Workshop med Knut Koivisto

Det är alltid trevligt att kunna kombinera teori med praktik, vilket är precis vad en workshop går ut på. Dagen till ära är det en workshop inom blixtfotografi med Knut Koivisto och Profoto. Knut Koivisto är en av Sveriges mest kända porträttfotografer och han ska vägleda oss under workshoppen. När jag kommer till Mölndalsbutiken blir jag välkomnad av Knut, han går runt och hälsar mig och alla andra kursdeltagare välkomna, efter vi alla bekantat oss med Knut är det äntligen är det dags att sätta igång.

_K2A3300.jpg

Knut börjar med att berättar lite om sin bakgrund, hur han fotograferar och hur han tänker med sin ljussättning. Knut delar med sig av sina egna erfarenheter och använder sina egna bilder för att beskriva hur han gått tillväga och vad vi (jag och de andra kursdeltagarna) ska tänka på. Det kan vara knep som att bland annat använda taket som en gigantisk softbox, arbeta med små ljuskällor för att gömma dem eller sätta ljuset nära för att ljuset ska tona bort snabbt. Det är många av dessa råden jag snabbt lägger på minne med reflektionen – varför har jag inte tänkt på detta förut.

Knut går även igenom mjuka delar av en fotografering, som hur viktigt relationsskapande är för fotograferingen. Det visar sig att han redan har börjat bearbeta oss deltagare, genom att han hälsade på oss alla personligen innan workshoppen och pratade lite med oss inviduellt. Detta är första steget i relationskapandet oavsett om du ska fotografera någon eller hålla en workshop för dem. Knut säger att det som verkligen sammanför individer innan en fotografering är att ta några minuter och dricka en kopp kaffe tillsammans för att hamna på samma nivå.

När teoripasset når sitt slut lämnar Knut över till Profotos representant som förklarar om vad vi ska använda oss av för blixtar och vad de olika ljusformarna ger för olika egenskaper. Idag får vi testa och använda blixtarna A1X och B10, som är både små och batteridrivna. Detta är blixtarna som Knut har med sig på location tillsammans med sin spegellösa systemkamera. Tiden går fort när det är roligt och innan det är dags att ta våra teoretiska kunskaper ut i praktiken, bjuds det på kaffe och bulle för att vi ska ladda om med lite ny energi och jag och de andra kursdeltagarna har ju faktiskt lärt oss att fika både är relationsskapande och gott.

_K2A3329.jpgKnut uppmuntrar oss att ta bilder på ljussättningen och vara med när han sätter ljuset för att vi själva ska kunna återskapa och skapa vår egen variant av hans ljussättning. Han säger att det gör inget att vi kopierar hans ljussättning eftersom han aldrig gör samma ljussättning.

Dags att fotografera! Alla deltagarna får ha med sin egen kamera på workshoppen och vi får låna blixtsändare för att vi ska kunna fotografera några bilder på varje ljussättning. Knut börjar ställa iordning ljuset åt oss och förklarar stegvis hur han jobbar och tänker under workshoppen. När Knut och deltagarna är nöjda med ljuset är det dags att fotografera vår modell.

Modellen presenterar sig och det är ingen mindre än butikschefen i Mölndal, Isabella. har inte någon tidigare erfarenhet av att bli fotograferad. Detta ger oss en chans att se hur Knut arbetar med att få en ovan modell avslappnad och förmedla det uttrycket som vi strävar efter. Det är ett medvetet val att vi ska fotografera en oerfaren modell, detta för att vi ska få öva på det som Knut är mycket känd för, att skapa bilder med känsla och ge oss verkyg att vägleda personen vi ska fotografera. Knut menar att det är viktigt att inte posera en modell genom att säga – ha armen så, stå lite så. Knut ger henne en roll, något att göra och förmedlar en känsla, precis som hon vore en skådespelare. Detta gör att Isabella själv hittar sitt egna utryck och Knut hjälper till att finjustera de sista detaljerna.

_K2A3380.jpgHär använder sig Knut av Fujifilm X-T3, Fujinon XF 16–55mm f/2.8 R LM WR med Profoto Connect Fujifilm tillsammans med två Profoto A1X

Efter att alla deltagare fotograferat och flera olika ljussättningar gåtts igenom. Är det dags att avrunda dagen, Knut stannar kvar för att alla ska få ställa sina frågor om både blixtar, ljussättning och fotografi. Det är inte bara Knut, Profoto och personalen i butiken du kan prata med och bolla ideér, utan även alla kursdeltagare. Detta ger ett stort utbyte av idéer, erfarenheter och goda framtida kontakter. Passa på att gå en workshop för att lära dig något nytt, inspireras och hitta nya kontakter. När jag minglat klart skyndar jag mig hem för att titta på och redigera mina bilder. Framförallt vet jag i helgen, då ska kameran och blixtarna fram för att fortsättta experimentera med mina nya kunskaper.  


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Daniel Johansson

2020-02-05

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn