Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Lär dig mer om ljussättning

Banner-mal.jpgAtt använda eget ljus när du fotograferar eller filmar ger dig förutsättningarna att lyckas. Det finns mängder av produkter som kan hjälpa dig att styra och kontrollera ljuset för att få finare ljus i dina bilder. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill lära dig att bemästra ljuset.

Fotografera med blixtljus

Här finner du tips och produkter för fotografering i fotostudio. I videon kan du se tips och trix för porträttfotografering och nedan är några produkter anpassade för studiofotografering.

Är helt ny på studiofotografering kan du hitta kompletta blixtpaket för att starta igång din studio. Här finns även enskilda blixtar och portabla batteriblixtpaket för dig som fotograferar mycket on location.

Lär dig mer om blixtar och dess tillbehör

Inspiration

Här har vi samlat ett urval av blogginlägg för dig som vill läsa och lära dig mer om ljussättning och kringutrustning som kan vara användbar. Du hittar bland annat inlägg om grunderna i ljussättning, du kan läsa om ett besök i John Hagbys studio och fördjupa dig mer i att ljussätta vid inspelning av video. 

Fotografera med LED- och blixtljus på location

Det finns tillfällen där du kanske känner av att det befintliga ljuset inte räcker till och kanske speciellt under mörka höstdagar eller kvällar. Då är det inte en dum idé att med hjälp av extern ljussättning skapa nya möjligheter till snygga bilder. Ta hjälp av din omgivning och den belysningen som finns där för att blanda ditt egna ljus med det befintligt ljuset. Testa att ge dig ut och fotografera med kort skärpedjup och härlig bokeh i bakgrunden och ett ljussatt motiv.

Läs mer

Vi besöker John Hagbys studio

Vi har besökt studiofotografen John Hagby som är produktexpert och utbildare inom blixt- och studioutrustning. Vi fick en inblick i hur det ser ut i hans studio, vad han använder sig av för utrustning och fick ta del av Johns bästa ljussättningstips. Enligt John är det viktigaste att börja med att skapa en enkel ljussättning och bemästra den, för att sedan bygga vidare och utforska alla möjligheter kring ljussättning.

Läs mer

Placering av blixt vid porträttfotografering

När dagarna blir kortare och ljuset försvinner redan på eftermiddagen, det är dags att börja tillsätta eget ljus eller testa fotografera i studiomiljö. Många kan uppfatta att fotografering med blixtar och ljussättning som svårt, men när du bryter ner det och jobbar lugnt och metodiskt kommer du upptäcka vilken kontroll du får över ljuset. En vanlig fråga är var man ska placera blixten? Svaret kan liknas med en munter fråga om hur långt ett snöre egentligen är, då det beror på vad du vill åstadkomma med din bild och vilken stil du vill ha på den. Vill du skapa en mjuk, kontrastrik, mysig, hård, mörk eller ljus bild?

Läs mer

Fota snygga produktbilder

Det finns många sätt att fotografera snygga produktbilder till din hemsida, tradera/blocket eller stora billboards. I detta inlägget ska vi titta på hur du själv kan skapa och fotografera snygga produktbilder på lite olika nivåer. Det du ska börja med att fråga dig är vad är ambitionen med produktbilden och hur länge kommer den vara aktuell? Är det en begagnad pryl som bara säljs en gång, eller kommer du sälja samma modell om och om igen? Eller är det kanske unika föremål, som keramik eller annat hantverk, där varje produkt behöver en unik bild som bör vara av god kvalitet? Detta avgör hur mycket tid och pengar du ska lägga på en produktbild då produktfoto kan vara allt från en liten skruv till en färdig inredning. Ett första tips är att införskaffa en bok om produktfoto för kunskap och inspiration.

Läs mer

Fotografera med Tethering

Tethering (sv: Tjudra) eller direktfångst som det ofta heter på svenska, innebär i korthet att du fotograferar rakt in i datorn vilket ger dig stora fördelar i hanteringen och effektiviserar arbetsflödet i studion. Istället för att fotografera och spara bilderna på ett minneskort så lagras bilderna också direkt på datorns hårddisk och du kan se dina bilder på datorskärmen några sekunder efter att du har fotograferat.

Läs mer

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.