Lär dig mer om ljud till kamera

200420-spsound-1-banner.jpg

När du spelar in video är ljudet minst lika viktigt som bilden. Även om din kamera har inbyggd mikrofon så rekommenderar vi en extern mikrofon som kommer förbättra kvaliteten på ljudupptagningen avsevärt. Här får du produkttips på trådlösa mikrofoner med eller utan mygga, mikrofoner du fäster direkt på kameran och andra tillbehör för att underlätta ljudinspelningen. 

Välj rätt mikrofon och placering  

Att ha en bra mikrofon när du ska spela in en video är viktigt, men något som är ännu viktigare är vad det är för typ av mikrofon och var du väljer att placera den.

I den här videon går vi igenom olika mikrofontyper, från shotgun-mikrofon till mygga och ger dig tips för att få ut det mesta av de olika varianterna.

Trådlös eller kameramonterad mikrofon?

De trådlösa mikrofonkiten med mygga eller handhållen mikrofon finns i flera olika paket. I de flesta medföljer det en sändare, en mottagare och en mikrofon. Mottagaren fäster du på din kamera och sändaren på personen som ska höras. De trådlösa myggkiten används framförallt vid intervjuer, föreläsningar och livesändningar. De är mycket portabla och underlättar vid rörelse då inga kablar är ivägen.

En annan variant är en mikrofon som du fäster direkt på din kamera. Det kan exempelvis vara en riktad, s.k. "shotgun-mikrofon" som du kopplar in i din kamera. En del modeller kräver separat strömförsörjning och andra använder sig utav kamerans batteri.

Liten shotgunmikrofon med kamerafäste förbättrar ljudet när du filmar med systemkamera

Portabla ljudinspelare

En portabel ljudinspelare är en bärbar inspelningsenhet med hög ljudkvalitet och ofta en inbyggd mikrofon, alternativt möjligheten att koppla in extern mikrofon. Dessa produkter ger dig möjlighet till separat ljudinspelning samt större kontroll över alltifrån olika kanaler till volymnivåer.

Ljudinspelarna har inbyggda förstärkare, hög samplingsfrekvens, hörlursutgångar och spelar in ditt ljud på minneskort, så att du har stor flexibilitet när du ska redigera ditt projekt.

Hörlurar för medhörning och monitorering

Det gäller att ha koll på ljudet vid inspelning så man inte får en tråkig överraskning i studion efteråt. Därför är ett par monitorhörlurar att föredra redan på inspelningsplatsen som kopplas in i kameran, ljudkortet eller ljudinspelaren. Ett par riktigt bra hörlurar är dessutom en bra vinning även för redigeringen efteråt.

Mer inspiration till hur du fixar grymt ljud till din kamera

20
jan

Saramonic Blink 500 – trådlöst ljudkit för innehållsskapare

Saramonic Blink är ett trådlöst system för dig som vill ha trådlöst ljud direkt i din ljudinspelare, telefon eller kamera. Systemet är litet och kompakt, så litet att du kan enkelt kan lägga ner det i fickan och ta det med dig vart du än går – perfekt för dem som ska ut och skapa content till vlogg, blogg eller annat. Dessutom är det mycket lätt att använda och är en lösning som passar de flesta.

Läs mer

21
okt

Välj rätt ljudutrustning till din inspelning

Att ha en bra mikrofon nästa gång du ska spela in video är viktigt, men något som är ännu viktigare är vad det är för typ av mikrofon och var du väljer att placera den. I den här videon går vi igenom olika mikrofontyper, från shotgun-mikrofon till mygga och ger dig tips för att få ut mest av de olika varianterna.

Läs mer

5
okt

Bättre ljud vid inspelningar

För att skapa och spela in ett bra ljud i dina inspelningar gäller det att hitta en smidig lösning som passar dig, oavsett du har tänkt att filma med mobilen eller med en system- eller videokamera. Vi har tidigare gjort några blogginlägg om hur du skapar bra ljud med våra produkter och nu ska vi ta dig vidare då det hela tiden kommer nya produkter som kan hjälpa dig till ett bättre ljud och höja kvaliteten på dina inspelningar. Det finns smidiga lösningar både för dig som spelar in film med mobilen, system- eller videokamera.

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn