Lär dig mer om ljud till kamera

200420-spsound-1-banner.jpg

När du spelar in video är ljudet minst lika viktigt som bilden. Även om din kamera har inbyggd mikrofon så rekommenderar vi en extern mikrofon som kommer förbättra kvaliteten på ljudupptagningen avsevärt. Här får du produkttips på trådlösa mikrofoner med eller utan mygga, mikrofoner du fäster direkt på kameran och andra tillbehör för att underlätta ljudinspelningen. 

Välj rätt mikrofon och placering  

Att ha en bra mikrofon när du ska spela in en video är viktigt, men något som är ännu viktigare är vad det är för typ av mikrofon och var du väljer att placera den.

I den här videon går vi igenom olika mikrofontyper, från shotgun-mikrofon till mygga och ger dig tips för att få ut det mesta av de olika varianterna.

Trådlös eller kameramonterad mikrofon?

De trådlösa mikrofonkiten med mygga eller handhållen mikrofon finns i flera olika paket. I de flesta medföljer det en sändare, en mottagare och en mikrofon. Mottagaren fäster du på din kamera och sändaren på personen som ska höras. De trådlösa myggkiten används framförallt vid intervjuer, föreläsningar och livesändningar. De är mycket portabla och underlättar vid rörelse då inga kablar är ivägen.

En annan variant är en mikrofon som du fäster direkt på din kamera. Det kan exempelvis vara en riktad, s.k. "shotgun-mikrofon" som du kopplar in i din kamera. En del modeller kräver separat strömförsörjning och andra använder sig utav kamerans batteri.

Liten shotgunmikrofon med kamerafäste förbättrar ljudet när du filmar med systemkamera

Portabla ljudinspelare

En portabel ljudinspelare är en bärbar inspelningsenhet med hög ljudkvalitet och ofta en inbyggd mikrofon, alternativt möjligheten att koppla in extern mikrofon. Dessa produkter ger dig möjlighet till separat ljudinspelning samt större kontroll över alltifrån olika kanaler till volymnivåer.

Ljudinspelarna har inbyggda förstärkare, hög samplingsfrekvens, hörlursutgångar och spelar in ditt ljud på minneskort, så att du har stor flexibilitet när du ska redigera ditt projekt.

Tillbehör som underlättar

Står du en bit ifrån den du ska intervjua eller befinner dig utomhus i allt vad väder och vind innebär, så finns det flera tillbehör som underlättar din ljudupptagning. En mikrofonbom hjälper till vid långa avstånd och ett vindskydd förbättrar ljudet avsevärt vid filmning utomhus. 

Hörlurar för medhörning och monitorering

Det gäller att ha koll på ljudet vid inspelning så man inte får en tråkig överraskning i studion efteråt. Därför är ett par monitorhörlurar att föredra redan på inspelningsplatsen som kopplas in i kameran, ljudkortet eller ljudinspelaren. Ett par riktigt bra hörlurar är dessutom en bra vinning även för redigeringen efteråt.

Mer inspiration till hur du fixar grymt ljud till din kamera

20
jan

Saramonic Blink 500 – trådlöst ljudkit för innehållsskapare

Läs mer

21
okt

Välj rätt ljudutrustning till din inspelning

Läs mer

5
okt

Bättre ljud vid inspelningar

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.