Fota snygga produktbilder

Det finns många sätt att fotografera snygga produktbilder till din hemsida, tradera/blocket eller stora billboards. I detta inlägget ska vi titta på hur du själv kan skapa och fotografera snygga produktbilder på lite olika nivåer. Det du ska börja med att fråga dig är vad är ambitionen med produktbilden och hur länge kommer den vara aktuell? Är det en begagnad pryl som bara säljs en gång, eller kommer du sälja samma modell om och om igen? Eller är det kanske unika föremål, som keramik eller annat hantverk, där varje produkt behöver en unik bild som bör vara av god kvalitet? Detta avgör hur mycket tid och pengar du ska lägga på en produktbild då produktfoto kan vara allt från en liten skruv till en färdig inredning. Ett första tips är att införskaffa en bok om produktfoto för kunskap och inspiration.

Börja med en kamera

För att du ska lyckas med dina produktbilder behövs givetvis en kamera och ett passande objektiv. Du kommer få bäst bildkvalitet om du väljer en kompakt systemkamera, systemkamera eller mellanformatskamera. Fotograferar du små produkter som smycken så kan du behöva använda ett makroobjektiv. I övrigt bör du försöka använda dig av ett objektiv som har minst 50 mm brännvidd eller längre för att produkten proportioner och form ska återges korrekt.

Mobiltelefoner har ofta fina kameror och är lätta att använda, men problemet är att de flesta telefoner i dagsläge har vidvinkelobjektiv, vilket inte riktigt passar för produktfoto då proportionerna ofta inte motsvarar verkligheten.

Vad ska det vara för bakgrund

När du fotograferar produkter är det inte bara produkten som är viktig utan du behöver även tänka över vad du vill ha för typ av bakgrund. Det finns flera olika alternativ att välja på, som tyg, papper, ljustält eller fotobord. Bilderna i detta inlägget är fotograferade med en hopfällbar tygbakgrund med betongmönster för att skapa en lite tuffare känsla i bilden. Du kan använda dig av traditionell pappersbakgrund för studio om du vet att du vill byta färg på bakgrunden eller kapa av den för att det har blivit smutsigt. Ska du fotografera produkter mot en vit bakgrund underlättar den med ett fotobord som du kan belysa underifrån för att får en jämn bakgrund och undvika skuggor från produkten.

Snabbt, smidigt och enkelt produktfotopaket

En mycket smidig lösning för dig som vill börja med produktfoto och vill ha vit, svart, grå eller aprikosfärgad bakgrund till dina produkter och det är Godox LED-Box 80x80x80. Till skillnad mot andra ljustält har denna en inbyggd belysning (2 LED-rader med diffusionstyg) som ger en jämn belysning över produkten och den är extremt prisvärd. Du kan välja att fotografera med mobilen, kompaktkamera eller systemkamera (du kommer får bättre resultat på färger och exponering, men framförallt möjligheten att kunna zooma om du väljer en kompakt- eller systemkamera). Utöver kameran skulle jag rekommendera ett stativ då du kommer kunna få bättre kvalitet om du kan använda lite längre slutartider och längre skärpedjup för att maximera bildkvaliteten. Tänk på att när du fotograferar med vit bakgrund att du tittar på histogrammet eller skärmen och kontrollerar att det vita verkligen är vitt, antingen får du överexponera lite eller snygga tlll det i ett redigeringsprogram/app. För absolut bästa kontroll i efterbehandlingen bör du använda RAW-format, så kan du justera vitbalans och exponering i efterhand.

Här fotograferas en Canon 5D Mark IV + Sigma 50mm f/1,4 Art med en Panasonic LX100.

Nackdelen med mobiltelefonens kamera är att objektivet på systemkameran som fotograferas blir betydligt större än vad det är i verkligheten och att den inte är lika ljuskänslig som en kamera med större sensor. Det kan också vara svårare att få rätt exponering på produkten.

Fördelar:

 • Prisvärt LED-tält med bakgrunder i vinyl
 • Snabbt arbetsflöde
 • Mycket lättanvänd
 • Fungerar med alla kameror

Nackdelar:

 • Du får inte lika bra kontroll över ljuset som du får med blixtar och ljusformare
 • Du är begränsad till ljussättningen från tältet
 • Inte lika kraftfull som externa blixtar

Fotografera produkter med dagsljuspaket

Fördelen med fast ljus är att du ser vad som händer när du flyttar lamporna och det krävs inte riktigt lika mycket kunskap för att använda dem. Ett dagsljuspaket är också nödvändigt för dig som vill göra produktfilmer av något slag. Till skillnad från LED-tältet så får du mer kreativ möjlighet med dagsljuspaket då du kan flytta ljusformarna och skärma av ljuset. 

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Du ser direkt vad som händer när du flyttar ljuset
 • Passar till video

Nackdelar

 • Inte lika kraftfullt som blixt
 • Det går inte alltid byta ljusformare på dagsljuslamporna

Fotografera produkter med studioblixtar

Det är oftast prisvärt att börja med ett kit med studioblixtar, då de innehåller det mesta för att du ska komma igång med din fotografering. Detta kräver lite mer kunskap än att fotografera i befintligt ljus eller med dagsljuslampor men resultatet brukar bli bättre i slutänden, då du kan kontrollera och styra ljuset betydligt mer än i ett ljustält eller med dagsljusbelysning. När du har lärt dig fotografera med studiokittet kan du börja att bygga ut din studio och göra med avancerade ljussättningar. När du fotograferar i studio kan du börja med en standardinställning på exempelvus ISO 100, f/11 1/125s och utgå från den. För att ändra exponeringen i bilden börjar du med att justera effekten på blixtarna. Börja med att sätta ljuset bakifrån, det vill säga bakgrunden och arbeta dig framåt tills du får det resultatet du vill uppnå. Du kan modifiera ljuset med hjälp av ljusformare, diffusionstyg/papperreflexskärmar och flaggor (ex. svarta sidan på en reflexskärm, flagga eller svart folie) för att få den känslan du vill ha.

Fördelar:

 • Stor utvecklingspotential
 • Stort utbud av ljusformare
 • Större kontroll på ljuset
 • Högre effekt och kraftigare ljus
 • Flexibelt, det går att fotografera både stora och små föremål.

Nackdelar:

 • Kräver mer kunskap
 • Kräver att kamera har en blixtsko med stift i mitten
 • Högre investeringskostnad

Tips för att förenkla din produktfotografering i studio

Koppla in kameran till en dator med Tethering

I detta blogginlägget hittar du information om varför du ska fotografera med hjälp av datorn. Kortfattat handlar det om att du enklare kan se vad som händer på en stor skärm, du kan spara bilderna direkt på hårddisken och att du kan fotografera direkt från datorn.

Korrekt ljusstyrka med en ljusmätare

För att du inte ska behöva chansa dig fram för en bra exponering bör du använda dig av en ljusmätare, för att få bekräftelse att du har en korrekt exponering. Ljusmätaren fungerar genom att du anger vilket ISO och slutartid du har tänkt att använda. Sedan utlöser ljusmätaren blixten och mäter upp vilken bländare du ska använda för just den blixtstrykan tillsammans med det ISO och den slutartid du angivit. Du justerar därefter blixtstyrkan tills du får den bländare du tänkt att använda.

Fotografera med korrekta färger med en Colorchecker

Med en Calibrite ColorChecker får du korrekta färger och kan skapa en färgprofil anpassad helt och hållet för din kamera. Denna färgprofilen du sedan kan använda i Adobe Lightroom för att få exakta färger och en korrekt färgåtergivning. 

Börja experimentera med din ljussättning

När du väl har fått alla prylar på plats är det dags att börja testa sig fram med din ljussätting. Ljusättningen beror på hur och vad du vill visa på din produkt. Ska det vara en enkel informativ bild om hur den ser ut? Ska det vara en teaser där delar av produkten är dold? Genom att flytta ditt ljus kan du ändra hur produkten framställs. Du kan se i exempelbilderna hur ljuset förändras beroende hur vi flyttar ljusformarna. Notera hur reflektionerna ändras i frontglaset på objektivet.

Här testar vi belysa kameran och stativhuvudet rakt framifrån. Detta ger en jämn belysning på hela produkten utan någon egenlig dramatik. Denna typ av bild passar utmärkt som ren informativ produktbild med hög skärpa och bra detaljer. Ljusättningen en striplight från höger, en striplight från vänster och en stor octabox rakt frammifrån för att lätta upp skuggorna på framsidan. Du kan se reflexerna av octaboxen i frontlinsen.

Vi placerar två blixtar bakom produken och en framför, vilket gör att kanterna på kameran få ett skimmer medan fronten är jämt belyst. Detta ger en lite mer dramatisk look och separarar produkten lite mer från bakgrunden. Placeringen är samma som på föregående bild, men strip-boxarna är placerade närmare bakgrunden och mer bakom produkten.

Detta är en dramatisk bild med mindre tydlighet. Sidljus för att endast visa delar av kameran för att väcka betraktarens nyfikenhet vid exempelvis ett produktsläpp. Ljussättningen är i stort sätt samma som tidigare, men den stora octaboxten är avstängd.


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn