Lär dig mer om vlogg

kb_banner_vlogg.jpg

Videoblogg, eller vlogg som förkortningen blir, är en form av dagbok där innehållet består av video istället för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frågetecken. Kanske funderar du på vilken vloggkamera ska du välja och hur får du bättre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller går i tankarna på att starta en – så kan du här hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande.

Vilken kamera ska jag välja?

För att komma igång går det att använda nästan vilken kamera som helst och du kan även filma med din smartphone. Men vill du ta ditt vloggande till nästa nivå finns det ändå några saker som är bra att tänka på.

Kamera med mikrofonutgång och vinklingsbar skärm

När du vloggar kan det vara skönt att se dig själv samtidigt som du spelar in. Så när du ska köpa en kamera till vloggande kan det vara bra att välja en kamera med vinklingsbar skärm och skärmen ska kunna vinklas så du kan se den när du sitter rakt framifrån. Ett annat enkelt knep för att höja nivån på dina vloggar är att kunna komplettera kameran med en mikrofon. För att det ska vara möjligt krävs att kameran är utrustad med en mikrofonnutgång. 

Här har vi samlat några kameror som har mikrofonutgång och där kamerans display kan vinklas på ett sådant sätt att du ser den även när du använder kameran rakt framifrån.  

Mikrofoner till vloggaren

Ljudet är en stor och viktig del när man håller på med video och film men det blir ofta bortglömt. Med hjälp av en mikrofon kommer du på ett väldigt enkelt vis förbättra helhetsintrycket av dina filmer.

Vilket stativ ska jag ha?

Ett stativ är ett fantastiskt verktyg för dig som vloggar, oavsett om du ska filma dig själv eller någonting annat så ger det en lugn känsla när kameran är fast och inte rör på sig hela tiden. Ett vanligt trebensstaiv gör att du helt kan ställa ifrån dig kameran vart du än är och ändå få kameran i rätt höjd och ett bordsstativ fungerar även som ett kamerahandtag när du vill filma i rörelse. Videohuvudet gör att du enkelt kan panorera och följa med rörliga objekt i en mjuk och fin rörelse.

Trebensstativ med videohuvud

När du kommit vidare i ditt vloggande och vill kunna bli ännu mer flexibel och placera din kamera mer fritt men ändå få en stabil och stadig bild så är ett videostativ med ett så kallat videohuvud ett utmärkt val.

Bordsstativ

Att ha kameran direkt på bordet är en enkel lösning som fungerar ok, men det är svårt att rikta kamera mot det du vill ha i bild och det fungerar endast när du har tillgång till ett bord eller någonting annat att ställa det på. Därför är ett bordsstativ en bra lösning för att enkelt kunna rikta kameran eller din smartphone som du vill.

Ljussättning vid vlogg

Även på dagen när det är ljust ute kan det vara bra att ha en extra belysning som du riktar mot dig eller det som du vill filma för att få motivet att framträda ännu bättre i bilden. Du kan välja en kamerabelysning som du monterar direkt på din kamera eller så kan du ha en lampa som du ställer på ett stativ brevid din kamera.

Vlogga med din mobiltelefon

Videokvalitén i de flesta mobiltelefoner är helt klart tillräckligt bra för att du ska kunna använda mobilen som vloggkamera. Men komplettera gärna mobilen med ett stativ som har mobilhållare så blir det enklare att placera och rikta mobilkamera på det du vill filma. 

Stativ med mobilfäste

Mikrofoner till mobiltelefonen

Att filma eller sända live direkt i mobilen är enkelt och det ger helt ok bildkvalité. men ljudet blir ofta ganska dåligt. Komplettera med en enkel mygga eller en mer avancerad mikrofon som är anpassad för mobiltelefonen för att höja kvalitén på ljudet.

Inspirerande blogginlägg som hjälper dig att bli en bättre vloggare

För att hjälpa dig att bli en bättre vloggare så har vi samlat ihop ett gäng blogginlägg som kan vara både lärorika och inspirerande. För med väldigt enkla medel och små förändringar kan du göra underverk för dina vloggar och på så vis skapa ett mer intressant content och locka till dig fler tittare.

18
jan

Snabbguide till snyggt vloggljus

När du spelar in en vlogg (videoblogg) så finns det en rad tekniska faktorer som måste klaffa för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. En av dessa faktorer är ljus och när du ska spela in en vlogg vill du troligtvis få till ett ljus som ser naturligt och bra ut vilket automatiskt ger en snyggare och proffsigare känsla till din vlogg. Här har vi samlat ett par tips och idéer när det kommer till just vloggljus, både befintligt ljus och olika typer av lampor.

Läs mer

5
okt

Bättre ljud vid inspelningar

För att skapa och spela in ett bra ljud i dina inspelningar gäller det att hitta en smidig lösning som passar dig, oavsett du har tänkt att filma med mobilen eller med en system- eller videokamera. Vi har tidigare gjort några blogginlägg om hur du skapar bra ljud med våra produkter och nu ska vi ta dig vidare då det hela tiden kommer nya produkter som kan hjälpa dig till ett bättre ljud och höja kvaliteten på dina inspelningar. Det finns smidiga lösningar både för dig som spelar in film med mobilen, system- eller videokamera.

Läs mer

26
juni

Vloggtips till dig som filmar med mobilen

I denna film visar Patrick två stycken olika gimbal-stabilisatorer för mobiltelefoner för att du ska kunna skapa stadiga och följsamma filmer. När du spelar in en vlogg (videoblogg) så finns det en rad tekniska faktorer som måste klaffa för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt och då är en gimbal ett bra hjälpmedel för ett snyggt slutresultat.

Läs mer

25
juni

Skapa en rolig semestervlogg

I denna film ger Catherine tips på hur du kan skapa en rolig semestervlogg och tips på kameror och passande utrustning för att göra vloggar under resor.

Läs mer

19
feb

Hållare för att filma med mobiltelefon

Vill du filma med mobil eller surfplatta och samtidigt använda olika tillbehör? Shoulderpod har olika handtag, tillbehör och stativfästen som gör det enklare att filma med mobil eller surfplatta. Behöver du montera en extern mikrofon, trådlös mottagare och/eller en lampa på telefonen så är Shoulderpod X1 Pro Rig rätt val för dig!

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.