Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tips till dig som vill börja vlogga

Vad behöver jag för att kunna börja vlogga?

Filmar du med din mobiltelefon och vill få bättre ljud? Tycker du att ljuset i dina filmer är för dåligt? Här hittar du tips, råd och utrustning för dig som vill börja videoblogga eller söker inspiration för att utveckla dina kunskaper.

Oavsett om du har din vlogg på youtube eller på din egen blogg så har vi de bästa kamerorna och tillbehören till dig. 

Vilken vloggkamera ska jag välja, hur får jag bättre ljud i mina videos, hur kommer jag igång med vlogg. Detta är några av de frågor du kommer att få svar på här nedan. Det tillsammans med hjälpsamma produkttips och inspiration gör at du har alla möjligheter att antingen komma igång eller att ta ditt vloggande till nästa nivå.

Mikrofoner till vloggaren

Ljudet är en stor och viktig del när man håller på med video och film men det blir ofta bortglömt. Med hjälp av en mikrofon kommer du på ett väldigt enkelt vis förbättra helhetsintrycket av dina filmer.

 

Ljus

Även på dagen när det är ljust ute kan det vara bra att ha en extra belysning som du riktar mot dig eller det som du vill filma för att få motivet att framträda ännu bättre i bilden. Du kan välja en kamerabelysning som du monterar direkt på din kamera eller så kan du ha en lampa som du ställer på ett stativ brevid din kamera.

Vlogga med din mobiltelefon

Videokvalitén i de flesta mobiltelefoner är helt klart tillräckligt bra för att du ska kunna använda mobilen som vloggkamera. Men komplettera gärna mobilen med ett stativ som har mobilhållare så blir det enklare att placera och rikta mobilkamera på det du vill filma. 

Stativ med mobilhållare

Mikrofoner till mobiltelefonen

Att filma eller sända live direkt i mobilen är enkelt och det ger helt ok bildkvalité. men ljudet blir ofta ganska dåligt. Komplettera med en enkel mygga eller en mer avancerad mikrofon som är anpassad för mobiltelefonen för att höja kvalitén på ljudet.

Inspirerande blogginlägg som hjälper dig att bli en bättre vloggare

För att hjälpa dig att bli en bättre vloggare så har vi samlat ihop ett gäng blogginlägg som kan vara både lärorika och inspirerande. För med väldigt enkla medel och små förändringar kan du göra udnerverk för dina vloggar och på så vis skapa ett mer intressant content och locka till dig fler tittare.

  • Lär dig mer om hur du ska ljussätta på absolut enklast och bäst sätt med både befintligt ljus eller med hjälpa av lampor.
  • Ta ditt vloggande till helt nya nivåer genom att förbättra ljudkvalitén.
  • Ta del av enkla knep som gör både fotograferande och filmande med mobiltelefonen enklare och roligare.

27
feb

Ta bättre bilder och video med mobilen

Det finns mycket att göra under lediga dagar och lov, som till exempel att fotografera och filma för att få utlopp för din kreativa sida - eller helt enkelt skapa något nytt. Varför inte testa att skapa videor och filmer med din mobiltelefon, då du enkelt kan publicera dina bilder och filmer direkt på sociala medier. Glöm heller inte bort att det finns massor av tillbehör som kan förbättra och underlätta under din fotografering eller inspelning!

Läs mer

18
jan

Snabbguide till snyggt vloggljus

När du spelar in en vlogg (videoblogg) så finns det en rad tekniska faktorer som måste klaffa för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. En av dessa faktorer är ljus och när du ska spela in en vlogg vill du troligtvis få till ett ljus som ser naturligt och bra ut vilket automatiskt ger en snyggare och proffsigare känsla till din vlogg. Här har vi samlat ett par tips och idéer när det kommer till just vloggljus, både befintligt ljus och olika typer av lampor.

Läs mer

5
okt

Bättre ljud vid inspelningar

För att skapa och spela in ett bra ljud i dina inspelningar gäller det att hitta en smidig lösning som passar dig, oavsett du har tänkt att filma med mobilen eller med en system- eller videokamera. Vi har tidigare gjort några blogginlägg om hur du skapar bra ljud med våra produkter och nu ska vi ta dig vidare då det hela tiden kommer nya produkter som kan hjälpa dig till ett bättre ljud och höja kvaliteten på dina inspelningar. Det finns smidiga lösningar både för dig som spelar in film med mobilen, system- eller videokamera.

Läs mer

26
juni

Vloggtips till dig som filmar med mobilen

I denna film visar Patrick två stycken olika gimbal-stabilisatorer för mobiltelefoner för att du ska kunna skapa stadiga och följsamma filmer. När du spelar in en vlogg (videoblogg) så finns det en rad tekniska faktorer som måste klaffa för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt och då är en gimbal ett bra hjälpmedel för ett snyggt slutresultat.

Läs mer

25
juni

Skapa en rolig semestervlogg

I denna film ger Catherine tips på hur du kan skapa en rolig semestervlogg och tips på kameror och passande utrustning för att göra vloggar under resor.

Läs mer

20
okt

5 tips till bättre ljud

Att få bra kvalitet på talat ljud kan vara väldigt svårt. Det blir lätt att ljudet studsar på väggarna, låter ihåligt, ekar eller så får du med störande omgivningsljud. För poddaren, vloggaren eller dig som sysslar med annat talat ljud, har vi därför samlat fem tips som gör att du på ett enkelt sätt kan få mycket bättre ljudkvalitet.

Läs mer

Vilken kamera ska jag ha när jag vloggar?

Att välja vloggkamera kan verka svårt men det behöver det inte vara. För att komma igång går det att använda nästan vilken kamera som helst eller varför inte filma med din mobilen. Men vill du ta ditt vloggande till nästa nivå finns det ändå några saker som är bra att tänka på. När du vloggar kan det vara skönt med en vinklingsbar display så att du kan se dig själv. Ett enkelt knep för att höja nivån på dina vloggar är att komplettera kameran med en mikrofon, så ska du köpa en ny kamera och vet att du ska använda den till att vlogga med är mikrofoningång också något du kommer att ha glädje av.

Se alla kompaktkameror med viklingsbar display och mikrofoningång.

Se alla systemkameror med vinklingsbar display och mikrofoningång.

En vinklingsbar display gör det lättare att filma sig själv

Om du ska filma dig själv är en kamera med en vinklingsbar skärm bra att ha. Skärmen ska kunna vinklas så du kan se den frammifrån. Här har vi samlat några kameror där kamerans display vinklas på ett sådant sätt att du ser den även när du använder kamerna på stativ.

Vilket stativ ska jag ha när jag vloggar?

Ett stativ är ett fantastiskt verktyg för dig som vloggar, oavsett om du ska filma dig själv eller någonting annat så ger det en lugn känsla när kameran är fast och inte rör på sig hela tiden. Ett vanligt trebensstaiv gör att du helt kan ställa ifrån dig kameran vart du än är och ändå få kameran i rätt höjd och ett bordsstativ fungerar även som ett kamerahandtag när du vill filma i rörelse. Videohuvudet gör att du enkelt kan panorera och följa med rörliga objekt i en mjuk och fin rörelse.

Bordsstativ till vloggaren

Att ha kameran direkt på bordet är en enkel lösning som fungerar ok, men det är svårt att rikta kamera mot det du vill ha i bild och det fungerar endast när du har tillgång till ett bord eller någonting annat att ställa det på.

 

Stativ med mobilhållare

@scandinavianphoto

Vi hjälper dig att ta bättre bilder! Utrustning, inspiration, kunskap och råd inom fotografering och video. #scandinavianphoto

Följ

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.