Lär dig mer om kikare

banner utan ram_kikare.jpg

Hitta rätt kikare för dina behov!

En bra handkikare ger dig möjligheten att uppleva naturen på ett fantastiskt sätt. Det finns en del saker att tänka på när du väljer kikare, beroende på ditt användningsområde och dina behov – exempelvis skiljer sig en multikikare från en jaktkikare eller marinkikare. Här har vi samlat våra bästa och mest prisvärda kikare för att du ska hitta en som passar just dig!

Att välja rätt förstoring

När du väljer kikare bör du se över vilken förstoringsgrad du behöver. En allround-kikare som fungerar för olika typer av användning har en förstoring på 8x42. Siffran 8 innebär att objektet du kikar på kan bli upp till åtta gånger större. Det vill säga att om du kikar på ett objekt på 100 meters avstånd, kommer du att uppleva det som 12,5 meter bort. Ju högre förstoring din kikare har, desto närmare och tydligare ser du objektet. En nackdel av hög förstoring kan vara att dina handrörelser och skakningar också blir större, och därav ger en skakigare bild.

Vill du ägna dig åt fågelskådning passar det ofta bra med en förstoring på 10x eller mer – då kan även ett stativ komma väl tillhands för att undvika skakningar. En lägre förstoring passar bra om du vill använda kikaren någonstans där det förekommer mycket rörelse, exempelvis i en båt ute på sjön. 8x förstoring brukar ses som det ultimata om du vill använda din kikare till flera olika syften.

Lär dig mer om kikare med Berndt! 

Med en kikare i din hand har du många möjligheter att spana in olika saker på ett längre avstånd, som till exempel djur, natur eller sport. Berndt Axelsson, en av våra kunniga säljare som jobbar i vår butik i Stockholm, delar här med sig av fem tips på kikare med olika egenskaper till dig som går i tankarna att införskaffa dig en. Inspireras och lär dig mer om kikare tillsammans med Berndt!

Linsöppning och ljusstyrka

Inför ditt val av kikare är det även bra att se över hur stor linsöppning du behöver. Den andra siffran i beteckningen avser kikarens linsöppning i millimeter – om din kikare är 8x42 har den alltså en linsöppning med 42 millimeters diameter för varje öga.

Ju större linsöppning, desto högre ljusstyrka. En kikare med 8x42 kommer att visa en ljusare bild än en kikare med 8x32, som har en mindre linsöppning. Även förstoringsgraden påverkar ljusstyrkan, vilket gör att en kikare med 8x42 ger en ljusare bild än en kikare med 10x42, men du upplever objektet större med den sistnämnda. 

En större linsöppning resulterar i en tyngre och större kikare. Om du har planerat att resa eller bära med dig kikaren ofta, är 8x32 ett populärt val.

Att välja tubkikare

Går du i tankarna på att köpa en tubkikare? Att ha ett bra och stabilt stativ är viktigt för en bra upplevelse. Eftersom förstoringsgraden på tubkikare är avsevärt högre än på handhållna kikare, är ett stativ ett måste för att slippa skakningar. En tubkikare kan exempelvis ha beteckningen 15–45x60, vilket innebär att förstoringsgraden går att variera mellan 15–45x och att linsöppningens storlek är 60mm. När det kommer till ljusstyrka gäller samma princip som handhållna kikare – ju högre ljusstyrka, desto bättre förutsättningar när det börjar skymma.

Vikt, storlek och pris är parametrar att ta hänsyn till, men det kan också vara bra att se över tubkikarens bild- och byggkvalitet. Om din kikare är byggd med ED-glas kommer du att få bättre kontrast och bildkvalitet, eftersom ED-glas bryter ljus likadant oavsett våglängd

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.