Följ med på en introduktionskurs hos oss!

Du har äntligen köpt din nya systemkamera, grattis! Men att lära sig en helt ny kamera kan ibland framstå som en omöjlighet. Du läser instruktionsboken om och om igen, och ja, lite fastnar men du känner ändå att det hade varit bra att få grunderna förklarade, och kanske några handfasta tips på hur du kommer vidare. Då är en introduktionskurs perfekt för dig! Läs vidare och häng med på ett kurstillfälle som genomfördes i vår butik i Mölndal.

Ta dig ur autoläget och ta kontroll över dina inställningar!

När du köper en systemkamera hos oss på Scandinavian Photo ingår en introduktionskurs där du lär dig att använda din kamera. Även om du inte köpt din kamera hos oss är du varmt välkommen att delta på kursen, men då mot en avgift på 495 kronor. Det hålls introduktionskurser i alla våra butiker, och idag har vi varit på introduktionskurs i Mölndal.

Kurslärare är Eva Quirbach, som tidigare jobbat hos oss på Scandinavian Photo och idag jobbar heltid som mode- och bröllopsfotograf. Hon börjar med att förklara att målet med introduktionskursen är att du ska våga ta dig ur autoläget och få full kontroll över din kamera och dess inställningar. Först går Eva igenom upplägget för kursen och de delar som kommer att beröras under kvällen, som är:

  • Slutartid och bländare
  • ISO
  • Kamera och objektiv
  • Ljuset och vitbalans
  • RAW/Jpeg och backup
  • Komposition och tips

Introkurs01sv.jpg

Lär dig att ta en bild så som du vill ha den

Den första delen av kursen behandlar slutartid och bländare, vilka är de delar som styr ljusinsläppet i kameran. Här får du tips på vad du ska tänka på för att kunna ta en bild så som du vill ha den. Vid genomgången av slutare förklaras det hur du kan frysa en bild eller få släp i bilden. Konkreta tips som tas upp är exempelvis att frysa vattendroppar i en fontän eller få utdragna streck efter lamporna på en bil i mörkret. Den andra delen om ljusinsläppet är bländaren, som avgör om du får kort eller långt skärpedjup i bilden – det vill säga vad som blir skarpt respektive oskarpt i din bild. Du får en genomgång om hur du kan flytta fokus, hur utsnittet påverkar upplevelsen i bilden samt vikten av att kunna komponera bilden som du vill ha den.

Samtidigt som Eva går igenom de olika delarna sitter deltagarna med sin kamera framför sig och under kursen har de möjlighet att praktiskt testa sig fram i menyer och knappar. Det här gör att mer specifika frågor hos varje enskild deltagare kan tas upp och besvaras löpande under kursens gång.

Introkurs03blog.jpg

Förstå betydelsen av de manuella lägena

Nästa punkt på programmet är ISO – kamerans ljuskänslighet. I den här delen förklaras för- och nackdelar med att höja eller sänka ISO, hur det påverkar bilden och vid vilka tillfällen ett högt ISO faktiskt är användbart. Vidare förklaras kamerans uppbyggnad samt var rattar och knappar sitter för att kunna ändra de ovanstående inställningarna. Kursen fokuserar på att göra deltagaren bekväm med att ta sig ur autoläget, och därför ligger tyngdpunkten vid att gå igenom de olika manuella lägena. Att förstå betydelsen av exempelvis P, TV, A och M, och på så sätt kunna planera din bild tack vare att du kan förutse vad som händer när du gör dina inställningar på kameran, får du då lära dig.

Under den här delen går Eva ett varv hos deltagarna och ger en kort förklaring för varje enskild kamera. Hon visar exempelvis hur högdagervarning fungerar och hur du kan se om en bild är för ljus eller för mörk direkt i kameran. Under tiden har deltagarna möjlighet att diskutera kamera och inställning med varandra vilket är mycket uppskattat.

Introkurs05sv.jpg

Kursen bidrar till fortsatt utveckling

Ungefär i mitten av kursen är det en fikapaus och en chans för deltagarna att mingla i butiken. Några deltagare passar på att prata mer med Eva och frågar om utrustning och inställningar. Några andra tar ett varv kring produkterna i butiken och spanar efter ny utrustning. Flera deltagare påpekar att de lärt sig mycket nytt och att kursen bidrar till en vilja att fortsätta utvecklas. En annan menar också att det är kul att experimentera med de olika inställningarna och att se vad som händer med bilden live.

Lär dig skillnaden på olika objektiv

Efter lite energipåfyllning är det dags att gå igenom kvällens sista delar. Vi bygger vidare på ljuset, hur du ska tänka vid stark sol och användandet av blixt, samt även vad vitbalansen gör och vilken färgton din bild får vid de olika förinställningarna. Eva går sen igenom objektiv och vad beteckningen på objektiven står för. Vilken siffra är zoomomfånget, hur ser du bländartalet och varför är vissa objektiv dyrare än andra? Här lär du dig vad du ska köpa för att få ut den bild du vill ha. Du får också tips på prisvärda objektiv som kan förändra hela din känsla i bilden och ge dig ett nytt sätt att fotografera. 

När bilden väl är tagen gäller det att du sparar den på ett säkert sätt. I den näst sista delen på introduktionskursen förklaras det om olika filformat och hur du sparar ner dina bilder för framtiden – men också vikten, och glädjen, av att faktiskt framkalla dina bilder. Avslutningsvis visar Eva upp exempel på hur du kan komponera bilden på olika sätt för att få fram en intressant bild som skiljer sig ur mängden. Exempel som lyfts fram är att använda sig av olika vinklar, någon del i bilden eller att ta hjälp av förgrund och bakgrund för att skapa djup.

Introkurs09.jpg

Alla introduktionskurser är upplagda olika beroende på vilken kurslärare som håller i den, samt vilka kursdeltagarna är. Men det som är gemensamt för introduktionskurserna är att du lämnar med större kunskap om de grundläggande inställningarna på kameran samt att du har en stabil grund att bygga vidare på. Hoppas att vi ses på nästa kurs!


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och inspirationssida där du hittar inspiration och produkttips som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Johanna Bakos

2020-01-22

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.