Fem tips för att få tillbaka fotosuget!

Här kommer ett gäng tips till dig som behöver lite nya idéer till ditt fotograferande.

UTFORSKA NYA PLATSER
Det spelar ingen roll om du åker ut på en roadtrip eller håller dig i närheten av ditt hem, för det finns alltid nya saker att utforska, eller gamla platser värda att återse.
Varje gång jag är på besök hos min familj, så tar vi en tur ut med våra kameror. Vi styr bilen i olika väderstreck och dokumenterar det vi ser - i olika väder och tidpunkter på dygnet. Vi gör det för att få en trevlig stund tillsammans, för att träna fotoögat och för att se saker som man i vardagen inte lägger märke till.  En väldigt mysig och rofylld sysselsättning - oavsett årstid - men så här dags på året, när blommorna står i full blom, så är det förstås helt underbart!

bildtext
Ett par bilder från två av mina senaste rundturer med kameran.

LÄR DIG NÅGOT NYTT
För mig finns det ingenting som slår känslan av att ha lärt mig någonting nytt - speciellt om det är någonting som jag sett som väldigt svårt och nästan ouppnåeligt innan.
Oavsett om du är nybörjare eller veteran, så finns det alltid nya saker du kan lära dig. Om du vill gå en kurs, läsa i en handbok eller leta rätt på svar på nätet, får du avgöra själv, men möjligheterna är oändliga.

LÅT DIG INSPIRERAS
Jag spenderar mycket tid på att ligga i soffan, med en kopp te och min dator, medan jag letar inspiration på nätet. Ibland tittar jag bara runt för att hitta någonting som är behagligt att vila ögonen på och ibland vill jag titta på bilder för att försöka analysera hur de är tagna. Det stillar rastlösheten när man inte har någonting att göra och det stimulerar definitivt de kreativa tankarna. Jag mår alltid bra efter en stund av inspiration.

STARTA ETT FOTOPROJEKT
I höstas påbörjade jag ett (väldigt klassiskt) projekt i en allé - dit jag bestämde att jag skulle återkomma varje gång årstiderna skiftade och ta en bild. Om du inte vill fotografera årstiderna - fotografera en bild i varje väder (regn, storm, snö, hagel, åska, sol, molnigt, dimma..), en bild av olika tider på dygnet (morgon, förmiddag, eftermiddag, kväll, natt...), en bild från varje plats du besöker under en dag eller en bild från varje landskap i Sverige. Det bästa är att det aldrig är för sent att börja.

bildtext
Tre bilder från mitt årstidsprojekt, tagna i en allé i Trestena utanför Skara.

Ett annat projekt jag påbörjade tillsammans med några vänner, var att fotografera ett foto varje månad efter ett valt tema. Det var ett väldigt roligt projekt, då det sporrade oss att tänka på ett helt annat sätt än vi brukar och vi var begränsade till en enda bild. Våra teman valde vi ut själva och samtliga skulle förknippas antingen med en bok, låt eller film.
Testa något roligt projekt du också!

bildtext
Två projektbilder, den ena med temat Skräck och den andra med temat Disney (Alice i Underlandet).

ANVÄND DINA BILDER
Det blir oftast lite roligare att fotografera, om man använder bilderna till någonting och inte bara låter dem ligga och damma i datorn. 

Här är en lista på roliga saker du kan använda dina bilder till:
- Starta en blogg. Det är roligt att blogga, också för din egen skull - med hjälp av den kan du titta tillbaka på roliga saker som du varit med om och se din utveckling. Bloggportaler: Blogg.se, Wordpress.com, Blogger.com är några exempel.
- Gå med i ett fotoforum. Lägg upp bilder i online-album på tex. Fotosidan.se och dela bilderna i olika pooler/grupper, så får du kritik och råd från andra användare.
- Delta i fototävlingar. Sök upp dem via Google. Ju fler du ställer upp i, desto större chans har du till vinst.
- Ordna en utställning. Hitta en lokal, eller ett café och ansök om att få ställa ut.
- Gör en fotobok. Det är så mycket mer speciellt att se sina bilder i tryck.
- Gör tavlor eller kollage. Ta en eller flera av dina finaste bilder och häng upp på väggen. På så sätt kan du njuta av dem varje dag. Vill du inte göra stora framkallningar, så kan du göra ett litet kollage på väggen, där du har möjligheten att smidigt byta ut bilder, i takt med att du tar nya.


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn