Kom igång med streetfotografering - utrustning och inställningar

Streetfoto, street photography eller gatufotografering som det också kallas, är en form av dokumentärfotografi där fotografen och objektet befinner sig i verkliga situationer i offentliga rum. Här har vi tips på bra utrustning att ha med dig ut på stan nästa gång du ska fota.

Streetfoto, street photography eller gatufotografering som det också kallas, är en form av dokumentärfotografi där fotografen och objektet befinner sig i verkliga situationer i offentliga rum.

Gatufoto Inställningar

Streetfotografering handlar i grund och botten om att fånga känslor och ögonblick och därför är det viktigt att alltid ha kameran nära till hands. Det finns en stor risk att du kommer behöva gå runt i flera timmar med kameran nära till hands just för att du inte vill missa det där ögonblicket och den perfekta bilden som snabbt kan vara förbi. För att orka gå runt med kamerans sökare vid ögat en hel dag gäller det att utrustningen inte är för tung. En fullformatskamera gör att objektiven oftast blir stora och tunga, därför kan vara bra att titta på en kamera med mindre sensor vilket innebär att objektiven blir mindre och lättare.

Väljer du att använda en kamera med utbytbara objektiv brukar en brännvidd motsvarande 28-50 mm ge bäst resultat. Med ett vidvinkel- eller normalobjektiv kommer du närmare personerna och får på så sätt mer närvaro i bilderna.

Vilka inställningar som fungerar bäst för streetfotografering beror givetvis vad du vill uppnå med bilden. Troligtvis vill du frysa ett ögonblick för att återge en dokumentär bild av vad som hände precis just den sekunden och för att uppnå det justerar du slutartid, bländare och ISO. Är du ovan användare av kamera eller ny inom streetfotografering kan det vara bra att börja med kamerans automatiska inställningar för att efterhand börja utforska kamerans manuella inställningar som ger dig en bättre kontroll över bilden och som utvecklar dig som fotograf.

Slutartid

För att kunna frysa det som händer i ett ögonblick på en gata behöver slutaren ställas på ungefär 1/125 sekund eller kortare. Vill du experimentera med längre slutartider kan du få bilder där personer som rör på sig blir oskarpa med rörelseoskärpa och de personer som står stilla blir skarpa. Detta kan ge snygga bilder vid exempelvis ett övergångsställe eller en gata med folk som promenerar. Läs mer om slutartid och hur den påverkar bilden.

Gatufoto övergångsställe

Bländare

Hur stor bländare som passar bäst beror på hur långt skärpedjup du vill få i bilden och vilken brännvidd objektivet har. Vill du ta en bild med en person i förgrunden och samtidigt få bakgrunden skarp behöver du använda en mindre bländare (högre tal). Läs mer om hur bländaren fungerar och hur den påverkar bilden.

ISO-värde

Vilket ISO-värde som ska användas för att få en korrekt exponerad bild beror på hur slutartiden och bländaren är inställda samt ljuset vid just den situationen. ISO-värdet kan vaiera väldigt mycket mellan en bild tagen i starkt solljus eller i skuggan av en byggnad. Använder du en liten bländare och en kort slutartid behöver ISO-talet höjas för att få en korrekt exponerad bild. Blir ISO-talet för högt finns det risk att bilden blir grynig. Låser du slutartid och bländare är det smidigt att låta kameran automatiskt bestämma rätt ISO-värde för att få en korrekt exponerad bild. Läs mer om ISO-värde.

Följande autofokus

I och med att det går snabbt vid streetfotografering bör kameran ställas på följande autofokus. Håller du ner avtryckaren halvvägs kommer då kameran leta efter fokus så länge avtryckaren hålls nere. Om du fotograferar en person som går mot dig så kommer fokus flyttas med allt eftersom personen kommer närmare dig. Justera hur stort område som autofokusen ska leta inom, ett mindre område ger mindre risk att fokus hamnar på fel ställe. Vissa kameror har också möjlighet att leta efter ansikten och sätta fokus på dessa. Läs mer om autofokus.

Seriebildstagning

Att frysa ögonblicket i precis rätt sekund är oftast en av de viktigaste bitarna inom streetfotografering men att hitta rätt timing är inte alltid lätt. För att öka chansen att fånga rätt ögonblick kan du ställa kameran för seriebildstagning vilket gör att kameran fortsätter ta bilder så länge avtryckaren hålls nedtryckt. Detta kommer att resultera i att du får med dig många bilder hem men detta ökar också chanserna för att du har fångat rätt ögonblick på bild. Läs mer om seriebildstagning.

Svartvitt

En stadsmiljö är ofta väldigt rörig med mycket färgstarka element. Om du väljer att fotografera i svartvitt kan du få en lugnare bild och minska risken att bakgrunden tar för mycket uppmärksamhet från det som står i fokus. Detta kommer också underlätta för den som tittar på bilden som lättare kommer kunna fokusera på människorna i bilden istället för elementen i bakgrunden.

RAW

Ställer du in kameran på att fota i svartvitt är det bra att även ställa in den på att ta RAW-bilder. Då får du möjlighet att i efterhand välja att fortsätta bearbeta bilden i svartvitt, som den är tagen, eller att återskapa bilden i färg. Med RAW får du också bättre möjlighet att redigera bilden i efterhand. Läs mer om skillnaden mellan JPEG och RAW.

Läs mer om gatufoto på vår sida om streetfotografering.


Scandinavian Photo

2017-08-30

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.