Objektiv för porträttfotografering

Vid porträttfotografering handlar det mycket om att fånga ett visst uttryck eller känsla hos din modell och att använda ljus, skärpa och oskärpa på bästa sätt. Oavsett om det gäller en familjefotografering ute i naturen eller porträttbilder på ett bröllopspar är det viktigt med rätt val av utrustning för att få till bästa möjliga foton. Extra viktigt är valet av objektiv. Här listar vi några av våra bästa porträttobjektiv för att du ska lyckas med fotograferingen.

Innehåll

Vilken brännvidd passar bäst för porträtt? | 50 mm | 85 mm | 135 mm | Våra bästa porträttobjektiv | Porträttobjektiv till Canon | Porträttobjektiv till Nikon | Porträttobjektiv till Sony

news_20180420_1.jpg

Vilken brännvidd passar bäst för porträtt?

Vi har testat tre objektiv från Sigma Art med fast brännvidd samt stora bländaröppningar som släpper in mycket ljus till kamerans sensor, vilket skapar en fin bakgrundsoskärpa med bra separation mellan objekt och bakgrund. Är du osäker på vad en bländare gör, läs mer om bländare här.

Stor bländare är väldigt användbart vid porträttfotografering eftersom du ofta vill ha modellen i fokus med en suddig bakgrund. Du kommer även kunna hålla ner kamerans ISO-nivå och därigenom minska brus på bilderna tack vare att kameran inte behöver jobba lika hårt.

50 mm

Är du ny på fotografering tipsar vi om att börja med ett objektiv med 50 mm brännvidd. Ett lätt och kompakt objektiv som inte enbart fungerar fint för porträtt utan även för andra ändamål. Detta gör objektivet populärt bland många och är bra om du inte vill köpa flera olika objektiv till en början. Ett objektiv med 50 mm brännvidd lämpar sig bäst för hel- och halvkroppsbilder.

Foton tagna med Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art.

85 mm

Om ett objektiv med 50 mm är ansett som ett bra porträttobjektiv är nog 85 mm det ”ultimata” porträttobjektivet enligt de flesta fotografer. Med detta objektiv behöver du stå nära men inte uppe i modellens ansikte, vilket ger ett bra avstånd för porträttet. Med rätt inställningar för bländaröppningen kan du även få till en mycket fin oskärpa och modellen framhävs bättre. Ett objektiv med 85 mm brännvidd lämpar sig bäst för halvkroppsbilder.

Foton tagna med Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art.

135 mm

Ett objektiv med en brännvidd på 135 mm gör kameran tyngre, men du får till en ännu bättre oskärpa än med både 50 mm och 85 mm-objektiven. För att få ett bra porträtt på långt håll behöver du större utrymme runt om dig. Ett objektiv med 135 mm brännvidd lämpar sig bäst för närbilder men fungerar även bra till andra ändamål.

Foton tagna med Sigma 135mm f/1,8 DG HSM Art.

Våra bästa porträttobjektiv

Här har vi plockat några favoriter för just porträttfotografering till respektive kameramärke. Är du osäker på vilken fattning din kamera har, kolla in vår objektivguide här.

Porträttobjektiv till Canon

Porträttobjektiv till Nikon

Porträttobjektiv till Sony

Foto: Johan Borehed


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK