Bygg din egen hålkamera
Den sista söndagen i april varje år firas Worldwide Pinhole Photography Day. En pinhole-kamera, eller hålkamera på svenska, är en kamera i sin enklaste form – gjord av en låda, utan objektiv och med ett hål som bländare. Vi passade på att bygga en pinhole-kamera och visar här du hur du kan bygga din egen hålkamera.
Innehåll
- När är Worldwide Pinhole Photography Day?
- Vad behövs för att bygga en hålkamera?
- Ljustät kartong
- Räkna ut fokallängden
- Ladda hålkameran med film
- Ta kort med hålkameran
När är Worldwide Pinhole Photography Day?
Dagen för pinhole-kameror infaller alltid den sista söndagen i april, vilket 2025 blir den 27 april.
2026 är Worldwide Pinhole Photography Day den 26 april
2027 är Worldwide Pinhole Photography Day den 25 april
2028 är Worldwide Pinhole Photography Day den 30 april
2029 är Worldwide Pinhole Photography Day den 29 april
Vad behövs för att bygga en hålkamera?
Vi byggde vår lådkamera av mobilkartong. I övrigt behövs inte speciellt många saker, det mesta kan du hitta hemma.
- En kartong
- Svart färg och pensel
- Eltejp, mörkrumstejp eller annan ljustät tejp
- Sax och eventuell kniv
- Aluminumplåt (exempelvis en tomburk)
- Nål
- Linjal
- Film eller fotopapper
- Eventuell mörkrumssäck
Ljustät kartong
När du valt din kartong behöver du se till att göra den helt ljustät. Om kartongen har skarvar eller glipor bör dessa tejpas igen med ljustät tejp. Måla även insidan av kartongen med svart färg så att ljuset som sedan ska komma in inte studsar runt i lådan.
Räkna ut fokallängden
När lådan är helt ljustätad behöver du ta reda på hur stor öppningen ska vara. Börja med att ta reda på kamerans fokallängd (brännvidd), det vill säga hur långt det är mellan hålet och filmen. Räkna sedan ut hur stort hål din låda ska ha för att passa just din kamera. Det finns en formel för detta som är d=c kvadratroten ur f • l.
- d står för diametern på hålet
- c är en konstant (vanligtvis Lord Rayleighs konstant, som är 1,9)
- f står för fokallängden
- l står för våglängden för gult/grönt (0,00055 mm)
Tycker du att detta låter komplicerat finns nedan några exempel på olika värden som du kan utgå från.
- fokallängd på 30 mm - 0,24 mm i håldiameter
- fokallängd på 40 mm - 0,28 mm i håldiameter
- fokallängd på 50 mm - 0,32 mm i håldiameter
- fokallängd på 60 mm - 0,36 mm i håldiameter
- fokallängd på 70 mm - 0,37 mm i håldiameter
När du har räknat ut hur stort ditt hål ska vara behöver du en bit aluminium att göra hålet i. Vi tog en vanlig tomburk, klippte ut en liten bit och gjorde vårt hål ca 0,24 mm (eftersom vår fokallängd var på 30 mm) med en knappnål.
Räta ut aluminiumbiten så mycket det går. Skär eller klipp sedan ett kvadratiskt hål på ca 1x1 cm i mitten av din kartong. Fäst aluminiumbiten med eltejp på insidan av kartongen så att hålet hamnar i mitten av den kvadratiska öppningen. Tejpa sedan för ditt hål med eltejp innan du laddar kameran med film eller fotopapper.
Ladda hålkameran med film
Vi använde oss av svartvit bladfilm till vår kamera men det fungerar självklart lika bra med färgfilm. Bladfilm är ett bra alternativ eftersom den redan är slät och inte rullar ihop sig, samtidigt som den smidigt kan klippas till rätt storlek för lådan. Oavsett om du laddar kameran med film eller fotopapper behöver det göras i totalt mörker. Om du inte har tillgång till ett mörkrum kan du använda dig av en mörkrumssäck.
Produkter du kan använda
Ta kort med hålkameran
Nu är kameran laddad och klar att användas. För att räkna ut vilken bländare din kamera har tar du fokallängden / diametern på nålhålet. Vår bländare blev således f/125 (30/0,24=125). Hur lång exponeringstid du ska använda beror lite på vilken film du har i kameran. Vi använde oss av film med ASA 400 och testade med 30 sekunders exponering utomhus, mitt på dagen i mulet väder.
Vår framkallade bild ser du nedan. Vi kan konstatera att vår låda inte var så ljustät som vi trodde eftersom vi har fått en del ljusläckage i bilden. Vi insåg också att vår placering av kameran inte var den bästa. Eftersom vi hade ganska stor vidvinkel på vår kamera har vi fått med en bit av bordet vi ställde den på, det hade varit en bättre idé att ställa kameran längre ut på bordet. Vi är ändå nöjda med resultatet och charmen med hålkameror är ju just detta, att mycket blir oförutsägbart och att man inte riktigt vet vad resultatet kommer bli.
Tycker du att det låter krångligt att bygga en egen kamera har vi ett stort sortiment av kameror att köpa istället.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.
Mer kunskap
18
apr
Fota med mobilen – 10 enkla tips
Att ta proffsiga foton med mobilen behöver inte vara svårt. Här har vi samlat våra bästa tips för att få effektfulla och inspirerande bilder, som du snabbt och enkelt kan dela på sociala medier. Kom ihåg att de bästa bilderna får du genom att öva, experimentera och framför allt ha kul!
Läs mer18
nov
Lär dig mer om makrofotografering
Makrofotografering är kort och gott fotografering av små detaljer på nära håll. Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke över ett helt foto kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte är synliga för det mänskliga ögat. Här har vi samlat fototips och inspiration ihop med produkttips för att du ska kunna komma igång med makrofotografering.
Läs mer1
sep
Brännvidd
Ordet brännvidd är ofrånkomligt när man pratar om objektiv och fotografering. Men vad betyder det och vad innebär det när du fotograferar? Vilken brännvidd passar bäst för porträtt och varför ska jag ha ett teleobjektiv på safariresan? Vi förklarar allt om objektivet brännvidd här för att du lättare ska förstå din kamera.
Läs mer1
jan
Bländare i kameran – så funkar det
Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.
Läs mer30
sep
Vilket fotopapper ska jag välja?
Vad är det för skillnad mellan glansigt och matt fotopapper? Vilket ska jag välja om jag vill skriva ut egna foton? Vid val av foto- eller fine art-papper och dess yta handlar det mycket om ditt egna tycke och smak. Däremot kan ytan på pappret kan ge dina bilder helt olika karaktär och intryck. Här kommer några riktlinjer och tips som kan vara bra att tänka på i ditt val av papper.
Läs mer6
juli
Att använda analoga objektiv på digitala systemkameror
Det är inte helt ovanligt att man hittar gamla analoga objektiv på loppis, secondhand eller gömda och glömda i en låda någonstans. De kan visa sig vara en riktig skatt som är fullt möjliga att använda på dagens digitala systemkameror – det enda som behövs är en passande objektivkonverter. Att använda vintageoptik till digitalkameror är populärt just tack vare den fina bokeh de ofta ger. Läs mer om hur det funkar här.
Läs merScandinavian Photo
2016-04-22
Dela