PTZ-kameror
Gör din videoproduktion med hjälp av PTZ-kameror
En PTZ-lösning passar perfekt för streaming och ger dig smidigheten att med en kontroll kunna styra upp till 100 kameror, på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt. PTZ står för Pan, Tilt, Zoom. Det är alltså en remote-styrd kamera som inte behöver bemannas, som du kan styra antingen via en mjukvara eller via en fysisk kontroll. Tack vare möjligheten att kunna styra flera kameror från samma kontroll, blir det enkelt att uppnå en hög och professionell nivå på din produktion.
SP rekommenderar
Här har vi förenklat det för dig och förberett färdiga paket för streaming med PTZ-kameror. Självklart kan du också skräddarsy ditt eget paket och välja utrustningen som passar just dig – skrolla ner för att lära dig mer.
1. Välj rätt kamera som passar dina behov
Först bör du välja vilken typ av PTZ-kamera du vill använda dig av. Vi har kameror i alla prisklasser, från 12 000 kronor till 250 000 kronor. Det är viktigt att du väljer en kamera med så stor sensor som möjligt, och en optisk zoom som passar för dina behov. Sensorstoreken kommer med priset – 1/2,5" är vanligt inom PTZ men 1" är att föredra i mörkare förhållanden.
För professionell streaming passar en kamera med HDMI-utgång eller SDI-utgång bra. HDMI känner de flesta till, och det kan du dra upp till 15 meter. Behöver du komma längre rekommenderar vi SDI istället. SDI kan du dra upp till 85 meter och kan enkelt omvandlas till och från HDMI om du vill det.
2. Mixa flera kameror med en bildmixer
Hur många kameror vill du använda? Se till att välja en bildmixer med rätt antal ingångar så att du kan koppla in alla dina kameror och få full kontroll. Många bildmixrar använder sig av HDMI-ingångar, men om din kamera har SDI kan du använda en adapter mellan kameran och mixern.
3. Styr dina PTZ-kameror med en kontroll
När du använder PTZ-kameror är det smidigt att använda en kontrollenhet för att kunna styra samtliga kameror. Kom ihåg att välj samma tillverkare som din kamera så att kontrollen och kameran är anpassade för varandra.
4. Få en bra överblick över din streaming
En bildskärm eller en monitor är perfekt för att kunna se bilden du sänder ut, och för att få en total överblick över alla dina kameror och vinklar.
5. Montera dina kameror
Beroende på vad du har för behov kan du välja att montera dina PTZ-kameror på stativ eller sätta fast dem permanent på väggen eller i taket i din studio.
6. Ljussätt din studio på ett professionellt sätt
Bra belysning är A och O för att få din sändning att se bra ut. Utan rätt typ av belysning kan det vara svårt att få bra kvalitet i bilden, eftersom kameran ofta behöver mer ljus än vad våra ögon behöver.
Frontljus, bakljus och miljöljus
Börja med att bestämma hur stor yta du vill ljussätta. Om du inte vet hur stor yta du behöver, kan du börja med en mindre yta och förstora den med tiden. Skapa först ett fint och jämnt frontljus, och när du har fått till det kan du se över bakljuset. Bakljus är ljuset som kommer bakifrån och ska helst träffa personen du ljussätter i håret och på axlarna. Det ger mer separation från bakgrunden, vilket både kommer att ge mer djup till bilden och få personen i fokus att stå ut mer.
När du har ett fint frontljus och ett bra bakljus kan du lägga till miljöljus eller dekorljus. Det passar bra om du vill belysa någonting utöver personerna i bilden – till exempel en vägg, en växt eller en produkt. Se till att du placerar belysningen så att den inte påverkar ljuset på personerna i bild.
7. Se till att alla i din sändning hörs tydligt
När du skapar videor är ljudet minst lika viktigt som bilden, och det sista du vill ha är störningsmoment i ditt ljud. För att få riktigt bra kvalitet på din streaming rekommenderar vi att du väljer trådbundna eller trådlösa mikrofoner. Du kan även använda dig av ett mixerbord för att få full kontroll på allt ljud i din sändning.
8. Kommunicera med hela teamet
Att kunna kommunicera under en livesändning eller inspelning är viktigt för att få ett bra resultat. Se till att använda ett bra intercom-system, så att du och ditt team snabbt och smidigt kan kommunicera med varandra.
9. Välj rätt kabel för din utrustning
Behöver du HDMI, SDI eller nätverkskabel? Kom ihåg att komplettera din streamingutrustning genom att köpa till alla kablar och tillbehör som behövs.
10. Konvertera signaler
Behöver du omvandla signaler från SDI till HDMI, eller kanske tvärtom? Eller behöver du fler SDI-utgångar? Här hittar du adaptrar för alla behov.
11. Skapa en snygg bakgrund och miljö
En snygg miljö eller bakgrund som gör att du hamnar i fokus, gör helhetsintrycket av din streaming ännu bättre. Du kan använda tyg eller papper för att få en jämn och fin bakgrund, och sätta sista touchen genom att lägga till en LED-belysning med olika färgmöjligheter för att belysa din bakgrund och få mer djup i bilden.
12. Välj rätt nätverksutrustning
Många PTZ-kameror kan få ström via nätverk – så kallat PoE. Då behövs en nätverksswitch som kan ge ut ström till varje kamera via nätverkskabel. Välj en switch med PoE+ och rätt strömmängd, och koppla sedan in din PTZ-kontroll till samma switch för att kunna kontrollera dina kameror.