Lär dig mer om astrofotografering

Stars1.jpg

Njut av årets kalla dagar! 

Mörker och klara natthimlar är något som astrofotografer och norrskensjägare längtar efter. Att fånga stjärnhimlen en kall och frostig natt kan vara bland det bästa som finns. Vi har samlat tips och produkter för dig som vill fotografera under årets kallare del. Följ med oss ut och hitta inspiration för att finna ljuset under årets mörka månader.

Förbered dig för fotografering

För att du ska kunna fotografera stjärnor behöver du tålamod, varma kläder, rätt utrustning och gärna lite fika. För att stjärnorna ska bli skarpa behöver du använda en kamera med ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv, ett stabilt stativ och en fjärrutlösare.

Åk bort från staden och ljusföroreningar

Ljusföroreningar gör att himlen är upplyst ovanför städer och byar, vilket gör det svårare för dig som fotograf att fånga mycket stjärnor och detaljer. Ta en titt på Lightpollution map och se hur det ser runt din omgivning, åk ut till en plats som är mörk så att dina bilder inte påverkas av ljusföroreningar. 

Hitta en intressant förgrund för att skapa djup i bilden

Stjärnhimlar är fantastiska och ibland räcker det för att bilden ska bli bra, men om du ska försöka lyfta bilden och kompositionen ytterligare kan du försöka få med något intressant i förgrunden. Du kan även experimentera att lysa på förgrunden med en LED-lampa för att "måla" den med ljus under din exponering. 

Nattfoto av vintergatan

Foto: Mikael Järnåsen med Fujifilm X-T1 och Samyang 12 mm f/2, ISO 3200, f/2 30 sek.

Nattfotografering på stjärnhimmel och vintergatan med vindkraftverk i förgrunden

Foto: Mikael Järnåsen med Fujifilm X-S10 och Ttartisan 7.5 mm f/2 fisheye, ISO 1250, f/2 50 sek.

Använd ett stativ för att lyckas med dina bilder

Eftersom det ofta handlar om ganska långa exponeringstider på kvällen eller natten så behöver kameran stå stadigt på ett stativ. För att slippa skakningsoskärpa så rekommenderas en fjärrkontroll, styrning av avtryckaren via App eller att du använder den inbyggda 5 eller 10 sekunders fördröjningen. Detta är för att du inte ska tillföra några vibrationer när du trycker på slutarknappen som kan orsaka skakningsoskärpa, stäng även av bildstatbilisator på kamera och objektiv för undvika att stabiliseringen kompenserar för skakningar som inte finns. 

Fånga vintergatans ljus och stjärnorna i den

Det finns en rolig faktor du behöver ta hänsyn till när du fotograferar stjärnor, att jorden faktiskt snurrar snabbare än vad du kan tänka dig. För att stjärnorna ska bli prickar och inte långa streck måste du använda en formel för att räkna ut din slutartid, därefter får du höja ISO så högt det går och största möjliga bländare. 

Formeln för slutartiden: 500 / (objektivets brännvidd x brännviddsfaktor)

Låt oss ta ett exempel

Fotograferar du med en kamera med ett 14mm objektiv får du helt enkelt ta

  • Fullformat: 500 / 14mm = 35 sekunder 
  • APS-C: 500 / (1,5 x 14mm)
  • M4/3: 500 / (2 x 14mm)

Orkar du inte räkna? Testa dig fram! 

Tycker du detta är krångligt? Då kan du lösa det genom att ta en testbild och zooma in maximalt på skärmen för att kontrollera att stjärnorna är skarpa. Om inte, välj en snabbare slutartid – svårare än så behöver det inte vara!

Ljusstarka objektiv för fotografering i dunkelt ljus

När du ska fotografera i dunkelt ljus behöver du ett ljusstarkt objektiv för att kunna få med så mycket ljus du bara kan, här är några exempel på objektiv med hög ljusstyrka samt en Astro Tracker som gör att du kan ta riktigt långa exponeringar utan få suddiga stjärnor.

Bonustips – sätt skärpan som ett proffs

För att det ska bli enklare för dig att ställa skärpan på natten, då det är kolsvart och bara stjärnor på himlen är det lättast att använda manuell fokus. Ett bra tips är att testa detta redan när det är ljust ute eftersom det är svårare att göra på natten. Börja med att ställa skärpan på oändligt manuellt, ta en bild och kontrollera skärpan. Det händer att absolut skärpa inte ligger exakt på "strecket" på objektivet utan strax innan eller efter. Titta på avståndsskalan på objektivet och notera var det är skarpast. Ta en mobilbild om minnet sviktar och använd sedan denna kunskap om din egen utrustning vid nästa nattfoto.

Ladda upp med batterier

När du rör dig ute och fotograferar i kyla behöver du ha hänsyn till att batterierna kommer ta slut snabbare än vad du kanske är van vid, därför är det bra om du tar med dig några extra och gärna en powerbank för att vara helt säker på att du inte står utan ström.

Jakten på norrsken (Aurora Borealis)

Något som många drömmer om är att se och fotografera är norrsken. Du kan faktiskt uppleva norrsken även i de sydligare delarna av landet, därför är det bra om du börjar söka av när de kan uppstå. Det finns en hel del hjälpmedel du kan använda dig av för att hitta denna informationen.

Läs mer om hur du fotar norrsken här.
Kraftigt norrsken
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.