Maria Lindeskärs bästa tips till en lyckad bröllopsfotografering!

Maria Lindeskär – lever för sin kreativitet och sitt skapande som är bröllopsfotograf, fru, småbarnsförälder, och kaffeälskare, som njuter av naturen, älskar att skratta tills tårarna rinner, läsa en inspirerande bok och uppmuntra människor. Nu har hon delat med sig av sina bästa tips när du ska ta dig ut på en bröllopsfotografering!

Tips 1

Samarbeta med brudparet! Se till att brudparet är med på att bröllopsfotograferingen är något som vi gör tillsammans - fotograf och brudpar, det vill säga 50/50-insatser krävs för att det ska bli autentiska och sköna bilder. Deras känsla och band till varandra är inget som vi som fotografer kan trolla fram med en kamera eller avancerad redigering. 

Förbered ditt brudpar på att låta alla känslor som finns inombords komma ut och bli till rörelser, och på så vis få de att agera med varandra. Ge dem gärna en utmaning. Till exempel att de ska berätta fem saker som de älskar hos sin partner. Efter att ha berättat en sak ska de ge sin äkta hälft en puss på ett valfritt ställe. Detta fyller garanterat deras kärlekstankar, och underlättar för dig att vara kreativ bakom kameran. Kom ihåg att som fotograf att också uppmuntra mycket. Se det som är vackert och det som brudparet gör bra, och ge massor med positiv feedback för det. Säg aldrig negativa saker om dem. Punkt. Frukten av detta är att brudparet slappnar av och att de snart glömmer bort kameran och har sin livs bästa dag tillsammans!

marialindeskar-golden-hit.jpg

Utrustning & inställningar: Nikon D810 med AF-S Nikkor 50mm f/1,8G - ISO 400, f/2,4 och 1/350s.

Tips 2

Planera innan bröllopet att få till ett fototillfälle under middagen där ni får cirka tjugo minuter till att ta er ut från festen för några avslappnade kvällsporträtt. För brudparet är det världens chans att för en liten stund få komma iväg från middagen för att på tu man hand få andas ut, se varandra och samtidigt få njuta av ett bedårande kvällsljus. Använd ditt kvällsljus på bästa vis. Är det en solnedgång just den kvällen du fotograferar, ta då vara på Golden Hour som ger vackert motljus. Försök att få motljuset att strilas mellan något innan det träffar kameralinsen. När den här bilden togs fanns det ett perfekt, tunt litet fluffigt slöjmoln och brudparets händer fastnade precis framför solen.

marialindeskar-tips1.jpg

Utrustning & inställningar: Nikon D810 med Sigma 35mm f/1,4 DG HSM - ISO 1250, f/3,2 och 1/3200s.

Tips 3

Efter Golden Hour är det Blue Hour eller det vill säga skymning. Något av det bästa Maria vet. Marias tredje tips är att istället för att arbeta med motljuset, att nu få det vackra och mjuka medljuset på brudparet. När det gäller komposition är mitt tips att alltid se igenom bilden. Det vill säga att se bakom motivet. Finns det några störande element som sticker upp bakom brudparets huvud eller annat som tar uppmärksamhet från huvudmotivet? Eller finns det istället något som kan förstärka linjerna i din bild? Även fast du väljer att använda en stor bländare och får mjuk bakgrundsoskärpa hjälper det dig att tänka på hur bakgrunden samarbetar med motivet. På den här bilden nedan, ligger brudgummens mörka kavaj och fluga ungefär i nivå med horisonten vilket är en av flera anledningar till att bilden är lugn och harmonisk. Maria har alltid med sig det här tipset medvetet i sitt fotograferande.

marialindeskar-tips2.jpg

Utrustning & inställningar: Nikon D750 med AF-S Nikkor 85mm f/1,4G - ISO 200, f/2,8 och 1/100s.  

Tips 4

Det sista och enligt Maria det viktigaste tipset. När det gäller att vara bröllopsfotograf är det viktigt att ta med dig att just den här dagen inte handlar om dig! Det handlar inte heller om att du först och främst ska få till en perfekt bild som du sedan kan samla in likes på. Det handlar om brudparets kärlek till varandra, och deras bilder som ska gå i arv till deras kommande generationer. Se därför till att lyssna in deras önskemål. Det är deras största dag i livet, och du som fotograf ska göra allt som står i din makt för att fånga deras viktiga ögonblick. Samtidigt är det bra att ta med dig att brudparet har valt just dig till sin bröllopsfotograf. Glöm därför inte att koppla av och njut när du arbetar med det som du älskar att göra!

Marias bonustips

Att plåta bröllop innebär allt som oftast att det blir porträttfotografering mitt på blanka dagen då solen är som hårdast. Dina förutsättningar är allt annat än inspirerande när det gäller ljus. Arbeta därför gärna med fönsterljus, skugga eller som här, i gränsen mellan skugga och strilande solljus från träden bakom. Du får då det vackra och mjuka ljuset som Maria personligen är väldigt svag för. Lär känna din utrustning, öva, öva, öva och tillåt dig att utvecklas på att hitta bra ljus samt vinklar under dagtid när solen är som starkast. Du kommer att rädda många bröllopsbilder på så vis!

marialindeskar-tips3.jpg

Utrustning & inställningar: Nikon D750 med Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art - ISO 200, f/2.2 och 1/1250s.

Vi hoppas att detta inlägg inspirerar dig till att ta ännu bättre bilder och att din bröllopssäsong blir riktigt fin. Vill du veta mer om Maria? Du hittar hennes instagram här. Varmt lycka till med dina kommande bröllopsfotograferingar! 


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Judith Kirkhoff

2019-05-13

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn