Fotografera med Tethering
Vid studiofotografering är det vanligt att man kopplar ihop kameran med en dator för att få upp bilderna direkt på en större skärm för att få bättre överblick över resultatet. Detta kallas tethering eller direktfångst på svenska. Här kan du lära dig mer om hur tekniken funkar och vilka produkter du behöver för att kunna använda tethering.
Innehåll
Vad är tethering?
Tethering innebär att du kopplar ihop en kamera med en dator och fotograferar direkt till datorn. Istället för att spara bilderna på minneskortet så lagras bilderna direkt på datorns hårddisk och du kan se dina bilder på datorskärmen några sekunder efter att du har fotograferat. Detta ger dig stora fördelar i hanteringen och effektiviserar arbetsflödet i studion. Ordet blir direktöversatt till svenska "tjudring" – det vill säga att låsa fast – men brukar kallas direktfångst eller livefångst i det här sammanhanget.
Anslut kameran till datorn
Genom att ansluta din kamera till datorn via Tethering så kan du direkt se resultatet av fotograferingen på din datorskärm och kan enklare upptäcka eventuella justeringar du behöver göra. Exempel kan vara när du ljussätter din studio för att direkt se hur blixtarna och ljuset påverkar bilden så du kan bygga upp din ljussättning perfekt innan själva fotograferingen börjar.
Har du väl börjat med detta arbetsättet kommer du snabbt upptäcka fördelarna med att fotografera direkt till datorn och fördelen att du kan visa din kund, medarbetare eller modell resultatet direkt på datorskärmen.
Vilka är fördelarna med tethering?
Fördelarna med Tethering är att bilderna sparas rakt in på datorn vilket gör att du slipper importeringen av bilderna. En annan stor fördel är att du kan använda datorns betyligt större skärm (eller ännu bättre en kalibrerad bildskärm för redigering) jämfört mot kameradisplayen, vilket gör att du genast ser saker som du behöver åtgärda som till exempel smuts, skärpa, komponering eller om ljuset faller fel.
Tethering ger ett snabbare arbetsflöde och högre kontroll redan från början. Vissa kameror och mjukvaror har även möjligheten att ge dig live-view direkt i datorn när du fotograferar med Tethering. Tänk dig att du ska fotografera en stor flatlay på kläder och du har monterat kameran högt upp och utan räckhåll, då kan du enkelt komponera objekten i din bild, justera ljuset, fjärrutlösa kameran direkt från datorn och några sekunder senare kan du börja granska och redigera bilden.
Bygg din egen tetheringstation
Om du jobbar mycket i studiomiljö är det riktigt smidigt att skapa en egen komplett lösning med tehtering som kommer gynna dig i längden och snabba upp ditt arbetsflöde. Med hjälp av ett Tether-table kan du bygga en egen portabel arbetsstation som du kan anpassa efter dina behov beroende på om du vill ha din dator där, som avlastningsyta.
Kamera med Tetheringkompatibilitet
Givetvis krävs det en kamera, men det är inte alla kameror som har stöd för direktfångst. Olika kameror kan också ha olika funktionalitet. Undersök om din kamera har dessa möjligheter och kontrollera vilken typ av USB-port din kamera har. Här är en guide för att hitta passande kabel till din kamera (öppnas i nytt fönster).
Bärbar eller stationär dator?
En dator är också ett måste, och tethering fungerar med både bärbara och stationära datorer. Fundera på vilken typ av dator som ger dig bäst möjligheter. Bärbar är lättare att få med och flytta runt medan en stationär dator i regel har större skärm men kräver en stationär uppställning.
När du fotograferar med tethering ska du undvika att använda USB-hubbar – har du möjlighet att koppla kabeln direkt in i datorn är det att föredra.
Tetherkablar
En viktig del är såklart själva tether-kabeln. För att du ska få en snabb överföringshastighet är det viktigt att du väljer en kabel av riktigt hög kvalitet och signaturprodukten från TetherTools är långa orangea USB-kablar, upp till 4,6 meter, i flera olika anslutningar. Färgen gör kabeln lätt att se i studion och minskar risken att någon snubblar över den.
Tillbehören som underlättar
När det kommer till att hålla ordning i studion är kabelband och även tejp goda hjälpmedel för att undvika olyckor. Tejpen kan användas för att tejpa kablar och göra markeringar på golvet, fästa sladdar på stativ och att hålla fast rekvisita.
En Tetherguard är ett kabellås som är ett smart sätt att undvika slitage på USB-porten på kameran. En trasig USB-port kan kosta flera tusen kronor att laga, att hålla den säker är en nödvändighet vid direktfångst.
Programvaror för Tethering
Vill du ha riktigt snabb Tethering bör du testa Capture One då det är mer anpassat för Tethering medans Adobe Lightroom är en trevlig kompromiss då det inte är lika snabb Tethering men du får en större helhet i redigeringsflödet och sorteringen.
Ladda ner en provversion av programmen och testa vilket du tycker fungerar bäst för dig och tänk på att det är en en fördel om du även väljer att redigera RAW-filerna i detta program för att slippa växla program när fotograferingen är klar.
Adobe Lightroom
Det finns inbyggt stöd för tethering i det poplära bildredigeringsprogrammet Adobe Lightroom.
Kameratillverkarnas Tetherprogramvara
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i Stockholm, Malmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!
Mer kunskap
19
jan
Ljusformare – vilken ska du välja?
När du går i tankarna på att köpa en blixt eller belysning med fast ljus, eller om du redan har belysning, är det dags att fundera på vad du vill använda för ljusformare. Med en ljusformare kan du påverka blixtens egenskaper genom att förändra ljusets form, storlek och spridning. Detta för att skapa ett helt nytt ljus och ta kontrollen att skapa kreativa ljussättningar. Det finns ett enormt utbud av ljusformare vilket ger dig tusentals olika kombinationer – oroa dig inte, vi ska guida dig för att hitta rätt!
Läs mer17
maj
Att tänka på vid val av blixt
Vissa kameror har inbyggd blixt, andra har inte. Oavsett om du har en kamera med eller utan blixt kan en extern blixt vara ett mycket bra komplement. Men det kanske inte alltid känns helt lätt att veta vilken du ska välja eller vad den egentligen behövs till. Vi har i ett tidigare blogginlägg förklarat kamerans blixttermer.
Läs mer5
mars
Studioblixtar – att tänka på innan köp
När du väljer studioblixt ska du vara mycket noga med att produkten du köper är pålitlig och är stabil/jämn i sin verkningsgrad. En uppladdad studioblixt som är redo för avfyrning har byggt upp och lagrar en extremt hög laddspänning och kan vara direkt farlig att använda om inte tillverkaren av blixten är en leverantör med stor erfarenhet av studioblixttillverkning.
Läs merScandinavian Photo
2022-10-22
Dela