Sju tips för bättre vinterfotografering!

Är du sugen på att fota riktigt härliga vinterbilder? Vi har samlat tips på vad du kan tänka på för att göra din vinterfotografering så bra som möjligt – med allt från förberedelser till fototekniker och produkttips. Inspireras och lär dig mer här!

31943115007_971683503e_o_webb.jpg

1. Ladda batterierna

Kyla har en förmåga att dränera kraften ur dina batterier. Det är frustrerande när batteriskalan kryper ner på rött och du inte har möjlighet att byta eller ladda batteriet – det känner du säkert igen från din mobil.

 • Ladda dina batterier innan du går ut, inklusive mobilen.
 • Ta med ett extra batteri som reserv.
 • Förvara det fulladdade reservbatteriet på ett varmt ställe, gärna i byxfickan.
 • Kan din kamera laddas via USB? Då kan en powerbank vara räddningen i en strömkris.

Här hittar du batterier och strömförsörjning till din utrustning.

DSC_1938_webb.jpg

2. Håll fingrarna varma

De flesta i vårt avlånga land är vana vid vinterklimat och att vara utomhus på vintern. Lager på lager är bättre än en enda tröja, och att hålla dig varm om händer och fötter är avgörande för att hålla värmen.

Eftersom du använder händerna och fingrarna när du fotograferar är det viktigt att ha ett par bra fotohandskar. Stelfrusna fingrar kan vara lite av en showstopper, och till slut går det helt enkelt inte att fortsätta. Moderna fotohandskar är en investering som många gånger räddar en vinterplåtning. Material och funktioner har utvecklats och numera finns det ändamålsenliga alternativ till de gamla stickade tumvantarna.

Du hittar alla våra praktiska fotohandskar här.

46260144665_95cf8ca470_o_webb.jpg

3. Experimentera med filter och exponering

Vita landskap och snö kan ofta lura ljusmätaren i kameran. Resultatet kan bli att bilden är underexponerad och att snön ser lite gråaktig ut. Experimentera gärna med exponeringskompensation +/- redan på plats när du är ute. Vissa saker går att fixa i efterhand vid redigering, men att göra rätt direkt i kameran skapar alltid en stolthet!

Vill du få fram en riktigt mustigt blå himmel mot snön? Då kan du med fördel använda ett polarisationsfilter. Det är ett filter som du sätter på längst fram på ditt objektiv, som du sedan vrider på för att skapa den effekt du vill ha. Här kan det också vara på sin plats att experimentera lite – ta flera bilder med olika grad av polarisering så kommer du att hitta din favorit.

 • Överexponera vita landskap direkt i kameran.
 • Prova dig fram med EV +1 eller EV +2.
 • Polarisationsfilter hjälper dig att skapa vackra vinterbilder.

Kolla in alla olika polarisationsfilter här.

40079282904_7f842b8cc9_o_webb.jpg

4. Fokusera på makro

När du fotograferar på vintern kan det vara riktigt roligt och inspirerande att fokusera på makro. Naturen är full av fantastiska saker att upptäcka genom ett makroöga – snökristaller, den första snödroppen eller en smältande vattendroppe längst ut på en gren. Med dagens små LED-lampor kan du dessutom hjälpa solen lite på traven och lysa upp dina motiv.

Spana in objektiv och tillbehör för makrofotografering här.

40164308652_b641c857cf_o_webb.jpg

5. Rengör din utrustning

Vinter innebär snö och is, och inget av det trivs ihop med din utrustning. Därför är det en fördel att ta med dig rengöringsprodukter, så att du kan hålla din utrustning torr och ren under hela fotograferingen.

 • Blås aldrig med munnen på ditt objektiv eller kamera, det skapar imma och fukt.
 • Använd en blåsbälg för att blåsa bort torr snö.
 • Torka bort vattendroppar med en putsduk.

Fler rengöringsprodukter hittar du här.

39635133870_5fe4440b47_o_webb.jpg

6. Vårda din utrustning hemma

Efter en vinterdag utomhus bör du tänka på att inte utsätta din utrustning för hastig uppvärmning när du kommer hem. Det kan skapa problem med fukt och imma.

 • Ta ut minneskortet ur kameran om du vill titta på bilderna direkt.
 • Lägg tillbaka kameran i väskan tillsammans med övrig utrustning som objektiv och kikare.
 • Låt dina grejer återfå rumstemperatur i väskan under några timmar.
 • Lägg silicapåsar i fotofacken i din väska, de suger ut fukten.

39537702055_c13eb9bca6_o_webb.jpg

7. Tagga oss i dina bilder

Nu är du redo att komma igång med din vinterfotografering och vi hoppas att du får nytta av tipsen. Glöm inte att tagga oss i dina vinterbilder! Följ @scandinavianphoto på Instagram och tagga #scandinavianphoto för chans att bli repostad i vårt flöde.

Bilderna i inlägget är fotade av Mikael Järnåsen.


Sanna Wikström

2021-02-04

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.