Fotografera i skymning och halvmörker

Jag gillar verkligen skymningen - de dova, murriga färgerna. Skuggorna. Det trevande ljuset. Det är någonting med mystiken - och man får passa på, för mörkret kommer snabbt och när det är kolsvart tycker i alla fall inte jag att det är riktigt lika kul längre. ;-)Fotograferad med ljuskänslig optik. Slutartid 1/100, Bländare f/1,4 och ISO200


LJUSET
När du fotograferar i skymning och mörker behöver du så få in så mycket ljus som möjligt, trots att det inte finns så mycket ljus att tillgå. Till detta har du Bländare, Slutartid och ISO.

Fotografera handhållet
Jag fotograferar mycket handhållet i dåligt ljus (mest för att jag inte orkar bära med mig stativet alla gånger, men också för att det ger mig smidighet) och då måste jag antingen använda mig av höga ISO-tal, ljuskänslig optik eller bildstabillisator, för att få en slutartid som inte ger skakningsoskräpa.
(Jag brukar som standard köra på runt 1/100 - 1/200 sekund slutartid beroende på optik.)

- ISO
För att kompensera för en kort slutartid, kan jag behöva öka ISO ganska rejält. Allt från ISO400 till ISO3200. En del kameror klarar detta bättre än andra, eftersom de blivit utrustade (påkostade) med bra brusreducering. Men det kommer hur som helst att bli brusiga bilder, vilket i sig faktiskt kan bidra med mystik.
- Läs mer om ISO

- Ljuskänslig optik
Ett alternativ till ISO, eller hjälp till att få ner bruset en aning, är låga bländartal, som tex 2,0, 1,8 eller 1,4. Då behöver du ett ljusstarkt objektiv, som tex. ett fast 50 mm med stor bländare, helst f/1,4 eller f/1,8.
Ett objektiv av denna typ är guld värt vid fotografering i sämre ljus.
- Läs mer om bländare.

- Bildstabillisator
Ytterligare ett alternativ är ett objektiv med bildstabillisator, som gör att du kan fota handhållet på några steg längre slutartider - bildstabillisatorn kompenserar för dina rörelser.
Objektiv med bildstabillisator har förkortningen:
Canon - IS
Nikon - VR
Tamron - VC
Sigma - OS


Fotografera med stativ
Ibland är ingen av punkterna ovan ett alternativ - du kanske tex. inte har ett ljusstarkt objektiv, eller vill ta bilder med längre skärpedjup. Stativet håller kameran still och du behöver inte oroa dig för att få suddiga bilder, oavsett vilken slutartid du väljer. Det är dock bra att använda sig av kamerans inbyggda självutlösare eller en fjärrutlösare, för att du inte ska stöta till den när du trycker in avtryckaren.
Stativet hjälper dig även att bibehålla kvalitet och skärpa i dina bilder, tack vare att du slipper höja ISO.

Se våra fotostativ 


Fotograferad med högt ISO-tal. Slutartid 1/100, Bländare f/1,4 och ISO3200


1. Så mörkt var rummet. 2. Fotograferad med lång slutartid och stativ. 3. Fotad handhållet med lång slutartid.


Fotograferad med stativ. Slutartid 8" (sekunder), Bländare f/1,4 och ISO100.

FÄRGER & FOKUS
Under dagen är det lättare för kameran att arbeta i autoläget och de flesta inställningar bli någolunda korrekta, utan att du är inblandad. Men när det mörknar, så blir det allt svårare för kameran att arbeta och för att få till bilderna bra kan du behöva gå in och göra egna justeringar.

Vitbalans
Fotar du ute i naturen efter solnedgången så är ljuset väldigt kallt och blått (ni har väl hört talas om "Blå Timmen"?), vilket jag tycker bidrar mycket till stämningen i bilden - men tycker du att bilden blir lite för kall, kan det vara bra att växla mellan de olika vitbalanslägena. Testa moln och skugga, som värmer upp fotot.

Fotar du istället i stadsmiljö, i skenet från gatlyktor, lampor i fönster och levande ljus, så blir bilderna gärna gula/röda istället och då kan du testa att ställa in kameran på vitbalans Glödlampa.

För ännu mer precision finns vitbalansläget Egen, där du med hjälp av ratten vid avtryckaren kan välja om du vill att bilden ska bli flera steg varmare eller kallare.
- Läs mer om Vitbalans

Raw-format
Har du ett bildbehandlingsprogram som kan öppna och bearbeta RAW-filer, så är detta filformat väldigt tacksamt att fotografera med. När du tagit en bild i JPEG så är bilden det den är och det finns inte speciellt mycket du kan göra med den - men fotograferar du i RAW har du all möjlighet att sitta ner i lugn och ro och justera eventuella missar i exponering och, framför allt, vitbalans i efterhand.

Fokus
Det kan vara svårt för kameran att hitta fokus i dåligt ljus. Ett förslag är att försöka ställa in kameran med hjälp av Manuell Fokus, eller att ställa in kameran på en fokuspunkt och peka denna mot en yta i bilden med hög kontrast - tex. gränsen mellan trädtoppar och himmel.


Så.. lycka till med skymningsfotandet.. och all annan mörkerfoto också förstås!
Jag tror att jag ska ge mig ut i helgen och ta några nya bilder. Framför allt utnyttja mitt stativ lite mer. Jag förlitar mig på tok för mycket på mina ljusstarka objektiv. :-)

Foto: Elin Kero


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn