2020-05-26

Nya drönarregler 4 januari 2021

Att flyga, fotografera och filma med en drönare blir bara mer och mer vanligt. För att möta det ökade intresset och samtidigt upprätthålla en säkerhet i luftrummet har Transportstyrelsen tagit fram nya drönarregler som börjar gälla från och med den 4 januari 2021.


Transportstyrelsen meddelar att på grund av coronapandemin skjuts införandet av de nya drönarreglerna fram med sex månader. De nya reglerna samt krav på registrering och drönarkort kommer därför gälla från 4 januari 2021 istället för 1 juli i år.

De nya reglerna kommer vara gemensamma för hela Europa och skiljer sig inte jättemycket mot de vi har i Sverige idag. Transportstyrelsen skriver att det kommer vara en indelning av drönare beroende på risknivå i flygningen. Precis som tidigare gäller grundreglerna som säger att du behöver tillstånd för att flyga en drönare utom synhåll och högre än 120 meter. Du får heller inte flyga på ett sätt som utgör en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö och egendom.

dronar-regler.jpg

Sammanfattning av de nya reglerna

  • Ansvarig operatör ska registrera sig på Transportstyrelsens hemsida och se till att flygningen sker på ett säkert sätt.
  • Beroende på hur drönaren ska användas kommer den delas in i en av tre kategorier: öppen, specifik eller certifierad. Det krävs att du har ett giltigt behörighetsbevis för respektive kategori.
  • Drönare som väger under 25kg, som flygs inom synhåll och på en maxhöjd på 120 meter över marken behöver inget tillstånd från transportstyrelsen då de tillhör den öppna kategorin (idag går gränsen vid 7kg).
  • Flygningen är begränsad i vissa områden – exempelvis över fängesler, kärnkraftverk, naturområden och militära områden.
  • Drönare som används inom EU måste ha en särskild certifieringsklass.
  • Har du en äldre drönare utan C-märkning och flyger inom den öppna kategorin kan du fortsätta flyga under vissa villkor även efter den 4 januari 2021.

Vill du läsa om de nya reglerna i detalj, eller har frågor och funderingar hittar du en fullständig version kring drönarflygning på transportstyrelsen.se. Du kan även ringa dem och ställa dina frågor på 0771-779 779.

Utbildning för fjärrpiloter

Den som flyger drönare kallas för fjärrpilot och för att få flyga drönare inom någon av de tre kategorierna öppna, specifik eller certifierad krävs det att du som fjärrpilot ha gått en utbildning och fått ett behörighetsbevis. Transportstyrelsen har delat in bevisen utefter vilken kategori du ska flyga i:

  • Öppen – Drönarkort
  • Specifik – Kompetensbevis
  • Certifierad – Fjärrpilotcertifikat

Att utbilda sig till fjärrpilot ser lite olika ut för de olika kategorierna. I den öppna klassen laddar du ner ett PDF-dokument från Transportstyrelsens hemsida och genomför ett teoriprov där du måste ha minst 75% rätt för att bli godkänd. I den specifika och certifierade klassen bedöms risken med flygning vara högre och kräver därför också ett mer avancerat prov via en institution.

Läs mer om de olika teoriproven hos transportstyrelsen.

Drönarguide med allt du behöver veta

På Transportstyrelsens hemsida hittar du, förutom de nya reglerna, allt du behöver veta om vad som gäller när du flyger med din drönare. De har skapat en mycket användbar guide där du steg för steg kan få fram information om vad som gäller för just dig. Till guiden!

Källa: transportstyrelsen.se

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.