Enkla tips för bättre familjefotografering

Det här med att fånga hela familjen eller släkten på bild är en konstart i sig. Vi har samlat några tips som bra att tänka på för att få ett bra familjeporträtt.

Skapa en skön miljö

Skoja och prata ihop er innan fotograferingen så känner sig alla lite mer avslappnade vid fototillfället. Ha gärna några minuter innan bilden för att minska stressen.

Tips på kläder vid familjefotografering

När det kommer till kläder hänger det mycket på vad du vill säga med bilden. Neutrala färger gör att fokus hamnar på ansiktena och inte på kläderna.  Ett kort känns också ”modernt” länge om inte kläderna är så iögonfallande, men samtidigt är det väldigt roligt att se tillbaka på de gamla familjebilderna när du kan pricka in årtalet bara genom en blick på klädseln.

Familjefotografi

Familjeporträtt 90-talet

Familjefotografi 90-talet

Muta barnen

Att lyckas med konststycket att få alla nöjda med en fotografering är svårt, och drömmen är såklart att barnen ska se det hela som en kul upplevelse. Men det är inte alltid du har tiden eller orken för denna övertalningsprocess. Därför är allt tillåtet vid fotografering. Ta med godis, locka med fina presenter, lova bort dina ägodelar… Se bara till att du kan backa upp dina löften, annars kan det bli lite surt efterspel. Hot fungerar dock ytterst sällan då det blir en negativ upplevele istället.

Glöm inte torka bort eventuella chokladfläckar och snorränder från barn och vuxna!

Barnfotografering

Porträtt på familj 70-talet

Rekvisita

Ha med eller inte ha med, det är frågan… Att få in rekvisita naturligt i ett familjefoto är svårt, det faller sig ofta naturligare vid t.ex. en barnfotografering. Undvik att använda detta, känns kanske kul för stunden, men håller sällan i längden.

Barnfotografering med kostym

Barnfotografering med ram

Porträtt på barn med fotoram

Barnfotografering med rekvesita

Distrahera för att fokusera

För att få de minsta att titta på kameran kan du behöva väcka lite uppmärksamhet. Lite titt-ut bakom kameran kan funka, och även de klassiska ”säga tillsammans-orden” brukar fungera (snigelkiss, kamelfis…). En pryl som underlättat för många barnfotografer är armen från Tether Tools som kan hålla mobiltelefonen ovanför objektivet, sedan kan du få fånga barnens uppmärksamhet genom att visa favoritprogrammen.

Syskonporträtt

Familjeporträtt

Försök att få till ett jämnt ljus i ansiktet på de som ska fotas

Är du utomhus så placera personerna i skuggan alternativt i motljus, detta ger ett bättre ljus som är enklare att behärska. Att skapa ett behagligt ljus brukar vara lurigt, försök hitta platser som inte har många olika ljuskällor.

Fånga de riktiga ögonblicken

Ofta är du ute efter det där fina ögonblicket när alla är perfekta. Dock brukar de bästa/roligaste bilderna bli precis innan alla är uppställda. Och även då alla slappnat av. Ta mänga bilder, det brukar uppskattas efteråt.

Familjeporträtt med barn som kramas

Familjeporträtt med roliga miner

Hoppas att du har fått några tips som hjälper en bit på väg. 


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn