PTZ-kameror

banner ptz.jpg

Gör din videoproduktion med hjälp av PTZ-kameror

En PTZ-lösning passar perfekt för streaming och ger dig smidigheten att med en kontroll kunna styra upp till 100 kameror, på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt. PTZ står för Pan, Tilt, Zoom. Det är alltså en remote-styrd kamera som inte behöver bemannas, som du kan styra antingen via en mjukvara eller via en fysisk kontroll. Tack vare möjligheten att kunna styra flera kameror från samma kontroll, blir det enkelt att uppnå en hög och professionell nivå på din produktion. 

1. Välj rätt kamera som passar dina behov

Först bör du välja vilken typ av PTZ-kamera du vill använda dig av. Vi har kameror i alla prisklasser, från 12 000 kronor till 250 000 kronor. Det är viktigt att du väljer en kamera med så stor sensor som möjligt, och en optisk zoom som passar för dina behov. Sensorstoreken kommer med priset – 1/2,5" är vanligt inom PTZ men 1" är att föredra i mörkare förhållanden.

För professionell streaming passar en kamera med HDMI-utgång eller SDI-utgång bra. HDMI känner de flesta till, och det kan du dra upp till 15 meter. Behöver du komma längre rekommenderar vi SDI istället. SDI kan du dra upp till 85 meter och kan enkelt omvandlas till och från HDMI om du vill det.

2. Mixa flera kameror med en bildmixer

Hur många kameror vill du använda? Se till att välja en bildmixer med rätt antal ingångar så att du kan koppla in alla dina kameror och få full kontroll. Många bildmixrar använder sig av HDMI-ingångar, men om din kamera har SDI kan du använda en adapter mellan kameran och mixern.

3. Styr dina PTZ-kameror med en kontroll

När du använder PTZ-kameror är det smidigt att använda en kontrollenhet för att kunna styra samtliga kameror. Kom ihåg att välj samma tillverkare som din kamera så att kontrollen och kameran är anpassade för varandra.

6. Ljussätt din studio på ett professionellt sätt

Bra belysning är A och O för att få din sändning att se bra ut. Utan rätt typ av belysning kan det vara svårt att få bra kvalitet i bilden, eftersom kameran ofta behöver mer ljus än vad våra ögon behöver.

Frontljus, bakljus och miljöljus

Börja med att bestämma hur stor yta du vill ljussätta. Om du inte vet hur stor yta du behöver, kan du börja med en mindre yta och förstora den med tiden. Skapa först ett fint och jämnt frontljus, och när du har fått till det kan du se över bakljuset. Bakljus är ljuset som kommer bakifrån och ska helst träffa personen du ljussätter i håret och på axlarna. Det ger mer separation från bakgrunden, vilket både kommer att ge mer djup till bilden och få personen i fokus att stå ut mer.

När du har ett fint frontljus och ett bra bakljus kan du lägga till miljöljus eller dekorljus. Det passar bra om du vill belysa någonting utöver personerna i bilden – till exempel en vägg, en växt eller en produkt. Se till att du placerar belysningen så att den inte påverkar ljuset på personerna i bild.

Här hittar du mer belysning för streaming.

10. Konvertera signaler

Behöver du omvandla signaler från SDI till HDMI, eller kanske tvärtom? Eller behöver du fler SDI-utgångar? Här hittar du adaptrar för alla behov.

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.