Studio för ljudinspelning

1200x400_studio-ljudinspelning.jpg

Fem steg för att bygga din ljudstudio

Vill du komma igång med din hemmastudio eller behöver du utrusta en professionell ljudstudio till ditt företag? Här hjälper vi dig att hitta det du behöver – gå steg för steg och välj den utrustning som passar din nivå och budget.

1. Välj vilken typ av studiomikrofon du vill ha

Vilken typ av mikrofon du vill ha i din studio beror främst på två saker – anslutning och användning.

USB-mikrofoner

Välj en USB-mikrofon om du vill ansluta direkt i din dator, eller en dynamisk eller kondensatormikrofon med XLR-anslutning om du vill koppla in i ljudkort eller ljudmixer med möjlighet till flera olika ljudkanaler.

Dynamiska mikrofoner

En dynamisk mikrofon är inte så känslig för högt ljudtryck eller rundgång och passar bra om du vill använda många mikrofoner på samma plats, vid exempelvis scenframträdanden med PA-utrustning eller annan ljudanläggning. En dynamisk mikrofon fångar inte heller upp omgivningsljud på samma sätt som en kondensatormikrofon gör. Det gör den till en perfekt allround-mikrofon för olika sammanhang – allt från utomhusintervjuer och liveshower till rockiga inspelningar.

Kondensatormikrofoner med stort membran

En kondensatormikrofon är känsligare än en dynamisk mikrofon vilket ger ett tydligare och mer detaljrikt ljud som passar väldigt bra i studiosammanhang. Kondenstatormikrofoner finns både som småmembrans- och stormembransmikrofoner. De sistnämnda har ett större membran, vanligtvis 1 tum. De levererar högre ljudupplösning i bredare frekvens än småmembransmikrofoner och passar bra för inspelning av röst och akustiska instrument.

2. Komplettera med mikrofonstativ och tillbehör

En studiomikrofon behöver ha sin plats i studion och för det krävs både hållare, stativ och tillbehör som förhindrar störningar och ger dig ett riktigt bra ljud.

Mikrofonstativ

Välj mellan mindre stativ som kan placeras på ett bord och större stativ som placeras på golvet.

Förenkla musikinspelningen med de rätta tillbehören till mikrofonen

Förhindra störningar i ljudet

Dämpa oönskad akustik i din inspelningsmiljö med ljudpaneler eller akustikskärm. De fångar upp ljudvågor och absorberar dem för att förhindra att ljudet studsar och orsakar missljud i din inspelning eller lyssning.

Ett enkelt sätt att förhindra störningar i ljudinspelningen är med puffskydd eller popfilter som placeras framför mikrofonen och fångar upp hårda konsonanter som P, B, F samt blåsljud som uppstår när man talar och sjunger.

Mikrofonhållare

Ljudkort eller ljudmixer?

När du har valt dina mikrofoner behöver du ansluta dem för att få in ljudet till datorn. Ska du välja ljudkort eller ljudmixer?

Skillnaden mellan kort och mixer

Med ett ljudkort separerar du kanalerna in i datorn och kan då efterjustera varje kanal för sig. Med en mixer summeras kanalerna till ett stereopar (L-R), men du får mer kontroll över mikrofoner och ljudkällor under själva inspelningen, vilket kräver en mer aktiv närvaro under tiden du spelar in. Med ett ljudkort kan all fokus läggas på ljudet för att sedan mixa och editera i efterhand.

Längre ner kan du läsa mer detaljerat om hur det fungerar med både ljudkort och ljudmixer.

3.1 Ljudkort för en eller flera mikrofoner

Ljudkort låter dig spela in instrument, sång och synthar i din dator genom att tillhandahålla alla nödvändiga anslutningar för mikrofoner, instrument och synthar. Vilket ljudkort du ska välja beror på hur många mikrofoner ska du ha i din studiomiljö och hur många kanaler vill du kunna spela in samtidigt.

Oftast spelar man inte in mer än två saker samtidigt – för till exempel sång och gitarr räcker ett tvåkanaligt ljudkort. Även om du vill spela in i stereo behövs två kanaler.

Om ni är många som vill spela in, eller om du vill spela in många instrument (som akustiska trummor eller många synthar) kommer du långt på fyra eller åtta kanaler. Nästa steg – sexton kanaler – är för den professionella studion.

Typ av ingångar varierar på olika modeller så att du kan välja ett ljudkort beroende på dina behov. Många av ljudkorten har inbyggda mikrofonförstärkare och fantommatning som gör att du kan ansluta kondensatormikrofoner till din dator via ljudkortet.

Ljudkort för fyra eller fler mikrofoner

För den större hemmastudion eller professionella ljudstudion har vi ljudkort med upp till 18 ingångar för upp till åtta mikrofoner. Anslut både mikrofoner och instrument för de stora inspelningarna med hela bandet, den stora kören eller radioteatern.

audiointerface-in-musicstudio.jpg

3.2 Ljudmixer och mixerbord

Ett mixerbord passar bra för dig som hellre vill göra en färdig mix av dina ingångar och mikrofoner redan vid inspelningen, än att mixa och redigera på datorn i efterhand. Det gör att du får mer traditionell kontroll under själva inspelningen med rattar eller reglar, och oftast större möjligheter att skicka ljudet till flera utgångar som dator, medhörning, högtalare eller hörlurar. Även här kan du välja mixer beroende på hur många mikrofoner du vill ansluta.

Ljudmixrar för två eller fyra mikrofoner

För hemmastudion eller den mindre ljudstudion där du bara använder två eller fyra mikrofoner åt gången, räcker det med en enklare ljudmixer. Dessa produkter har inbyggt ljudkort med USB-utgång för en stereosignal ut och enkel anslutning till dator.

4. Studiohörlurar för inspelning och mixning

När det kommer till hörlurar för ljudstudio är rejäla over ear-hörlurar med kabel det absolut vanligaste. Studiohörlurar finns som både öppna och slutna och kan användas både under inspelning, som monitorering och vid efterarbetet.

Öppna eller slutna hörlurar

Vid inspelning är det viktigt att välja slutna hörlurar som sluter tätt och inte läcker ljud till din mikrofon. Öppna hörlurar passar bättre för mixning och mastering för att få ett ärligt och luftigt ljud.

Komplettera med hörlursförstärkare

Beroende på vilken typ av hörlurar du använder kan det krävas en hörlursförstärkare. Det gör att du får extra tryck i lurarna, eftersom tillräcklig kvalitet och effekt ofta saknas i ljudkorten.

5. Högtalare för monitorering och mastering

När inspelningen är avklarad är det dags att mixa och mastra ljudet, och för att försäkra dig om att få ett så korrekt och klart ljud som möjligt är det bra att satsa på ett par riktigt bra studiohögtalare. Det som kännetecknar riktiga studiohögtalare är att de är anpassade för att sitta nära (de kallas även för närfältsmonitorer) och att de ger ett ofärgat och rent ljud. Studiohögtalare kan köpas både styckvis och i par.

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.