Lär dig mer om elektronisk musik

1200x400_elektronisk-musik.jpg

Skapa elektronisk musik med rätt produkter

Elektronisk musik kopplas gärna samman till den specifika genren med det klassiska soundet från en synth i spetsen. Idag återspeglar sig dock den elektroniska musiken i nästan alla genrer, eftersom många musikskapare använder sig av elektroniska enheter. Inte minst på nattklubbar där DJ:s både skapar ny musik live och mixar klassiker till nya covers. Här har vi samlat produkter och kringutrustning för att du ska kunna skapa riktigt bra elektronisk musik.

Synth & sequenzer

En synthesizer, även kallad synth, är ett elektroniskt instrument som är huvudinstrumentet vid skapande av elektronisk musik. Här kan du skapa otaliga mängder nya ljud, men också ljud från traditionella musikinstrument eller med egna samplingar och effekter. Synthen är en modulär enhet, vilket betyder att den kan användas helt fristående eller kombineras ihop med andra enheter. För att komponera och programmera musik kan du kombinera flera synthesizers med en sequencer antingen fristående eller i dator för total kontroll.

MIDI-keyboards - en klaviatur till din dator

Vill du spela din musik rakt in till datorn via mjukvara så går det att spela med tangentbordet, men med ett MIDI-keyboard blir det betydligt enklare och med bättre känsla. Det ser ut som ett klassiskt klaviatur men kopplas in till datorn via USB och låter dig spela som på ett piano. MIDI-tangentbord spelar inga ljud i sig, utan är en fysisk kontroll av ljud i din dator. Vi har MIDI-keyboards i spann från 25 tangenter upp till fullstora klaviaturer med 88 tangenter.
Se alla MIDI-keyboards

MIDI-keyboard setup till din dator

Programvara med instrument- och ljudeffekter

Komplettera ditt MIDI-keyboard med mjukvara. Native Instruments är pionjärer inom mjukvarubaserade syntar, 1996 släppte de sin första produkt Generator som var en mjukvarubaserad modularsynth. De har sedan gjort sig kända för mjukvarupaketet Komplete som samlar ihop olika mjukvarusyntar och musikeffekter till en bråkdel av priset. Komplete-serien av syntprogramvara har generösa ljudbibliotek och kan användas stand-alone eller som plugin till programvaror som bla. Garageband, Logic Pro och Cubase.

Pocket Operator

En Pocket Operator från Teenage Engineering är ett litet, ultraportabelt musikinstrument som ger dig ljud med studiokvalitet och flexibiliteten att kunna skapa musik var du vill! 

Syntarna är mycket prisvärda och kan integreras med till exempel OP-1 eller annan ljudutrustning och inspelningsenheter. Du kan även synka flera Pocket Operators och skapa en hel orkester av ljud.

Komplettera din synth

Även om du kommer väldigt långt med endast en synth ökar möjligheten till att skapa unika ljudkombinationer avsevärt om du kompletterar den med andra enheter. För att sampla nya spår, lägga till effekter eller andra musikinstrument kan du koppla samman flera modulära enheter i ett system. Du kan även välja att lägga till en trummaskin eller en rösttransformer för att få oändliga möjligheter att hitta din stil och ditt sound på musiken.

Vanbot – Ester Ideskog

Ester Ideskog skapar elektronisk musik under namnet Vanbot och är stolt mentor för Teenage Engineering. Hon började jobba med Teenage Engineerings produkter när hon tillsammans med Johannes Berglund och Petter Winnberg gjorde sitt tredje album "Siberia" på den Transsibiriska järnvägen. De hoppade på tåget i Moskva, satte upp en liten studio med Pocket Operators och OP-1 tillsammans med Volca KORG, MPC500, multieffektpedal och en 4-kanals digitalporta – och när de kom fram till Peking var albumet färdigt.

Läs hela blogginlägget här!

Ljudmixer

Använd dig av en ljudmixer för att binda samman alla dina ljudkällor och kontrollera dem på ett smidigt sätt. Ljudkällor som du kan koppla ihop är exempelvis synthar, loopar, trummaskiner och rösttransformers. När du har alla enheter sammankopplade kan du bland annat spela in din musik, kombinera olika effekter och kontrollera alla enheter från ett och samma ställe. Ljudmixern blir hjärtat i din elektroniska musikrigg.

En del ljudmixrar är fristående enheter, en så kallad Groovebox. Med en sådan kan du skapa musik och ljudproduktioner var du än befinner dig. Enheten är förprogrammerad med olika ljud, samplingar och effekter, och ger dig möjlighet att koppla in hörlurar för att lyssna på musiken direkt och samtidigt spela in din färdiga produktion. Det här gör det enkelt för dig att skapa musik när kreativiten faller in.

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.