderar vi några tillbehör du inte kan vara utan! 

Extern hårddisk

För att kunna utöka utrymmet och undvika att belasta din dators hårddisk, är en extern lagringsenhet en god vän. Du kan även använda den som en backup för dina bilder, filmer och filer och att se till att allt är sparat på flera olika platser.

Laptopställ

Ett laptopställ är ett bra komplement till ditt skrivbord. Laptopen hamnar i en bättre position rent ergonomisk och blir lättare att arbeta med. Det är även till fördel för kylsystemet och hjälper till att hålla laptopen sval.

Tangentbord och mus

För att utöka ergonomin när du skriver och arbetar vid datorn är externt tangentbord och mus ett måste. Det finns både tysta tangentbord och tangentbord med klickande ljud. Det finns både fullstora ergonomiska möss och de som är lite mindre för att vara smidiga att ta med. Anpassa känslan efter hur du vill ha den!

USB-hub

Det är inte alltid helt enkelt att veta hur allt ska kopplas utan att du får en härva av kablar som ligger över skrivbordet. För att underlätta och få ett välstädat skrivbord hjälper en dockningsstation eller USB-hub dig på vägen. Då kan du med endast en kabel till datorn koppla samman alla dina enheter på ett och samma ställe utan att förlora kraft och prestanda.

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK