LĂ€r dig mer om vlogg

kb_banner_vlogg.jpg

Videoblogg, eller vlogg som förkortningen blir, Ă€r en form av dagbok dĂ€r innehĂ„llet bestĂ„r av video istĂ€llet för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frĂ„getecken. Kanske funderar du pĂ„ vilken vloggkamera ska du vĂ€lja och hur fĂ„r du bĂ€ttre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller gĂ„r i tankarna pĂ„ att starta en – sĂ„ kan du hĂ€r hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande.

Börja vlogga – 10 tips som hjĂ€lper dig igĂ„ng

Drömmer du om att bli nÀsta stora Youtuber eller vill du ge dina följare Ànnu en nivÄ av din vardag? Att vlogga Àr helt enkelt en videodagbok dÀr du delar med dig av vad du gör. Kanske har du en hobby eller intresse som mÄnga andra tycker Àr roligt att fÄ en inblick i? Oavsett om du gillar ridning, bakning, gaming eller Legobygge sÄ finns det garanterat mÄnga andra som delar ditt intresse.

Att börja vlogga kan egentligen vara sÄ enkelt som att börja dela med sig av klipp pÄ Instagram stories till att bygga upp en Youtube-kanal med ihopklippta filmer. Börja med att fundera pÄ vad du vill sÀga med din vlogg och vilket format du vill jobba med. 

10 tips för att komma igÄng med vlogging pÄ YouTube

  1. VÀlj ett Àmne och inriktning som du intresserad av och engagerar dig.
  2. Var dig sjÀlv! Har du svÄrt att komma ihÄg vad du vill sÀga sÄ öva en gÄng eller tvÄ, kanske med stödpunkter, men undvik att skriva hela manus. Det Àr bÀttre att prata naturligt och sÀga lite fel, Àn att lÄta som om man lÀser frÄn ett papper.
  3. Börja pÄ en nivÄ som passar dig och sikta inte för högt frÄn början. LÄt din vlogg utvecklas och bli bÀttre över tid istÀllet.
  4. Skapa en vlogg som hÄller uppe intresset. Blanda klipp pÄ dig sjÀlv med vad du ser, gör och omgivningsbilder.
  5. TÀnk pÄ att namnge dina videoklipp som gör dem lÀtta att hitta nÀr potentiella tittare söker efter ditt Àmne.
  6. Om du pratar pĂ„ svenska sĂ„ kan du lĂ€gga in översĂ€ttning pĂ„ Youtube för att nĂ„ en större marknad. Du kan antingen ladda upp egna undertexter direkt i YouTube eller göra översĂ€ttning i YouTubes eget verktyg. Även titel och beskrivningar kan lĂ€ggas in pĂ„ olika sprĂ„k.
  7. Var konsekvent och ladda upp nya videos med jÀmna mellanrum
  8. LÀr kÀnna din mÄlgrupp sÄ kan du enklare skapa inlÀgg som dina följare gillar. Via Youtubes verktyg kan du se vilka av dina inlÀgg som funkat bÀst, vad din genomsnittliga visningslÀngd Àr med mera. Om dina tittare brukar stanna runt 10 minuter sÄ behöver du kanske inte göra 20-minutersvloggar?
  9. Engagera gÀrna dina följare genom att stÀlla frÄgor som de kan svara pÄ i kommentarerna och var noga med att svara dem. Uppmana dina följare att prenumerera pÄ din kanal eller lÀgg in sÄ kallade "slutskÀrmar" med lÀnkar till andra klipp i slutet av dina videor för att visa upp tidigare inlÀgg.
  10. Posta dina inlÀgg nÀr det Àr som mest troligt att dina tittare har tid och möjlighet att kolla. Tidiga kvÀllar fungerar kanske bÀttre Àn mitt i natten, beroende pÄ din mÄlgrupp.

Kom ihÄg att övning ger fÀrdighet! Följ andra populÀra vloggare och inspireras av deras kanaler. Lycka till med ditt vloggande.

Börja vlogga med vÄra tips. Bild av Anete Lusina

Vill du höja nivÄn pÄ din vlogg med riktigt bra produkter har vi precis vad du behöver. Se vÄra bÀsta tips pÄ bra vloggkamera, mikrofon och lampor nedan.

Vilken vloggkamera ska jag köpa?

För att komma igÄng gÄr det att anvÀnda nÀstan vilken kamera som helst och du kan Àven filma med din smartphone. Men vill du ta ditt vloggande till nÀsta nivÄ finns det ÀndÄ nÄgra saker som Àr bra att tÀnka pÄ.

Kamera med mikrofonutgÄng och vinklingsbar skÀrm

NÀr du vloggar kan det vara skönt att se dig sjÀlv samtidigt som du spelar in. SÄ nÀr du ska köpa en kamera till vloggande kan det vara bra att vÀlja en kamera med vinklingsbar skÀrm och skÀrmen ska kunna vinklas sÄ du kan se den nÀr du sitter rakt framifrÄn. Ett annat enkelt knep för att höja nivÄn pÄ dina vloggar Àr att kunna komplettera kameran med en mikrofon. För att det ska vara möjligt krÀvs att kameran Àr utrustad med en mikrofonnutgÄng. 

HÀr har vi samlat nÄgra kameror som har mikrofonutgÄng och dÀr kamerans display kan vinklas pÄ ett sÄdant sÀtt att du ser den Àven nÀr du anvÀnder kameran rakt framifrÄn.  

BĂ€ttre ljud till din vlogg

Ljudet Ă€r en stor och viktig del nĂ€r man hĂ„ller pĂ„ med video och film men det blir ofta bortglömt. Även om bĂ„de mobiltelefoner och kameror har en inbygg mikrofon sĂ„ rĂ€cker den sĂ€llan hela vĂ€gen. Det kan funka okej inomhus, men ska du vlogga utomhus sĂ„ rekommenderar vi en mikrofon med mer riktad ljudupptagning sĂ„ ditt tal hörs genom vindbrus, trafik och andra omgivningsljud. Med hjĂ€lp av en extern mikrofon kommer du pĂ„ ett vĂ€ldigt enkelt vis förbĂ€ttra helhetsintrycket av dina filmer.

Skapa en semestervlogg

Att resa och upptÀcka nya platser Àr ett fantastiskt sÀtt att fÄ ny inspiration och att hitta nya motiv. TÀnk att kunna fÄnga de spÀnnande upplevelser och hÀrliga stunder som du Àr med om pÄ semester för att i efterhand kunna Äteruppleva det du kÀnde just dÄ. Oavsett om det Àr en city-, sol- eller friluftssemester som du ska ge dig ut pÄ i sommar sÄ har vi massor av tips pÄ utrustning som hjÀlper dig att fÄnga dina minnen pÄ bÀsta sÀtt!

Vilket stativ ska jag ha?

Ett stativ Àr ett fantastiskt verktyg för dig som vloggar, oavsett om du ska filma dig sjÀlv eller nÄgonting annat sÄ ger det en lugn kÀnsla nÀr kameran Àr fast och inte rör pÄ sig hela tiden. Ett vanligt trebensstaiv gör att du helt kan stÀlla ifrÄn dig kameran vart du Àn Àr och ÀndÄ fÄ kameran i rÀtt höjd och ett bordsstativ fungerar Àven som ett kamerahandtag nÀr du vill filma i rörelse. Videohuvudet gör att du enkelt kan panorera och följa med rörliga objekt i en mjuk och fin rörelse.

Trebensstativ med videohuvud

NÀr du kommit vidare i ditt vloggande och vill kunna bli Ànnu mer flexibel och placera din kamera mer fritt men ÀndÄ fÄ en stabil och stadig bild sÄ Àr ett videostativ med ett sÄ kallat videohuvud ett utmÀrkt val.

 

Ministativ att stÀlla upp eller hÄlla i handen

Att ha kameran direkt pÄ bordet Àr en enkel lösning som fungerar bra nÀr du ska sitta stilla och har en plan yta att stÀlla stativet pÄ. Dock Àr höjden begrÀnsad pÄ dessa men Àr smÄ och billiga och Àr bra att ha i sin kameravÀska.

Fördelen med smÄ stativ Àr att de Àr enkla att packa ner om du ska bege dig ut och kan ofta fungera som kamerahÄllare ocksÄ, vilket gör det lÀttare att gÄ och filma samtidigt nÀr du Àr ute pÄ sprÄng.

Kille som vloggar med kamera och ministativ

Vlogga med gimbal

En gimbal tar dina rörliga vloggar till en helt ny nivĂ„ som inte gĂ„r att fĂ„ med handhĂ„llet eller ministativ. Kommer du gĂ„ omkring mycket och filma Ă€r en gimbal perfekt för att fĂ„ mjuka och följsamma rörelser nĂ€r du gĂ„r, vilket bĂ„de ger ett proffsigare intryck och en behagligare visning för dina följare. Gimbals finns i olika versioner – bĂ„de för mobiltelefoner och kameror.

LjussÀttning vid vlogg

Det allra bÀsta ljuset Àr dagsljus frÄn solen, men tÀnk pÄ att starkt solljus Àven ger skarpa skuggor. Har du möjlighet kan det dÄ vara bÀttre att söka sig till en skuggigare plats för jÀmnare och mjukare ljus för ditt ansikte.

Ska du vlogga nÀr det Àr mörkare ute eller inomhus kan det vara bra att ha en extra belysning som du riktar mot dig eller det som du vill filma för att fÄ motivet att framtrÀda Ànnu bÀttre i bilden. Du kan vÀlja en kamerabelysning som du monterar direkt pÄ din kamera eller sÄ kan du ha en lampa som du stÀller pÄ ett stativ brevid din kamera.

Vlogga med mobilen

Videokvaliteten i de flesta mobiltelefoner Àr helt klart tillrÀckligt bra för att du ska kunna anvÀnda mobilen som vloggkamera. Men komplettera gÀrna mobilen med ett stativ som har mobilhÄllare sÄ blir det enklare att placera och rikta mobilkamera pÄ det du vill filma. 

Kompletta vloggpaket med mobiltelefon och tillbehör

Om du letar efter en komplett lösning för vlogg inklusive mobil sÄ har vi samlat vÄra utvalda paket för dig. Skapa content med hög kvalitet frÄn dag ett med din nya telefon.

Stativ med mobilfÀste

Mikrofoner till mobiltelefonen

Att filma eller sÀnda live direkt i mobilen Àr enkelt och det ger helt okej bildkvalitet, men ljudet lÀmnar ofta mycket att önska. Komplettera med en enkel mygga eller en mer avancerad mikrofon som Àr anpassad för mobiltelefonen för att höja kvaliteten pÄ ljudet.

Teknik för kreativt skapande Àr vÄr passion.

Vi pĂ„ SP Ă€lskar kreativitet och vĂ„rt fokus Ă€r att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade mĂ€nniskor. Med personlig service och expertrĂ„dgivning skapar vi lösningar som Ă€r skrĂ€ddarsydda för dig och ditt Ă€ndamĂ„l – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

HÀng med i teknikbranschen! I vÄrt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna frÄn ledande varumÀrken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev godkÀnner du att dina personuppgifter hanteras enligt vÄr integritetspolicy.