Lär dig mer om datorer

Banner-datorer.jpg

Är du sugen på en ny dator? För att underlätta vid valet är det bra om du funderar på vad du ska använda din dator till. När du kommit fram till det är det lättare att leta efter de egenskaper din nya dator behöver. Här kan du läsa om några specifikationer som är bra att ha koll på för olika användningsområden. Du får också tips om några olika datorer, skärmar och tillbehör som passar inom kategorierna vlogg, podd, streaming, redigering och musik. Häng med!

Vlogg-, podd- och streamingdator

Letar du en dator som fungerar bra inom flera olika användningsområden? Kanske vill du använda den till att skriva på, surfa runt på internet, streama film eller titta på vloggar?

Vid den här typen av användning krävs det att datorn har ett starkt "hjärta" – processorn. Internminne (RAM) är också en betydande egenskap. Ju högre processor och RAM desto lättare arbetar datorn vid multitasking och streaming. Datorn får dessutom en längre livstid när processorn inte hela tiden måste jobba på högsta kapacitet. Därför kan det vara värt att satsa på en större processor, trots att du kanske inte kommer att utnyttja all kraft i den.

En extra bonus med en kraftfull processor är att din dator kommer att klara av lättare redigering av bild och video.

Datortillbehör för vlogg, podd och streaming

Mikrofon 

Med en extern mikrofon kopplad till din dator får du ett professionellt ljud vid din ljudupptagning. Att koppla in en mikrofon via USB ger dig hög kvalitet på ljudet, utan brus eller andra störningar. Det är dessutom en enkel installation eftersom du bara behöver koppla in den i datorn och köra – enklare kan det inte bli!

Hörlurar & headset

Hörlurar och headset är perfekt om du vill ha bra ljud när du lyssnar på musik, kollar på film eller deltar i webbmöten eller samtal från din dator – oavsett om du är på kontoret eller hemma. Koppla samman dina hörlurar med din dator via bluetooth, USB eller 3,5mm-kontakt och du är igång! Du får ett förbättrat ljud utan att störa andra eller bli distraherad av omgivingsljud. 

Bordsstativ

Att hålla kameran framför dig eller luta den mot något är en enkel lösning som inte fungerar optimalt. Det gör det svårt att rikta kameran rätt och få fokus på det du vill. Ett bordsstativ en bra lösning för att enkelt kunna rikta din kamera eller smartphone och få en stabil bild.

Belysning

Oavsett om du befinner dig i dagsljus eller inte, är det en fördel att ha extra belysning att rikta mot dig eller det du vill lägga fokus på. Ljuset får motivet att framträda ännu bättre i bilden. Välj mellan bordsplacerad belysning som du fäster på ett stativ och belysning som du fäster direkt på din smartphone eller kamera.

Redigeringsdator

Arbetar du mycket med bilder, videor eller annat grafiskt material så behöver du extra kraft i din dator. Förutom processorn och internminnet är också grafikkortet en viktig del att titta på. Det vanligaste är att du har ett grafikkort som sitter på moderkortet, men du kan också välja att använda ett separat dedikerat grafikkort. Det separata grafikkortet lättar på belastningen från processorn och gör att datorn får full respons, vilket gör att du får ett jämnt arbetsflöde vid redigering av både bilder och videor.

Det finns olika klasser på grafikkort och ju högre videominne de har desto kraftigare redigering klarar de av.

Tillbehör för redigering

När du redigerar en stor mängd bilder eller långa filmer handlar det mycket om att ha ett produktivt arbetsflöde. Långa dagar framför datorn kräver ergonomisk utrustning och tillbehör som underlättar och effektiviserar arbetet.

Ritplattor och redigeringskontroller är exempel på sådan utrustning. Med en ritplatta använder du en penna för att skapa och får samma känsla som att rita på ett papper. Det finns olika modeller att välja mellan – se det du ritar direkt i ritplattans skärm, eller koppla plattan till din dator och se resultatet i datorskärmen. Testa dig fram och känn efter vad som passar dig bäst!

En redigeringskontroll är fysiska knappar och reglage som du programmerar med dina favoritinställningar. Koppla kontrollen till din dator och använd snabbknapparna för presets och reglage för att finjustera funktioner såsom exponering, skärpa och färger i dina bilder.

Portabel arbetsstation

Om du letar en dator att använda till ditt jobb eller dina studier, är bra portabilitet och pålitlighet viktiga egenskaper. En lätt dator som du enkelt kan bära med dig ökar flexibiliteten i ditt arbetsliv, och du kan samtidigt vara säker på att den fungerar när det väl gäller. 

Dessa datorer från Asus är gjorda för just detta. De har starka processorer, ett stort arbetsminne och lång batteritid för att klara intensiva arbetspass. De har en kompakt storlek med maximal storlek på skärmen, och är tillverkade i ett tåligt material som tål att transporteras.ExpertBook.jpg

 

Vill du ha fler tips? Kolla in alla datorer här!

Bildskärm för ditt behov

Att ansluta en extern bildskärm till din laptop är ett enkelt sätt att bygga ut din arbetsstation. Du kan antingen använda den extra skärmen för att få en större arbetsyta, högre upplösning och bättre färger, eller utvidga skärmen på din laptop för att kunna arbeta på dubbla skärmar med flera fönster uppe samtidigt. Eller varför inte både och?

Stationär skärm – allround

Har du en dator på jobbet eller en kontorsplats hemma kan det vara skönt att ha en extra skärm att koppla din laptop till. Det ökar arbetsytan, ger dig en bättre överblick och en mer ergonomisk arbetsställning. Kanske räcker det med en skärmstorlek på 27 eller 24 tum, eller så blir det bäst att ansluta två skärmar bredvid varandra. Välj det som passar dig!

Stationär skärm – kreativt skapande

Vid redigering är de bättre färgrymd, ljusstyrka och kontrastförhållanden de största och viktigaste anledningarna till att ha en extern skärm. En redigeringsskärm har flera olika egenskaper – upplösning, kalibreringsmöjligheter och färgrymd är bara ett axplock av specifikationer att kika närmare på. 

Använder du skärmen till videoredigering är hög frekvens (maximala antalet bilder per sekund) en viktig faktor, så att videon flyter på utan fördröjning. 

Passande tillbehör till din bildskärm

Tillbehören som är ett måste för alla datorer

För att kunna använda din dators fulla kapacitet finns det en mängd kringutrustning att komplettera den med. Här rekommenderar vi några tillbehör du inte kan vara utan! 

Extern hårddisk

För att kunna utöka utrymmet och undvika att belasta din dators hårddisk, är en extern lagringsenhet en god vän. Du kan även använda den som en backup för dina bilder, filmer och filer och att se till att allt är sparat på flera olika platser.

Tangentbord och mus

För att utöka ergonomin när du skriver och arbetar vid datorn är externt tangentbord och mus ett måste. Det finns både tysta tangentbord och tangentbord med klickande ljud. Det finns både fullstora ergonomiska möss och de som är lite mindre för att vara smidiga att ta med. Anpassa känslan efter hur du vill ha den!

USB-hub

Det är inte alltid helt enkelt att veta hur allt ska kopplas utan att du får en härva av kablar som ligger över skrivbordet. För att underlätta och få ett välstädat skrivbord hjälper en dockningsstation eller USB-hub dig på vägen. Då kan du med endast en kabel till datorn koppla samman alla dina enheter på ett och samma ställe utan att förlora kraft och prestanda.

 


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp med att hitta rätt utrustning och mjukvara för dina behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.se, 0770-77 11 00 eller genom att besöka oss i någon av våra butiker i Stockholm och Malmö. Missa inte heller vår inspirationssida där du hittar mer inspiration och produkttips.

Lycka till!

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.