Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tema: Ljussättning

Att använda ljuset rätt när du fotograferar eller filmar är en rejäl utmaning och förutsättningarna kan variera beroende på plats, tid på dygnet, årstid med mera. Det finns mängder av produkter som kan hjälpa dig att styra och kontrollera ljuset för att få finare ljus i dina bilder. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill lära dig att bemästra ljuset. 

Inspiration

Här har vi samlat ett urval av blogginlägg för dig som vill läsa och lära dig mer om ljussättning och kringutrustning som kan vara användbar. Du hittar bland annat inlägg om grunderna i ljussättning, du kan läsa om ett besök i John Hagbys studio och fördjupa dig mer i att ljussätta vid inspelning av video. 

24
sep

Fotografera med LED- och blixtljus på location

Det finns tillfällen där du kanske känner av att det befintliga ljuset inte räcker till och kanske speciellt under mörka höstdagar eller kvällar. Då är det inte en dum idé att med hjälp av extern ljussättning skapa nya möjligheter till snygga bilder. Ta hjälp av din omgivning och den belysningen som finns där för att blanda ditt egna ljus med det befintligt ljuset. Testa att ge dig ut och fotografera med kort skärpedjup och härlig bokeh i bakgrunden och ett ljussatt motiv.

Läs mer

23
sep

Vi besöker John Hagbys studio

Vi har besökt studiofotografen John Hagby som är produktexpert och utbildare inom blixt- och studioutrustning. Vi fick en inblick i hur det ser ut i hans studio, vad han använder sig av för utrustning och fick ta del av Johns bästa ljussättningstips. Enligt John är det viktigaste att börja med att skapa en enkel ljussättning och bemästra den, för att sedan bygga vidare och utforska alla möjligheter kring ljussättning.

Läs mer

18
jan

Snabbguide till snyggt vloggljus

När du spelar in en vlogg (videoblogg) så finns det en rad tekniska faktorer som måste klaffa för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. En av dessa faktorer är ljus och när du ska spela in en vlogg vill du troligtvis få till ett ljus som ser naturligt och bra ut vilket automatiskt ger en snyggare och proffsigare känsla till din vlogg. Här har vi samlat ett par tips och idéer när det kommer till just vloggljus, både befintligt ljus och olika typer av lampor.

Läs mer

13
nov

Placering av blixt vid porträttfotografering

När dagarna blir kortare och ljuset försvinner redan på eftermiddagen, det är dags att börja tillsätta eget ljus eller testa fotografera i studiomiljö. Många kan uppfatta att fotografering med blixtar och ljussättning som svårt, men när du bryter ner det och jobbar lugnt och metodiskt kommer du upptäcka vilken kontroll du får över ljuset. En vanlig fråga är var man ska placera blixten? Svaret kan liknas med en munter fråga om hur långt ett snöre egentligen är, då det beror på vad du vill åstadkomma med din bild och vilken stil du vill ha på den. Vill du skapa en mjuk, kontrastrik, mysig, hård, mörk eller ljus bild?

Läs mer

11
juni

Test av blixt - Nissin Di700A + Commander Air 1

Jag har testat Nissin Di700A + Commander Air 1, ett paket som innehåller både blixt och radiosändare. Blixten och sändaren finns till Nikon och Canon men även till Fujifilm X, Sony Alfa och Micro 4/3.

Läs mer

Studioljus

Här finner du tips och produkter för fotografering i fotostudio. I videon kan du se tips och trix för porträttfotografering och nedan är några produkter anpassade för studiofotografering. Är helt ny på studiofotografering kan du hitta kompletta blixtpaket för att starta igång din studio. Här finns även enskilda blixtar och portabla batteriblixtpaket för dig som fotar mycket on location.

@scandinavianphoto

Vi hjälper dig att ta bättre bilder! Utrustning, inspiration, kunskap och råd inom fotografering och video. #scandinavianphoto

Följ

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.