Lär dig mer om ljussättning

Banner-mal.jpgAtt använda eget ljus när du fotograferar eller filmar ger dig förutsättningarna att lyckas. Det finns mängder av produkter som kan hjälpa dig att styra och kontrollera ljuset för att få finare ljus i dina bilder. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill lära dig att bemästra ljuset.

Fotografera med blixtljus

Här finner du tips och produkter för fotografering i fotostudio. I videon kan du se tips och trix för porträttfotografering och nedan är några produkter anpassade för studiofotografering.

Är helt ny på studiofotografering kan du hitta kompletta blixtpaket för att starta igång din studio. Här finns även enskilda blixtar och portabla batteriblixtpaket för dig som fotograferar mycket on location.

Lär dig mer om blixtar och dess tillbehör

Inspiration

Här har vi samlat ett urval av blogginlägg för dig som vill läsa och lära dig mer om ljussättning och kringutrustning som kan vara användbar. Du hittar bland annat inlägg om grunderna i ljussättning, du kan läsa om ett besök i John Hagbys studio och fördjupa dig mer i att ljussätta vid inspelning av video. 

27
sep

Gästblogg: Cinematiska porträtt med en ljuskälla – fotograf Jessica Wikström

Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf som har sin bas i Stockholm, hennes nisch är cinematiska och kreativa porträtt. Idag anställs hon av kunder från hela världen och skapar vackra och tilltalande bilder. Jessica har delat med sig av hennes tre bästa tips som kan vara bra att veta om du vill lära dig mer om fotografering med en ljuskälla.

Läs mer

24
sep

Fotografera med LED- och blixtljus på location

Det finns tillfällen där du kanske känner av att det befintliga ljuset inte räcker till och kanske speciellt under mörka höstdagar eller kvällar. Då är det inte en dum idé att med hjälp av extern ljussättning skapa nya möjligheter till snygga bilder. Ta hjälp av din omgivning och den belysningen som finns där för att blanda ditt egna ljus med det befintligt ljuset. Testa att ge dig ut och fotografera med kort skärpedjup och härlig bokeh i bakgrunden och ett ljussatt motiv.

Läs mer

13
nov

Placering av blixt vid porträttfotografering

Många kan uppfatta att fotografering med blixtar och ljussättning som svårt, men när du bryter ner det och jobbar lugnt och metodiskt kommer du upptäcka vilken kontroll du får över ljuset. En vanlig fråga är var man ska placera blixten. Svaret är att det finns massor av olika placeringar av kamera- eller studioblixt beroende på vilken typ porträtt man vill ha. Vi hjälper dig reda ut dina frågor kring blixtar och porträttfotografering här.

Läs mer

22
okt

Fota snygga produktbilder

Det finns många sätt att fotografera snygga produktbilder till din hemsida, tradera/blocket eller stora billboards. I detta inlägget ska vi titta på hur du själv kan skapa och fotografera snygga produktbilder på lite olika nivåer. Det du ska börja med att fråga dig är vad är ambitionen med produktbilden och hur länge kommer den vara aktuell? Är det en begagnad pryl som bara säljs en gång, eller kommer du sälja samma modell om och om igen? Eller är det kanske unika föremål, som keramik eller annat hantverk, där varje produkt behöver en unik bild som bör vara av god kvalitet? Detta avgör hur mycket tid och pengar du ska lägga på en produktbild då produktfoto kan vara allt från en liten skruv till en färdig inredning. Ett första tips är att införskaffa en bok om produktfoto för kunskap och inspiration.

Läs mer

22
okt

Fotografera med Tethering

Tethering (sv: Tjudra) eller direktfångst som det ofta heter på svenska, innebär i korthet att du fotograferar rakt in i datorn vilket ger dig stora fördelar i hanteringen och effektiviserar arbetsflödet i studion. Istället för att fotografera och spara bilderna på ett minneskort så lagras bilderna också direkt på datorns hårddisk och du kan se dina bilder på datorskärmen några sekunder efter att du har fotograferat.

Läs mer

Fota och filma med fastljus

Här hittar du olika produkter för ljussättningar med fast ljus. Använd dagsljusbelysning, ringbelysning eller LED-lampor för ett mjukt och skuggfritt ljus vilket är perfekt för video och vloggar. Ett portabelt dagsljuspaket med softboxar ger ett mjukt ljus vid porträttfotografering.

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.