Lär dig mer om datorer

Banner-datorer.jpg

Är du sugen på en ny dator? För att underlätta vid valet är det bra om du funderar på vad du ska använda din dator till. När du kommit fram till det är det lättare att leta efter de egenskaper din nya dator behöver. Här kan du läsa om några specifikationer som är bra att ha koll på för olika användningsområden. Du får också tips om några olika datorer, skärmar och tillbehör som passar inom kategorierna vlogg, podd, streaming, redigering och musik. Häng med!

Vlogg-, podd- och streamingdator

Letar du en dator som fungerar bra inom flera olika användningsområden? Kanske vill du använda den till att skriva på, surfa runt på internet, streama film eller titta på vloggar?

Vid den här typen av användning krävs det att datorn har en stark "hjärna" – processorn. Storleken på internminnet (RAM) avgör hur mycket datorn kan jobba med samtidigt. Ju högre processor och RAM desto lättare arbetar datorn vid multitasking och streaming. Datorn får dessutom en längre livstid när processorn inte hela tiden måste jobba på högsta kapacitet. Därför kan det vara värt att satsa på en mer kraftfull processor, trots att du kanske inte kommer att utnyttja all kraft i den.

En extra bonus med en kraftfull processor är att din dator kommer att klara av lättare redigering av bild och video.