Lär dig mer om streetfoto

 

Banner-street.jpg

 

Människor, ögonblick och möten. Motiven för en streetfotograf är många, men att kunna fånga exakt rätt ögonblick är inte alltid enkelt. Streetfotografering handlar om att dokumentera livet runt omkring oss, och även de vardagligaste scenarion kan skapa kraftfulla intryck på bild. Det handlar också mycket om att våga testa sig fram. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill bli ännu bättre på streetfoto.

Kameror för streetfoto

Streetfotografering handlar i grund och botten om att fånga känslor och ögonblick, och därför är det viktigt att alltid ha kameran nära till hands. Det finns en stor risk att du kommer behöva gå runt i flera timmar med kameran nära till hands, just för att du inte vill missa ögonblicket för att ta den perfekta bilden. En fullformatskamera gör att objektiven oftast blir stora och tunga – därför kan det vara bra att använda en kamera med mindre sensor, så att objektiven blir mindre och lättare.

Hitta en kamera som passar dig, oavsett om du föredrar en kompaktkamera eller en systemkamera

Se alla våra kameror här.

Få rätt känsla med kameratillbehör

För att öka chansen att fånga rätt ögonblick kan du ställa in kameran på seriebildstagning, så att den fortsätter att ta bilder så länge avtryckaren hålls nedtryckt. Det kommer att resultera i att du får med dig många bilder hem, men det ökar också chanserna för att du har fångat rätt ögonblick på bild.

Här hittar du tillbehören som underlättar vid seriebildstagning och ger dig rätt känsla och stil på din kamera. Montera en softavtryckare eller ett handgrepp för att få den rätta känslan och looken, eller få bra avlastning med en praktisk och komfortabel kamerarem.

Se alla våra kameratillbehör här.

Komplettera med bra tillbehör

Att jaga bra motiv tar tid när det kommer till gatufotografering, och det kräver tålamod. Ditt motiv kan försvinna på några sekunder och då är det viktigt att du är redo med kameran. Men tiden mellan ett bra motiv och nästa kan ta tid och då får du vara beredd på att få vänta en stund. 

Hos oss hittar du alla tillbehör som kan hjälpa dig i jakten på riktigt bra motiv – bland annat stativ, filterminneskort och rengöring som underlättar ditt kreativa skapande.

Se alla våra tillbehör här.

Låt dig inspireras av Jonas Borg och Marcela Diaz

Följ med Jonas Borg på en dag med streetfotografering! Jonas berättar vad streetfoto betyder för honom och går igenom sina bästa tips på hur du kan tänka när du vill ta bilder på människor och stadsmiljöer.

Ögonblicket, känslorna, rörelserna. Som streetfotograf måste du alltid vara redo att fånga nya motiv och berättelser. Marcela Diaz delar med sig av om hur hon tänker när hon är ute och fotograferar.

Mer inspiration om streetfoto

2
sep

5 tips till bättre gatufoto

Gatufoto, eller streetfoto är inte som det låter – bilder på gator. Däremot står ordet för vad som händer och sker på gatorna. Bilden har ofta en dokumentär känsla, där en situation eller händelse fångas. Det handlar om att vara med där det händer helt enkelt ute bland gatumiljö. Vi har nu tagit fram tips till dig som vi tror kan hjälpa dig att ta ännu bättre streetfoton!

Läs mer

30
aug

Kom igång med streetfotografering – innan du ger dig ut

Streetfoto, street photography eller gatufotografering som det också kallas, är en form av dokumentärfotografi där fotografen och objektet befinner sig i verkliga situationer i offentliga rum. Här har vi samlat ett par tips som kan vara bra att tänka på när det är dags att ge dig ut för första gången!

Läs mer

30
aug

Kom igång med streetfotografering - utrustning och inställningar

Streetfoto, street photography eller gatufotografering som det också kallas, är en form av dokumentärfotografi där fotografen och objektet befinner sig i verkliga situationer i offentliga rum. Här har vi tips på bra utrustning att ha med dig ut på stan nästa gång du ska fota.

Läs mer

6
aug

5 tips till bättre gatufoto med Mats Alfredsson

Streetfotografen Mats Alfredsson var premiärutställare när vår butik på Sveavägen 20 i Stockholm slog upp portarna. Bakom hans bilder döljer sig miltals av promenader, timmar av väntan vid intressanta platser, resor med tåg, spårvagn och tunnelbana samt ett och annat barhäng. Nedan delar Mats med sig av sina fem bästa tips för dig som är sugen på att testa streetfotografering.

Läs mer

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.