Megapixlar - hur viktigt är det?

Inom digital fotografering pratar man mycket om antalet pixlar. Många tänker "ju fler pixlar desto bättre bilder". Detta är dock inte helt sant. Antalet pixlar du behöver beror helt på vad ditt användningsområde är. Ska du skriva ut dina bilder i 10 x 15 format behöver du inte mer än 3 megapixlar för att få ett bra resultat. Vill du skriva ut i A4 format räcker 6 megapixlar gott och väl. Ska du inte skriva ut dina bilder överhuvudtaget utan bara ha dom ha i datorn, då behöver du inte ens 2 megapixlar. Mängden pixlar är dock väldigt viktigt när man vill kunna beskära i bilderna och skriva ut i lite större format.

Nu har i princip inga systemkameror mindre än 16 megapixlar, men man kan själv ställa ner antalet pixlar i kameran, detta gör att du både sparar plats på minneskortet och utrymmet på hårddisken.

Vad är en pixel?
En pixel är en bildpunkt. En punkt i bilden. En digital bild är uppbyggd av massor med pixlar där varje pixel har en viss färg. Zoomar man in tillräckligt mycket i en bild kan man se pixlarna som små kvadratiska rutor och tillsammans bildar dessa pixlar mosaik, en bild.

 

Eric Wulff som jobbar i butiken i Bankeryd stöter ofta på kunder som undrar om antalet pixlar.

Är antalet megapixlar ett argument för att köpa en kamera framför en annan?
- Är det bara pixlarna som skiljer så skulle jag själv självklart välja kameran med flest pixlar. Men man bör ha koll på att bara för att en kameran har många megapixlar behöver det inte betyda att den är bättre. Fler pixlar kan också medföra mer brus vid högre ISO så det bör man också ta med i sina beräkningar. Samt att ju fler pixlar desto större bildfiler att lagra.

Hur många megapixlar tycker du är lagom?
- Lagom är ett svårt och lite tråkigt ord... Först och främst beror det på vad man ska ha bilderna till, om du köper en vanlig kompaktkamera vill du troligen inte skriva ut större bilder än A4, då klarar du dig med 5 megapixlar. Ett argument för fler pixlar är att man då kan delförstora sina bilder utan att de blir på tok för små. Men om det inte är just stora förstoringar och utskrifter du är ute efter så är antalet megapixlar näst intill ointressant på dagens kameror då i stort sett alla överstiger 16 megapixlar.

Vad tycker du är viktigast vid köp av kamera?
- Kameran ska kännas bra i handen och passa dig. Du ska trivas i menyerna och tycka att knapparna sitter på rätt ställe. Just vart knappar sitter och hur mycket knappar man kommer åt snabbt tycker jag är väldigt avgörande på systemkameror. Man bör även tänka på att köpa en kamera med bra optik.

 


2010-05-03

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.