Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Lär dig mer om efterbehandling

Många kan nog relatera till känslan att bilderna i kameran inte riktigt ser ut som ögonblicket eller motivet som du nyss fångade på bild. Efterbehandling är fotografens verktyg för att mer exakt återge det du försöker avbilda då kameran aldrig kan veta hur du vill lyfta fram en bild. Genom att korrigera exempelvis skärpa, ljus och färgmättnad kan du lyfta din bild och stärka de känslor du vill framkalla. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill ta din efterbehandling till nästa nivå.

Dator och bildskärm

När du ska redigera bilder så krävs det dels att du har en dator som klarar av redigeringsprogrammet och även en bildskärm som är anpassad för redigering.

Det finns både stationära datorer samt laptops som är anpassade för redigering och kreativt skapande. De bör ha en högre processorhastighet samt ett dedikerat grafikkort för att klara av den kraft som ett bild- eller videoredigeringsprogram kräver.

När det kommer till bildskärmen på/till din dator så vill du gärna att den ska ha fördelaktiga egenskaper så som att den inte reflekterar omgivningsljuset, har ett brett färgdjup och att den är ergonomiskt anpassningsbar. En fördel är att skärmen går att kalibrera och gärna har stöd för hårdvarukalibrering. Då påverkas skärmen inte av datorns grafikinställningar och du får en mer korrekt färgåtergivning. Här har vi samlat skärmar i olika prisklasser både med och utan inbyggd kalibrering.

Läs även mer i vårt blogginlägg om vikten av en bra skärm!

Ritplattor

En ritplatta underlättar arbetet och ger dig en bra kontroll över detaljer vid exempelvis redigering. Det finns ritplattor i flera olika storlekar och prisklasser. Vissa har inbyggd skärm och lämpar sig till dig som retusherar på en avancerad nivå då du kan se direkt på ritplattan vad som händer. Andra modeller har istället en tryckkänslig yta där du ritar och sedan använder skärmen på datorn som vanligt.

Vad är viktigt att tänka på för att välja rätt ritplatta? Vilken storlek passar min skärm och klarar den mina program? En ritplatta kan underlätta arbetet om du håller på med bildbehandling, teckning, manga eller om du är designer. Vi hjälper dig med frågorna och att välja rätt ritplatta så du kan komma igång med ditt kreativa skapande.

Läs blogginlägget här!

Kalibrering

För att din bildskärm ska återge rätt färger vid exempelvis utskrift så är en bildskärmskalibrator ett nödvändigt tillbehör. Den ser till att skärmen visar rätt fäger så att utskriften av bilden blir som du har tänkt dig. Vissa modeller låter dig även kalibrera projektorer, smartphones och skapa egna pappersprofiler. Många modeller läser inte bara av din skärm, utan tar även in omgivningsljuset för att ge korrekt färg, ljus och kontrast på din skärm.

Tre smarta tillbehör för din bildredigering

Här tipsar vi om tre smarta tillbehör för din redigering och efterbehandling av bild och video. Utöver ritplattan som vi pratat om tidigare här uppe tipsar vi också om Loupedeck Photo Editing Console till Adobe Lightroom som är ett intuitivt tillbehör som förlänger ditt tangentbord med smarta reglage och knappar för alla Lightrooms funktioner. Ett sista tips är också en bra hårddisk för backup. Det är en central del i alla typer av bildhantering och just i den här videon tipsar vi om LaCies serie Rugged.

Mer inspiration

Här hittar du ett urval av blogginlägg gällande redigering och efterbehandling.

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.