Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tema: Efterbehandling

Många kan nog relatera till känslan att bilderna i kameran inte riktigt ser ut som ögonblicket eller motivet som du nyss fångade på bild. Efterbehandling är fotografens verktyg för att mer exakt återge det du försöker avbilda då kameran aldrig kan veta exakt vad det är som du vill lyfta fram i en bild. Genom att korrigera exempelvis skärpa, ljus och färgmättnad kan du lyfta din bild och stärka de känslor du vill framkalla hos mottagaren. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill ta din efterbehandling till nästa nivå.

Inspiration

Här hittar du ett urval av blogginlägg gällande efterbehandling. Du får svar på hur du väljer ritplattor, lär dig hur du skapar egna presets och får förståelse för innebörden av att softproofa.

21
aug

Guide till rätt bildstorlek

Har du någon gång upplevt att dina bilder ser oskarpa eller gryniga ut på sociala medier eller i tryck? Trots att du har klar skärpa i kameran och har efterbehandlat de länge men noggrant i ditt redigeringsprogram? Med alla upplösningar, färgprofiler och algoritmer kan det vara svårt att veta vad som gäller var. Med några enkla steg kan vi hjälpa dig att få snyggare bilder på både sociala medier och i tryck!

Läs mer

17
aug

Bildredigering i mobilen

Nuförtiden är det många individer som använder mobilen som ett alternativ till den bärbara eller stationära datorn hemma i arbetsrummet. Bildredigeringen är en uppgift som man i stället väljer att hantera i mobiltelefonen på grund av dess enkelhet och smidighet. Att kunna redigera bilder i mobilen är ett nytt fenomen som gör att fotografens bildbehandling blir både flexibel och snabb. Att spontant kunna redigera en bild ”on-the-go”, oavsett var i världen du befinner dig eller vilken tid på dagen det är, blir mer och mer aktuellt i dagens teknikfokuserade samhälle.

Läs mer

10
aug

Skapa egna förinställningar/ presets

Fotografi handlar inte bara om bilderna du tar med kameran, utan också vad du gör med dem efteråt. Bildbehandling kan ses ur olika perspektiv, det kan ses som framkallning av ditt material. Vill du återspegla verkligheten med exakta färger och återgivning precis som det såg ut när du tog bilden eller vill du skapa en stämningsfull bild som förmedlar känsla och kreativitet. Att framkalla eller rättare sagt redigera bilderna får du dem precis som du vill. Det finns ett smidigt verktyg i redigeringsprogrammet Adobe Lightroom som heter förinställningar (Presets på engelska), detta verkyget gör att du sparar tid, snabbar upp arbetsflödet, sparar dina inställningar, hittar inspiration och kreativa inblickar i andras redigering.

Läs mer

10
aug

Kalibrering och Softproofing

Dagens kameror är både högupplösta med stort färgdjup och brett dynamiskt omfång. Ändå publiceras de flesta bilderna för att visas via telefonen. För att en bild skall komma till sin fulla rätt bör den skrivas ut, ramas in och sättas på väggen. Har du inte testat att skriva ut en bild i lite större format kan vi starkt rekommendera dig att testa.

Läs mer

10
nov

Att tänka på vid köp av ritplatta

Vad är viktigt att tänka på för att välja rätt ritplatta? Vilken storlek passar min skärm och klarar den mina program? En ritplatta kan underlätta arbetet om du håller på med bildbehandling, teckning, manga eller om du är designer. Vi hjälper dig med frågorna och att välja rätt ritplatta så du kan komma igång med ditt kreativa skapande.

Läs mer

Justering och kalibrering

När du ska få rätt färger för utskrift så är en bildskärmskalibrator ett nödvändigt tillbehör. Den ser till att skärmen visar rätt fäger så att utskriften av bilden blir som du har tänkt dig. Vissa modeller låter dig även kalbirera projektorer, smartphones och skapa egna pappersprofiler. Utöver dessa så är Color Checker ett bra verktyg för att få rätt färger, speciellt vid porträttfotografering. ColorCheker ger dig en korrekt färgreferens och gör det på så vis lättare att återskapa rätt färger.

@scandinavianphoto

Vi hjälper dig att ta bättre bilder! Utrustning, inspiration, kunskap och råd inom fotografering och video. #scandinavianphoto

Följ

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.