Lär dig mer om efterbehandling

Editing Photo Camera Workspace

Efterbehandling är ditt verktyg för att återge en bild exakt så som du vill. Genom att korrigera exempelvis skärpa, ljus och färgmättnad kan du lyfta din bild och stärka de känslor du vill framkalla. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill ta din efterbehandling till nästa nivå.

 

Dator och bildskärm

När du ska redigera bilder så krävs det dels att du har en dator som klarar av redigeringsprogrammet och även en bildskärm som är anpassad för redigering. Det finns både stationära datorer samt laptops som är anpassade för redigering och kreativt skapande. De bör ha en högre processorhastighet samt ett dedikerat grafikkort för att klara av den kraft som ett bild- eller videoredigeringsprogram kräver.

När det kommer till bildskärmen på/till din dator så vill du gärna att den ska ha fördelaktiga egenskaper så som att den inte reflekterar omgivningsljuset, har ett brett färgdjup och att den är ergonomiskt anpassningsbar. En fördel är att skärmen går att kalibrera och gärna har stöd för hårdvarukalibrering. Då påverkas skärmen inte av datorns grafikinställningar och du får en mer korrekt färgåtergivning. Här har vi samlat skärmar i olika prisklasser både med och utan inbyggd kalibrering.

Se alla våra datorer och skärmar här.

Ritplattor

En ritplatta underlättar arbetet och ger dig en bra kontroll över detaljer vid exempelvis redigering. Det finns ritplattor i flera olika storlekar och prisklasser. Vissa har inbyggd skärm och lämpar sig till dig som retusherar på en avancerad nivå då du kan se direkt på ritplattan vad som händer. Andra modeller har istället en tryckkänslig yta där du ritar och sedan använder skärmen på datorn som vanligt.

Vad är viktigt att tänka på för att välja rätt ritplatta? Vilken storlek passar min skärm och klarar den mina program? En ritplatta kan underlätta arbetet om du håller på med bildbehandling, teckning, manga eller om du är designer. Vi hjälper dig med frågorna och att välja rätt ritplatta så du kan komma igång med ditt kreativa skapande.

Läs blogginlägget här!

Skapa, redigera och illustrera

Det finns flera programvaror som ger dig en möjlighet till kreativ utveckling i din fotografering och grafiska skapande. Corel har programvaror som passar både dig som nybörjare och mer van användare. De har allt du behöver för att skapa ett unikt konstverk, skapa snygga videor eller illustrera ditt konstverk från ett tomt blad. De passar både till dig som har ett intresse i foto, video grafisk design eller dig som på daglig basis jobbar kreativt skapande i ditt företag. 

Kalibrering

För att din bildskärm ska återge rätt färger vid exempelvis utskrift så är en bildskärmskalibrator ett nödvändigt tillbehör. Den ser till att skärmen visar rätt fäger så att utskriften av bilden blir som du har tänkt dig. Vissa modeller låter dig även kalibrera projektorer, smartphones och skapa egna pappersprofiler. Många modeller läser inte bara av din skärm, utan tar även in omgivningsljuset för att ge korrekt färg, ljus och kontrast på din skärm.

Läs mer om kalibrering och softproofing här.

Mer inspiration

Här hittar du ett urval av blogginlägg gällande redigering och efterbehandling.

5
feb

Test av nya Wacom One 13"

Det råder inga tvivel om att Wacom är en ledande tillverkare av kvalitativa ritplattor och skärmar för illustratörer och fotografer. Bland deras produkter finner du allt ifrån nybörjarplattan till den stora skärmen för professionella kreatörer som arbetar i studio. Men fram tills nu har det varit svårt att få tag i en pennskärm som inte överstiger 6000 kronor, vilket kan vara svårt för den icke-professionella kreatören att motivera. I detta segment platsar Wacom One 13” perfekt in – för en blygsammare prislapp får du en riktigt användbar pennskärm som tar dig långt, om än inte riktigt ända upp i proffsnivå.

Läs mer

21
aug

Guide till rätt bildstorlek

Har du någon gång upplevt att dina bilder ser oskarpa eller gryniga ut på sociala medier eller i tryck? Trots att du har klar skärpa i kameran och har efterbehandlat noggrant i ditt redigeringsprogram? Med alla upplösningar, färgprofiler och algoritmer kan det vara svårt att veta vad som gäller. Med några enkla steg kan vi hjälpa dig att få snyggare bilder på både sociala medier och i tryck!

Läs mer

17
aug

Bildredigering i mobilen

Vad är det första du tänker när du har tagit en riktig pangbild? En vanlig tanke är nog ofta att man vill dela med sig av den på sociala medier, och gärna så snart som möjligt. Däremot vill man kanske ge bilden lite extra kärlek i ett bildredigeringsprogram innan den är redo att visas upp. Som tur är går det alldeles utmärkt att redigera foton direkt i mobiltelefonen utan att behöva koppla upp sig mot en dator. Här kan du läsa om några bra apptips för smidig bildredigering i mobilen.

Läs mer

10
aug

Skapa egna presets i Lightroom

Fotografi handlar inte bara om bilderna du tar med kameran, utan också vad du gör med dem efteråt. Bildbehandling kan ses ur olika perspektiv, det kan ses som framkallning av ditt material. Vill du återspegla verkligheten med exakta färger och återgivning precis som det såg ut när du tog bilden eller vill du skapa en stämningsfull bild som förmedlar känsla och kreativitet? Att framkalla eller rättare sagt redigera bilderna får du dem precis som du vill. Det finns ett smidigt verktyg i redigeringsprogrammet Adobe Lightroom som heter förinställningar (Presets på engelska), detta verkyget gör att du sparar tid, snabbar upp arbetsflödet, sparar dina inställningar, hittar inspiration och kreativa inblickar i andras redigering.

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn