Kom igång med streetfotografering – innan du ger dig ut

Streetfoto, street photography eller gatufotografering som det också kallas, är en form av dokumentärfotografi där fotografen och objektet befinner sig i verkliga situationer i offentliga rum. Här har vi samlat ett par tips som kan vara bra att tänka på när det är dags att ge dig ut för första gången!

Streetfoto, street photography eller gatufotografering som det också kallas, är en form av dokumentärfotografi där fotografen och objektet befinner sig i verkliga situationer i offentliga rum.

Gatufoto

Streetfoto eller gatufoto, kan innehålla många olika bildstilar men i huvudsak handlar det om att slumpmässigt frysa ögonblicksbilder av människor i stadsmiljö. Att gå runt och fotografera främmande människor kan till en början vara läskigt men låt inte det skrämma dig. Ett bra knep för dig som känner dig lite osäker inför att fota andra människor är att sätta på bra musik i hörlurarna. Då kommer du in i en egen värld och distanserar dig till omgivningen. Ett annat tips är att sätta dig ner på ett torg och fota folk som går förbi. Chansen att folk lägger märke till dig är mindre om du sitter ner på ett och samma ställe än om du springer runt.

Här har vi samlat ett par tips som kan vara bra att tänka på när det är dags att ge dig ut för första gången!

Var alltid beredd

När du är ute och fotograferar är det viktigaste att alltid vara beredd. Det kan dröja länge innan det perfekta fototillfället dyker upp och oftast är det borta på ett ögonblick. Ha alltid kameran redo och rätt inställd. På Photobloggen kan du läsa mer om vilken utrustning och vilka inställningar som kan vara bra att använda dig av när du ska ut och fota streetbilder.

Börja med bakgrunden

Istället för att gå runt och hoppas på turen och att den perfekta bilden dyker upp framför dig kan du öka chanserna genom att leta upp en bra bakgrund och sedan vänta på att någon intressant person kommer in i motivet.

Udda vinklar

För att utveckla ditt fotograferande kan du testa att ta bilder i udda vinklar. Ett grod- eller fågelperspektiv gör att bilden kan bli mer intressant än att se platsen som vi normal ser den i ögonhöjd.

Fotopromenad

Ett bra sätt att komma ut och fotografera är att samla ihop några fotokompisar och gå en fotopromenad. Allt blir roligare om man gör det tillsammans med någon.

Gatufoto

Svartvitt

För att skala bort element i bakgrunden som tar uppmärksamhet kan du testa att fotografera i svartvitt. Det blir lättare att fokusera på personerna i bilden när bakgrunden inte är färgstark.

Utmana dig själv

De centrala delarna av en större stad är tacksam att börja med för att komma igång med gatufotografering. När du blir varm i kläderna kan du utforska utkanten av staden, det är oftast där som det går att fånga personer i den autentiska delen av staden. För att riktigt utmana dig själv kan du gatufotografera i en mindre stad eller ort.

Visitkort

Ta med några visitkort. Som tack för att du fått fotografera en person är det en fin gest att skicka bilden till dem. Att dela ut visitkort med information om dina sociala medier är också ett perfekt sätt att få fler följare.

Läs mer om gatufoto på vår sida om streetfotografering.


Scandinavian Photo

2017-08-30

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.