Starta podcast – allt du behöver veta

podcast-microphone-banner.jpg

Podcast, podd, poddradio – kärt barn har många namn. Att starta en podcast behöver inte vara avancerat och att komma igång kan gå snabbt. Vi listar upp steg-för-steg hur du går från idé till publicerad podcast, men här finner du även produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill börja podda eller redan har en podcast och vill fördjupa din kunskap eller uppgradera din utrustning.

Hur startar man en podd? 6 steg för att komma igång!

Hur gör man för att börja podda? Vad behöver man för prylar? Vi hjälper dig steg för steg, från idé till publicerad podcast som vem som helst kan lyssna på. Se vår lista med 6 punkter för att komma igång.

1. Vad ska podden handla om?

Vad ska din podd handlar om? Bestäm tema och inriktining och planera om du ska prata ensam, med en kompis eller bjuda in olika gäster till varje avsnitt. Ha gärna några huvudämnen för några avsnitt framåt innan du börjar, så det inte tar stopp efter första inspelningen. Fundera på vem som tillhör din målgrupp och hur du pratar med just dem på bästa sätt. 

2. Vilken utrustning behöver jag för en podcast?

Bra ljud är A och O när det kommer till att spela in en podcast, så en bra mikrofon är ett måste. Mikrofoner kommer med olika egenskaper och anslutningar, från USB-mikrofoner som kopplas direkt in i datorn till XLR-kontakter som kräver ett ljudkort, en inspelare eller någon form av mixer och eventuellt speciell strömförsörjning. 

Tillbehör som mikrofonstativ underlättar, så du slipper hålla mikrofonen i handen hela tiden. Det ingår till vissa mikrofoner, men finns även olika typer av stativ och armar att köpa separat. Hörlurar är bra för att höra hur inspelningen låter och finns i en mängd olika varianter och prisklasser.

Vad för mikrofon och övrig utrustning du behöver avgörs lite av vilken miljö du kommer spela in i.

Däremot behöver bra utrustning inte kosta skjortan – vi hjälper dig med mikrofoner, podcastmixer och andra prylar som kan vara bra att ha lite längre ner på sidan. Vi har prylar både för nybörjaren och för dig som redan är igång men vill uppgradera din utrustning.

3. Välj miljö att spela in i

Du behöver inte ha en dyr ljudstudio för att spela in en podcast, men tänk på att din omgivning påverkar ljudet. Ljud studsar mot hårda material och kan skapa eko i din inspelning, så badrummet är inte att föredra... Tänk på att stänga fönster och stänga av prylar som kan ge störande ljud, till exempel fläktar och ventilation, men mycket låga brummande filtreras ofta bort av mikrofoner med lågpassfilter.

Tänk också på att inte ha armband eller andra smycken som skramlar eller klädesplagg som prasslar.

I mindre rum är det lättare att kontrollera miljön och du får avgöra om du behöver ljuddämpa eller inte. Vill du inte lägga pengar på ljudisolering kan du komma långt med mattor, kuddar, gardiner och filtar också. 

Vem som helst kan starta en egen podcast hemma – vi lär dig hur man kommer igågn

4. Spela in din podcast

Så är det äntligen dags att börja podda! Testa din inspelningsutrustning och vilken inställning som blir bäst. Gör några testinspelningar och lyssna av innan du sätter igång. Det är inte kul att spela in ett helt avsnitt för att efteråt upptäcka att något har blivit tokigt eller fel.

5. Redigera din podcast efter inspelning

När ditt första podd-avsnitt är inspelat behöver det redigeras och klippas. Du kanske vill lägga till en jingel och klippa bort vissa delar. Det finns flera programvaror för ljudredigering att ladda ner från internet gratis. Här tipsar vi om några olika gratis ljudprogramvaror för att redigera podcast;

Audacity
Populärt gratisprogram där du kan spela in, editera, lägga till effekter, importera och exportera till flera olika filformat.

Garageband
Gratis program till Apples enheter. Utvecklat för musikskapande men kan användas för ljudeditering också.

FL Studio
Finns som både begränsad gratisversion och betalversion.

Free Sound recorder
Gratis för både Windows och Mac.

Det finns också flera olika betalverktyg, exempelvis Hindenburg och Acustica Mixcraft som båda har gratis testperiod men som sedan kostar att använda.

Tänk också på att ibland medföljer programvara ihop med olika produkter som du kanske ändå vill köpa till din podstudio.

6. Publicera din podcast

Okej, du har spelat in och redigerat – ditt första podcastavsnitt är klart! Och nu då? Först och främst behöver du ett "poddhotell" för din ljudfil, precis som det krävs ett webbhotell om du ska starta en websida. Några verktyg för att detta är Wordpress, PodBean, Soundcloud och Libsyn.

När du laddar upp din ljudfil får du ut en RSS-fil som sedan används för att sprida sin podcast så att folk kan lyssna på dem. De vanligaste plattformerna för att lägga ut en podcast är Spotify, Acast, iTunes/Apple podcaster och Soundcloud.

Sedan får du sprida ordet om din nya podcast och hoppas den blir uppskattad. Lycka till!

Perfekt poddstudio för två personer

När du väl har din podcastidé vill du helst komma igång nu, nu, nu! Det finns flera paket där du inte behöver fundera på vilken utrustning du ska ha utan det inkluderar mikrofoner, stativ, hörlurar och kablar – allt du behöver för att komma igång med din podcastproduktion. En modell är RØDECaster Pro som är en helt integrerad produktionsstudio för podcast med fyra mikrofoningångar, fyra hörlursutgångar och flera andra anslutningsmöjligheter. Den har pads för att du enkelt ska kunna använda dig av ljudeffekter och jinglar. Via den inbyggda touchskärmen kan du enkelt justera inställningar för att forma ditt ljud på bästa sätt efter den som pratar.

Mikrofoner till podcast

En av de viktigaste delarna när du vill spela in din podcast är såklart hur det låter. Olika mikrofoner låter på olika sätt, och det finns inget som är bättre eller sämre, rätt eller fel. Det handlar mycket om tycke och smak. Vissa personer vill ha ett murrigt, basigt ljud – där en Røde Podmic eller Shure SM7B är bra val. Vill du ha lite mer naturtroget och krispigt ljud så kan du välja en Røde NT1-A eller en Sennheiser MK 4.

Förutom ljudet så skiljer sig anslutningen mellan olika mikrofoner. Vad ska du koppla in din mikrofon eller mikrofoner i? Om du ska ansluta direkt till dator är det smidigt med en USB-mikrofon, men om du vill ansluta flera mikrofoner i ett mixerbord eller ljudkort först så kan en XLR-mikrofon vara för dig.

Hörlurar som passar för podcast

Vid producering av podcast är det viktigt att höra hur sändningen låter, oavsett om du sänder live eller spelar in. Därför kan det vara bra att investera ett par hörlurar som ger dig ett tydligt ljud över det dina lyssnare kommer att höra. Det finns flera modeller med brett frekvensomfång som innefattar både klar diskant och en djup bas. Det är också viktigt att de sitter bra eftersom du kommer använda dem under långa perioder. Egenskaper att titta på när det gäller passform är hur öronkåpor och huvudbygeln är konstruerad.

Gästblogg: Ola Ringdahl 

”Jag har ljud i öronen de flesta vakna timmarna i mitt liv. Jag älskar musik och jag älskar ljudburen kommunikation. Antingen musik som peppar och hjälper mig att fokusera när jag jobbar eller guidade meditationer när jag behöver en paus. En podcast eller ljudbok. Jag älskar alla dessa men måste jag välja så blir det podcast. Jag får sällskap. Jag lär mig. Jag blir underhållen. Men det måste kännas äkta.

Om jag ska ge ett enda råd till en podcastare: var genuin och äkta. Jo, förresten – ett till: SLUTA FUNDERA – GÖR DET!”

Läs podcastproducenten Olas bästa tips till en lyckad podcast.

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.