Lär dig mer om medhörning

Vad är medhörning och hur fungerar det?

Medhörning är innebär att du lyssnar med på till exempel en sång- eller musikinspelning. Det kan vara att du lyssnar med när någon annan spelar in, men det kan också innebära att du hör dig själv när du sjunger eller talar på scen.

Vid musikspelningar är det ytterst viktigt att du hör både dig själv och dina bandmedlemmar för att du själv ska kunna göra ett bra framträdande. Med medhörning får du som musiker höra hur det kommer att låta ut mot publiken. När du spelar in i studio innebär medhörningen att du som sångare får höra både din egen röst och musikmixen.

Medhörning kan ske både med hörlurar och högtalare, beroende på miljö och situation. Det kan vara högtalare längst fram på scenen som är riktade mot artisterna, eller via hörlurar för respektive person på scen – ett så kallat in ear monitor-system (IEM).

Att lyssna med under tiden en inspelning sker gör att det blir lättare för dig själv att sjunga med, men det blir också enklare att upptäcka eventuella fel med ljudet om du sitter vid mixerbordet eller är i kontrollrummet.

Medhörning kan även innebära ett visst insläpp av omgivningsljud i till exempel hörselskydd, men här fokuserar vi på medhörning för scen och studio.

Artist på scen med in ear monitor hörlurar på sig

In ear monitor-system – IEM

In ear monitor-system (IEM) är en mycket smidig lösning för att lösa medhörning på scen på ett effektivt och diskret sätt. Som sångare vill du inte ha stora hörlurar på huvudet, och det är där de små öronpropparna kommer in i bilden. Med ett par trådade in ear-hörlurar som ansluts till en trådlös IEM-mottagare kan sångaren få höra både sig själv och sina bandmedlemmar. 

Hos oss hittar du Xvive trådlösa IEM-system som kommer med en sändare för mixerbordet eller ljudkortet, som skickar en monitormix till upp till sex trådlösa mottagare med nästan ingen fördröjning alls. Det gör att du som sångare eller musiker enklare kan göra ditt framträdande med självförtroende.

Exempel på trådlöst in ear monitor system

Trådlösa in ear monitor-system från Xvive

Passande in ear-hörlurar till IEM

Medhörning med högtalare

Att använda sig av öronsnäckor vid medhörning är en smaksak – antingen gillar du det eller inte. Medan det är utrymmessparande och håller ljudnivån nere på scen, så kan det också kännas lite "instängt", och vissa artister vill hellre uppleva publiken och stämningen runt omkring mer. I så fall är det ett alternativ att använda medhörningshögtalare som placeras längst fram på scenen, vända mot artisterna. Det är vanligt att använda PA-högtalare som du placerar liggande, riktade snett uppåt mot artisten och bakom mikrofonstativen för att minska risken för rundgång.

pa-speakers-as-monitoring.jpg


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och inspirationssida där du hittar inspiration och produkttips som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.