Fota norrsken

Vill du fotografera norrskenet och fĂ„nga det spektakulĂ€ra skĂ„despelet som Aurora Borealis ger dig under kalla nĂ€tter? Ta fram din systemkamera eller mobil för att fota norrskenet. Norrsken kan vara svĂ„rt att se med blotta ögat, en kamera med bra ISO-egenskaper eller mobil fĂ„ngar ljusspelet bĂ€ttre, sĂ„ fota pĂ„ trots att det kan vara svĂ„rt att se. Passa pĂ„ att lĂ€sa i Facebook-grupper, norrskenssidor eller nyhetsrapportering om nĂ€r det pĂ„gĂ„r kraftiga solstormar och solvindar – det Ă€r dĂ„ vi kan se detta ljusfenomen som intrĂ€ffar under molnfria och kalla vinternĂ€tter. HĂ€r kommer nĂ„gra snabba tips som förhoppningsvis hjĂ€lper dig att fĂ„nga magin.

Fotografera norrsken med systemkamera

För att du ska ta sÄ bra bilder som möjligt av norrskenet behöver du ett stativ och gÀrna en fjÀrrkontroll eller anvÀnd systemkamerans sjÀlvutlösare för att inte fÄ skakningar i bilden. Glöm inte att ta med dig extra batterier dÄ kylan snabbt pÄverkar kamerans batteritid.

Börja med sĂ€tta fast kamera pĂ„ ditt stativ och stĂ€ll sedan in din kameras ISO mellan 400 – 1 600 för att undvika brus i bilden, du kan testa dig fram och se vad din kamera klarar av. Titta pĂ„ ditt objektiv och se vilken Ă€r som Ă€r din största blĂ€ndare som du kan anvĂ€nda (störst = lĂ„g siffra). Testa att se om du kan blĂ€ndaren ner mot f/1,4 – 5,6, vilket kan vara lĂ€mpligt för att hĂ„lla ner slutartiden.

För att du ska fÄ in tillrÀckligt med ljus i din kamera behöver du vÀlja slutartider frÄn 5 sekunder och uppÄt och testa dig fram för att se vad som passar din bild bÀst. Autofokusen har svÄrt att fokusera rÀtt ut mot natthimlen sÄ stÀll skÀrpan i manuellt lÀge, utgÄ frÄn oÀndligt lÀge för att du ska fÄ skÀrpa pÄ norrskenet.

HÀr hittar du alla vÄra systemkameror

Norrsken fotograferat utan LinkopingNorrsken fotograferat av Mikael JÀrnÄsen utanför Linköping vintern 2022.

Vidvinkelobjektiv för att fÄnga norrsken

Norrsken strÀcker sig över vÀldigt stora ytor, sÄ ett vidvinkelobjektiv ger bilden en större djup.
Det Àr enkast att lyckas om du befinner dig i en mörk miljö utan mycket stadsljus i atmosfÀren. Ett vidvinkelobjektiv har lÄg brÀnnvid, sÄ kika efter en lÄg siffra i millimeter pÄ objektivbeteckningen, exempelvis runt 10 mm.

HÀr hittar du alla vÄra objektiv

Fotografera norrsken med mobilen

Visste du att din mobil och ser norrsken mycket bÀttre Àn vad du gör? MÄnga nya mobiler har fina nattlÀgen och Àven manuella instÀllningar pÄ kameran. Detta gör att du kan fÄnga norrskenets dans med din mobil. Vi har flera olika mobiler med bra nattlÀgen och mobilstativ som gör din fotografering till en fröjd. Vi rekommederar dig att ta med en powerbank och laddkabel till mobilen dÄ kylan gör att batteriet gÄr Ät snabbare Àn vad du Àr van vid. 

HÀr hittar du alla vÄra mobiler

NÀr Àr det norrsken?

Norrsken sker under vinterhalvÄret och syns frÀmst i norra Sverige, men kan i vissa fall synas i hela landet. För att norrsken ska vara synligt mÄste det vara mörkt ute, sÄ det Àr enbart pÄ natten nÀr solen Àr nere som man kan ha turen att se det gröna skenet. För att norrskenet ska synas mÄste himlen Àven vara sÄ fri frÄn moln som möjligt, Àr det mulet eller dimmigt kommer man tyvÀrr inte kunna se fenomenet.

För att hÄlla koll pÄ nÀr det kan tÀnkas dyka upp norrsken pÄ himlen rekommenderar vi att ladda ner en app till mobilen, till exempel My Aurora forecast till Android eller iOS, besöka SpaceWeather Live eller Facebookgruppen Norrsken Sverige. DÀr hittar du rapporter, notiser och tips om var och nÀr du kan se norrsken.

Lycka till och tagga gÀrna dina bilder pÄ Instagram under #scandinavianphoto.

Norrsken pÄ stjÀrnhimmelNorrsken Àr egentligen partiklar som slungats ivÀg frÄn solen och trÀffar atmosfÀren kring jorden. Sedan pÄverkas elektroderna i partiklarna av jordens magnetfÀlt och ett ljusfenomen uppstÄr.


Scandinavian photo

2022-03-18

Dela

Teknik för kreativt skapande Àr vÄr passion.

Vi pĂ„ SP Ă€lskar kreativitet och vĂ„rt fokus Ă€r att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade mĂ€nniskor. Med personlig service och expertrĂ„dgivning skapar vi lösningar som Ă€r skrĂ€ddarsydda för dig och ditt Ă€ndamĂ„l – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev!

HÀng med i teknikbranschen! Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna frÄn ledande varumÀrken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo anvÀnder sig av cookies för att sajten ska fungera bÀttre för dig som anvÀndare. Om du inte accepterar anvÀndandet av cookies kan du enkelt stÀnga av det i instÀllningarna för din webblÀsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner pÄ sajten inte fungerar som de ska.